Κατάργηση του όρου της αρτιμέλειας… τώρα!

artimeleia

«Ο πραγματικός καλλιτέχνης με ή χωρίς αναπηρία δεν είναι εκείνος που κατακρεουργείται από το «κτήνος», αλλά αυτός που με κόπο καταφέρνει τελικά να το δαμάζει».

Με αυτή τη φράση έκλεινε ο απολογισμός της δράσης της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία την Κυριακή που μας πέρασε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας και είναι ενδεικτική του αγώνα διεκδίκησης του αυτονόητου στον οποίο βρίσκονται πολλοί συνάνθρωποί μας.

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι ζήτησαν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την άμεση κατάργηση του όρου της αρτιμέλειας που βρίσκεται στο Προεδρικό Διάταγμα 370/1983, το οποίο απαγορεύει τη θεατρική και χορευτική εκπαίδευση των αναπήρων στη χώρα μας.

Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» αμέσως μετα την προβολή της ταινίας «Αισθηματίες» του Νίκου Τριανταφυλλίδη. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία-Movement of artists with disabilities σε συνεργασία με τις Νύχτες Πρεμιέρας διασφαλίζει συνθήκες προσβασιμότητας για όλους τους ανθρώπους και συνεχίζει την προσπάθεια για καθολική προσβασιμότητα περιεχομένου και δομημένου περιβάλλοντος στην κινηματογραφική τέχνη.

Έτσι, στο φετινό αφιέρωμα στο σκηνοθέτη Νίκο Τριανταφυλλίδη υπήρχε ακουστική περιγραφή για ανθρώπους με προβλήματα όρασης και υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους. Η αίθουσα ήταν προσβάσιμη σε ανθρώπους με αναπηρικά αμαξίδια, σε σκύλους οδηγούς τυφλών, ενώ το ωρολόγιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ ήταν διαθέσιμο σε γραφή Μπράιγ (Braille) καθώς και σε μεγαλογράμματη γραμματοσειρά.

Στόχος είναι η ανεμπόδιστη πρόσβαση όσο δυνατόν περισσότερων θεατών και δημιουργών στο Φεστιβάλ αλλά και στην κινηματογραφική τέχνη γενικότερα, τόσο σε επίπεδο πρόσβασης στους χώρους διεξαγωγής τους όσο και σε επίπεδο παρακολούθησης των ταινιών.

Η διάλυση κάθε μορφής κοινωνικού αποκλεισμού αποτελεί προτεραιότητα για τους καλλιτέχνες με αναπηρία θα έπρεπε όμως να είναι και προτεραιότητα ολόκληρης της κοινωνίας, η οποία οφείλει να δείξει συνυπευθυνότητα και αλληλεγγύη.