Συμφωνία Ισραήλ-Facebook για τα παιδιά των Παλαιστινίων

top

Το 2014 ένας δημοσιογράφος που βρέθηκε στα εδάφη που βομβαρδίζει το Ισραήλ μέσα από άρθρο του στη Huffigton Post υποστήριξε πως στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία απολύτως σύγκρουση του Ισραήλ με την Παλαιστίνη, καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση ελέγχει τα πάντα στα παλαιστινιακά εδάφη, μέχρι και το πόσιμο νερό που καταναλώνουν οι κάτοικοί της. Κι ενώ όσοι παρακολουθούν το θέμα στενά εδώ και χρόνια μιλούν ανοιχτά για την ασυλία που απολαμβάνει το Ισραήλ από τη διεθνή κοινότητα, τίποτα δεν φαίνεται να αλλάζει στο άμεσο μέλλον.

Πρόσφατα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έγραψαν πως εκτός από το ισραηλινό καθεστώς τώρα και τo facebook βάζει στόχο και συλλαμβάνει τα παιδιά των Παλαιστινίων. Το γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης στην ουσία θα παρέχει πληροφορίες στις ισραηλινές αρχές, παρά το απάνθρωπο του γεγονότος. Έτσι τα παιδιά -σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάτι “ύποπτο” στους λογαριασμούς τους- θα φυλακίζονται για μήνες χωρίς καμιά νομική εκπροσώπηση ή την παρουσία του γονέα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής, βασιζόμενες στην πρόσβαση αυτή πραγματοποιούν επιδρομές στις κατοικίες των Παλαιστινίων, αρπάζουν τους ανήλικους και τους φυλακίζουν εξαιτίας αναρτήσεων τους στα κοινωνικά δίκτυα, καταγγέλλει η οργάνωση Defence for Children International Palestine (DCIP).

Μέλη της οργάνωσης συνομίλησαν με αρκετούς ανήλικους Παλαιστίνιους που συνελήφθησαν για τα σχόλια τους στο Facebook, πέρασαν από πολύωρες ανακρίσεις και έπειτα οδηγήθηκαν στη φυλακή για μήνες. Ο Brad Parker, δικηγόρος και σύμβουλος υπεράσπισης στην DCIP σημειώνει πως “οι ισραηλινές αρχές πρέπει να σταματήσουν αμέσως τη χρήση της διοικητικής κράτησης εναντίον ανηλίκων Παλαιστινίων”, ενώ συμπληρώνει πως τα παιδιά δεν πρέπει να κρατηθούν επ’ αόριστον χωρίς απαγγελία για δίκη λόγω της έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις καταγγελίες, το Ισραήλ για πρώτη φορά χρησιμοποιεί τη διοικητική κράτηση εις βάρος των παιδιών Παλαιστίνιων από το 2011, μια πολιτική που επιτρέπει στις ισραηλινές αρχές να κρατούν τους Παλαιστίνιους στη φυλακή επ ‘αόριστον χωρίς δίκη. Ο 17χρονος Ahmed, ο οποίος συνελήφθη τον Αύγουστο και ανακρίθηκε για πολλές ώρες εξαιτίας φωτογραφιών που είχε ανεβάσει, είναι χαρακτηριστική περίπτωση.

Ο ανήλικος είχε συλληφθεί επίσης την άνοιξη για τον ίδιο λόγο. Δήλωσε στον ανακριτή πως ο λογαριασμός του είναι καθαρός, ωστόσο οι ισραηλινές αρχές αποφάσισαν πως ο Ahmad θα κρατούνταν για έξι μήνες. Με βάση τα στοιχεία της οργάνωσης, από πέρσι τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα έχουν συλληφθεί 19 παιδιά Παλαιστινίων χωρίς καμία νομική εκπροσώπηση ή την παρουσία ενός γονέα κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων, τακτική η οποία είναι διεθνώς παράνομη.

Στην έκθεση της οργάνωσης τονίζεται ότι το Ισραήλ έχει την προβληματική διάκριση να είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που διώκει συστηματικά περίπου 500 με 700 παιδιά σε στρατοδικεία κάθε χρόνο, στερώντας τους θεμελιώδη δικαιώματα για μια δίκαιη δίκη.

Nα σημειωθεί πως η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών έκλεισε τον περασμένο μήνα.