«Σοά» στα εβραϊκά σημαίνει «Καταστροφή»

aousvits

Το 1914, δέκα χρόνια μετά την ίδρυση της «Γερμανικής Εταιρείας Ευγονικής» από τον Άλφρεντ Πλετς, εκδόθηκε το έργο «Άδεια Καταστροφής της Ζωής που δεν Αξίζει να Ζει», συγγραφείς του οποίου ήταν ο δικαστής Καρλ Μπίντινγκ και ο φημισμένος ψυχίατρος Άλφρεντ Χόχε. Το έργο αυτό μαζί και με τις πρακτικές του Άλφρεντ Πλετς θεωρούνται οιωνοί της «Τελικής Λύσης του Εβραϊκού Ζητήματος», ενός ιστορικού γεγονότος, του οποίου η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης έχει οριστεί ως η 27η Ιανουαρίου.

Συνηθίζουμε να μιλάμε για «Ολοκαύτωμα» για να περιγράψουμε τις μαζικές εξοντώσεις πληθυσμών που διέπραξε το ναζιστικό καθεστώς. Μάλιστα, με μια πιο στενή ερμηνεία, ο όρος χρησιμοποιείται για να αποδώσει την εθνοκάθαρση των Εβραίων κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πράγματι, η «Άδεια Καταστροφής της Ζωής που δεν Αξίζει να Ζει» των Μπίντινγκ και Χόχε ζητούσε τη νομιμοποίηση της εξόντωσης των «άχρηστων ανθρώπων», των «διανοητικά νεκρών», εκείνων που αποτελούν «ξένο σώμα μέσα στην κοινωνία των ανθρώπων».

Ήταν μόλις πριν ένα χρόνο και κάτι (στις 21 Οκτωβρίου 2015) όταν ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε ομιλία του στο Παγκόσμιο Εβραϊκό Συμβούλιο, δήλωσε τα εξής: «Ο Χίτλερ δεν ήθελε να εξοντώσει τους Εβραίους εκείνη την εποχή, ήθελε να τους απελάσει. Και ο Χάτζι Μοχάμεντ Αμίν Αλ-Χουσεϊνί πήγε στον Χίτλερ και του είπε: “Αν τους απελάσεις θα έρθουν εδώ”. “Και τι πρέπει να κάνω μαζί τους;”, ρώτησε ο Χίτλερ. Εκείνος του απάντησε “να τους κάψεις”».

Τι κι αν στην πραγματικότητα οι μαζικές εκτελέσεις Εβραίων από τους άνδρες των SS είχαν ήδη ξεκινήσει πολύ πριν τη συνάντηση των δύο ανδρών; Το πρώτο κύμα εξόντωσης σημειώθηκε τον Ιούλιο του 1941, ενώ τον Σεπτέμβριο, πριν τη συνάντηση Χίτλερ-Χουσεϊνί, τα τάγματα θανάτου εκτέλεσαν περισσότερους από 34.000 Εβραίους στη σφαγή του Μπάμπι Γιαρ βόρεια του Κιέβου.

Δε νομίζω πως υπάρχει κάποιος που να πιστεύει ότι ο Νετανιάχου τα δηλώνει αυτά δημόσια ελλείψει ιστορικής γνώσης. Πώς γίνεται να μην γνωρίζεις ως ηγέτης του λαού σου για τους τουλάχιστον 6.000.000 νεκρούς Εβραίους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι οποίοι, αφού χαρακτηρίστηκαν «Untermenschen», δηλαδή κατώτερα πλάσματα ή υπάνθρωποι, στη συνέχεια εξοντώθηκαν μαζικά, με τις πιο αρρωστημένες μεθόδους;

Η προσπάθεια του Νετανιάχου έχει διττή επεξήγηση. Αφενός στοχεύει να αυξήσει ακόμη περισσότερο το μίσος έναντι των Παλαιστινίων, στοχοποιώντας τον τότε θρησκευτικό ηγέτης τους για το Ολοκαύτωμα. Αφετέρου, μόνο «αθωώνοντας» έστω και κατ’ αυτό τον τρόπο εκείνον που θεωρείται από την παγκόσμια κοινή γνώμη υπαίτιος για τα χειρότερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, μπορείς σταδιακά να «νομιμοποιήσεις» στη συνείδηση και του τελευταίου Ισραηλινού τις πρακτικές που χρησιμοποιεί το Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστινίους, πρακτικές προσφιλείς σε εκείνες του ναζιστικού καθεστώτος, πρακτικές εθνοκάθαρσης.

Πολλοί Εβραίοι προτιμούν, αντί της λέξης «Ολοκαύτωμα», την οποία θεωρούν δυνητικά προσβλητική από θεολογικής άποψης, να χρησιμοποιούν τη λέξη «Σοά», που στα εβραϊκά σημαίνει «Καταστροφή». Ένας όρος ποτισμένος με αίμα εκατομμυρίων στην ιστορία του Ανθρώπου, ιστορία πολύ νωπή και ιδιαίτερα επίπονη ακόμα για να παραχαράσσεται και να ερμηνεύεται κατά το δοκούν, προς εξυπηρέτηση σκοπών μίσους και κυριαρχίας.

Με ρητορικές στα πρότυπα του Χιτλερικού ολοκληρωτισμού να θεριεύουν και πάλι σε παγκόσμιο επίπεδο, οι προοδευτικοί και δίκαια σκεπτόμενοι άνθρωποι ας συμφωνήσουμε στο εξής: δεν πρέπει να ξεχάσουμε τη φρίκη, δεν πρέπει να απενοχοποιήσουμε κανέναν και τίποτα που οδήγησε και συνέβαλε σε αυτή. Σε αντίθετη περίπτωση, είμαστε καταδικασμένοι να την ξαναζήσουμε.