Standing Rock… Ένας αγώνας για την ισότητα και τη ζωή

Standing Rock

Η αγωνίστρια για την κατασκευή του αγωγού Dakota Access, Sophia Wilansky, στις αρχές της εβδομάδας χτυπήθηκε άσχημα κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας, ενώ είναι πιθανό να χάσει το χέρι της. Ο τραυματισμός της γυναίκας έρχεται να προστεθεί στις βάναυσες πρακτικές των αστυνομικών αρχών ενάντια στους εκατοντάδες διαδηλωτές που εδώ και μήνες έχουν βγει στους δρόμους για να προστατέψουν το νερό του ποταμού Mιζούρι. Λίγα βράδια πριν οι αστυνομικοί έριξαν με μάνικες παγωμένο νερό στο πλήθος του κόσμου που στεκόταν όρθιο μέσα στην έτσι κι αλλιώς κρύα νύχτα.

H Cynthia West εργαζόταν σε ένα μπαρ στην Ουάσιγκτον, ενώ όταν έμαθε τι συμβαίνει, παραιτήθηκε και βρέθηκε στη μάχη του Standing Rock. Εκεί όπου γράφεται ιστορία για τον αγώνα που δίνουν οι ιθαγενείς για το δικαίωμα στη ζωή. Για την ισότητα. Για την προστασία του περιβάλλοντος και για όλα όσα ως άνθρωποι δεν πρέπει να στερηθούν και να αφήσουν κανέναν να τους στερήσει. Η Cynthia West είπε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης πως οι μεγάλες εταιρείες εκμεταλλεύονται τους φυσικούς πόρους, όπως το νερό, και τους θέτουν σε κίνδυνο, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει μια ενδεχόμενη καταστροφή στον άνθρωπο.

Ο John Bolenbaugh που άλλοτε εργαζόταν για τις πετρελαϊκές εταιρείες, πρόσφατα παραδέχτηκε τους κινδύνους που επιφυλάσσουν οι διαρροές ή οι εκρήξεις των αγωγών που περνούν κάτω από τα εδάφη των ντόπιων, τονίζοντας τη σημασία του κινήματος του Standing Rock. Πάνω από 2.000 ατυχήματα έχουν σημειωθεί από το 1995 σε αγωγούς πετρελαίου προκαλώντας ζημιές 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ιδιοκτησίες, ενώ από το 2013 ως το 2015 121 ατυχήματα συμβαίνουν κάθε χρόνο κατά μέσο όρο.

Περισσότερα από 3.000.000 λίτρα πετρελαίου διέρρευσαν σε φάρμα όταν το 2013 ένας αγωγός στη βόρεια Ντακότα έσπασε, ενώ το 2010 ένας ποταμός στο Μίσιγκαν μολύνθηκε από ποσότητα πετρελαίου. Η επιχείρηση για τη διάσωσή του κράτησε χρόνια ενώ κόστισε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Να σημειωθεί πως οι αυτόχθονες Αμερικανοί που βρίσκονται στο σημείο διαμαρτύρονται αφενός για τον κίνδυνο που διατρέχει το νερό που καταναλώνουν και αφετέρου γιατί όπως επισημαίνουν, η κατασκευή θα μολύνει τους ιερούς χώρους που τους ανήκουν. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που οι ιθαγενείς παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους και δεν διστάζουν να τα βάλουν με το ίδιο το κράτος. Είχαν ξαναβγεί στους δρόμους το 2015 όταν ακόμα η κατασκευή του αγωγού Keystone XL που θα έφτανε από τον Καναδά μέχρι τον κόλπο του Μεξικού ήταν υπό συζήτηση. Xαρακτήρισαν την κίνηση “πράξη πολέμου” και πρόβαλλαν αντίσταση με κάθε μέσο. Όπως και τότε, έτσι και τώρα, οι Sioux, οι οποίοι πρωταγωνιστούν στη μάχη, έχουν καταφέρει να μεταδώσουν το κάλεσμά και σε άλλες φυλές που δεν επηρεάζονται άμεσα από τον αγωγό.

Οι κινητοποιήσεις τους κλιμακώθηκαν τον Αύγουστο, ενώ την τελευταία ημέρα του καλοκαιριού πέρασαν χειροπέδες σε αυτόχθονα ακτιβιστή γνωστό ως “Happy” αφού έμεινε αλυσοδεμένος σε εξοπλισμό του αγωγού για έξι ώρες. Ήδη δεκάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, ενώ καταγγελίες έχουν γίνει και για παράνομες συλλήψεις και κακομεταχείριση μέσα στις φυλακές.

Με το θέμα ασχολήθηκε και η δημοσιογράφος Έιμι Γκούντμαν, η οποία βιντεοσκόπησε φρουρούς στην περιοχή του αγωγού να χρησιμοποιούν σκύλους και σπρέι εναντίον των διαδηλωτών. Οι αρχές την οδήγησαν στη φυλακή για κάποιους μήνες, αφού πρώτα την κατηγόρησαν πως είχε συμμετάσχει στις ταραχές. Οι εικόνες των σκύλων έγιναν viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναγκάζοντας τα μεγάλα δίκτυα να καλύψουν το θέμα.

Σε επιστολή που κοινοποίησε την 21η Νοεμβρίου ο γερουσιαστής Al Franken ζήτησε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να επέμβει ώστε να προστατέψει τους διαμαρτυρόμενους από τη βία των αρχών, τη στιγμή που οι άλλες πολιτικές δυνάμεις δεν παίρνουν ανοιχτά καμία θέση. Oι περισσότεροι από το Δημοκρατικό Κόμμα δεν κάνουν επίσης καμία αναφορά στο Standing Rock, αφού σύμφωνα με το counterpunch.org, κάποιοι από τους χρηματοδότες του κόμματος είναι οι ίδιοι με αυτούς του αγωγού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Phillips 66, η οποία ανήκει στον εκατομμυριούχο επενδυτή Warren Buffett και δίνει χρήματα για την κατασκευή του αγωγού. Ο ιδιοκτήτης της στο παρελθόν έχει χρηματοδοτήσει τις προεκλογικές καμπάνιες του Ομπάμα και άλλων δημοκρατικών.