«Quilombo» θα πει ρυθμός και ελευθερία

quilombo

Κινούνται στο χώρο ρυθμικά, ζωντανεύουν πρωτότυπα ακούσματα και προκαλούν όποιον τους παρακολουθεί να τους ακολουθήσει σε αυτό το απέραντο ταξίδι της μουσικής. Στο Quilombo Centro Cultural ανήκουν όλοι όσοι θέλουν να προσφέρουν στον εαυτό τους τη δυνατότητα να πειραματιστούν με κάτι καινούργιο παρέα με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας και με τη βοήθεια όλων μας. Τους έχετε σίγουρα δει σε κάποιο event της Αθήνας και θα τους απολαύσετε κι αύριο, αφού θα εμφανιστούν στο 4ο Φεστιβάλ Βοτανικού. Ο διαχειριστής του χώρου, υπεύθυνος και μαέστρος της ομάδας κρουστών, Κόρακας Στέφανος μας μιλά για τις δραστηριότητες αλλά και την ιστορία της ομάδας. Εμείς τον ευχαριστούμε πολύ.

-Μιλήστε μας λίγο για την ομάδα σας. Πότε και με ποια αφορμή γεννήθηκαν οι Quilombo;

Η ομάδα Quilombo γεννήθηκε το 2004. Σε μια τυχαία, αλλά καθοριστική συνάντηση, με έναν σπουδαίο δάσκαλο κρουστών, τον Ινδό Ravi Magnifique, ήρθαμε σε επαφή με την samba batucada, ένα από τα δημοφιλέστερα είδη αφροβραζιλιάνικης μουσικής και αναπόσπαστο κομμάτι της βραζιλιάνικης κουλτούρας. Η ομάδα που δημιουργήθηκε στάθηκε δεμένη, χάρη στην αγάπη για τη μουσική και τη συνεργατικότητα μεταξύ των μελών. Μέσα σε λίγα, μόνο, χρόνια καταφέραμε να ταξιδέψουμε σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, με συμμετοχές σε αρκετές, μεγάλες και σημαντικές διοργανώσεις. Στην πορεία, το Quilombo, που ξεκίνησε ως ομάδα κρουστών, έγινε και πολυχώρος στην καρδιά της Αθήνας. Το Quilombo Centro Cultural, φιλοξενεί ποικίλες δραστηριότητες και εκδηλώσεις και αποσκοπεί στο να αποτελέσει φορέα πολιτισμού στην πόλη μας, με έναν ιδεολογικό πυρήνα «δημιουργικής κοινότητας» και με χαρακτήρα μη κερδοσκοπικό. Από τότε, μέχρι σήμερα, με μεγάλο ενθουσιασμό και αγάπη γι’ αυτό που κάνουμε, συνεχίζουμε, συμπαρασύροντας κάθε χρόνο και νέα μέλη.

-Από πού εμπνευστήκατε το όνομά σας; Σημαίνει κάτι συγκεκριμένο;

Quilombo: κ.σ.[κιλόμπο] : κοινότητες που δημιουργήθηκαν στην Βραζιλία την εποχή της αποικιοκρατίας από δραπέτες σκλάβους και κοινωνικά καταπιεσμένους πολίτες, που κατέφευγαν στη ζούγκλα και δημιουργούσαν ομάδες αναζητώντας μια ελεύθερη ζωή.

Για εμάς, το Quilombo, αποτελεί μία κοινότητα, έναν χώρο απόδρασης, διασκέδασης, ψυχαγωγίας και οι καλές τέχνες είναι το βασικό μας μέσο για να το πετύχουμε. Υπό αυτή την έννοια, λοιπόν, ο καθένας μας νιώθει να αφήνει έξω από τον χώρο τα εκάστοτε δεσμά του. Αυτό είναι το πραγματικό νόημα του ονόματός μας και νιώθουμε πως κατά πολύ το έχουμε πετύχει. Μία επίσκεψη θα σας έπειθε πως η εμπειρία του χώρου είναι πραγματικά ξεχωριστή. Ένα περιβάλλον οικείο και ευχάριστο, ανοιχτό για όλους.

-Σε τι events δίνετε συνήθως το παρών;

Η μπάντα κρουστών του Quilombo απαρτίζεται από ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικούς και όλοι μαζί ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες  συμμετέχουμε σε εκδηλώσεις κοινωνικού ή ιδιωτικού χαρακτήρα. Όλα αυτά τα χρόνια δραστηριοποίησης, έχουμε συμμετάσχει σε πάρα πολλές διοργανώσεις, από μικρές έως πολύ μεγάλες και δημοφιλείς. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ο αυτοκαθορισμός της ομάδας, καθώς το πού και πότε θα παίξουμε είναι μια απόφαση που παίρνουμε όλοι μαζί, από κοινού.

-Εκτός από τη μουσική, ποιες άλλες είναι οι δραστηριότητες των Quilombo;

Εκτός από την μπάντα κρουστών, το Quilombo είναι ένας πολυχώρος που φιλοξενεί σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες εργαστήρια θεάτρου, χορού και άλλων ειδών μουσικής. Τα περισσότερα εργαστήρια απευθύνονται σε ενήλικο κοινό, αλλά από πέρυσι έχουμε εντάξει και το μουσικοκινητικό και θεατρικό παιχνίδι για παιδιά. Την χρονιά που πέρασε είχαμε την τύχη να φιλοξενούμε και ένα εργαστήριο «Αυτοσχεδιασμού και συν-κίνησης» για άτομα με ή χωρίς κινητική αναπηρία. Παράλληλα, διοργανώνονται εκδηλώσεις, παρουσιάσεις, σεμινάρια, ημερίδες, που δίνουν την ευκαιρία προβολής σε ομάδες καλλιτεχνών και μεμονωμένους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Ο χώρος λειτουργεί καθημερινά από το απόγευμα και μετά ως καφε –μπαρ και προσφέρεται, ακόμη, για συγκεντρώσεις, πάρτι, συναυλίες. Το σίγουρο είναι πως το Quilombo είναι πάντα ανοιχτό σε νέες προτάσεις και ιδέες και κάθε χρόνο εμπλουτίζουμε και ανανεώνουμε το πρόγραμμά μας!

-Οι επιρροές σας ποιες είναι; Έχετε συνεργαστεί με παρόμοιες μπάντες του εξωτερικού;

Το σχήμα μας, αυτή τη στιγμή, παίζει δύο είδη samba. Τη “samba batucada” και την “samba reggae”. “Batucada” σημαίνει κυριολεκτικά «παλμός» και είναι ένα είδος που γεννήθηκε στο Rio de Janeiro στις αρχές του 20ου αιώνα μέσα από τη μίξη τριών πολιτισμών: του αφρικανικού, του πορτογαλικού και του ινδιάνικου. Η “samba reggae” είναι ένα πολύ δημοφιλές είδος βραζιλιάνικης μουσικής, που όπως το όνομα υποδηλώνει, είναι ένα αμάλγαμα βραζιλιάνικης και τζαμαϊκανής μουσικής. Το είδος αυτό εμφανίστηκε στη Bahia της βόρειας Βραζιλίας, την δεκαετία του 1970, σε μια περίοδο, όπου οι κοινότητες των μαύρων, σε διάφορες ηπείρους, οργανώθηκαν και συσπειρώθηκαν προκειμένου να διεκδικήσουν τα κοινωνικά και πολιτικά τους δικαιώματα.

Στη Βραζιλία η samba μαγνητίζει το ενδιαφέρον όλου του κόσμου ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης και καταγωγής. Για τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, ωστόσο, αποτελεί διέξοδο από τη φτώχεια, την εξαθλίωση και την εγκληματικότητα.

Στο Quilombo, καλούμε κάθε χρόνο έναν μεγάλο δάσκαλο της samba, τον λεγόμενο, “mestre”  κάποιας καταξιωμένης βραζιλιάνικης σχολής και διοργανώνουμε ένα μουσικό σεμινάριο. Οι άνθρωποι, αυτοί, εκτός από το καινούργιο μουσικό υλικό που προσφέρουν στην ομάδα, φέρνουν μαζί τους και κάτι απ’ τον «αέρα» της Βραζιλίας. Κάθε νέα χρονιά λοιπόν, έχουμε και νέες επιρροές!

-Οι συναντήσεις σας πότε και πού πραγματοποιούνται; Ποιος μπορεί να συμμετέχει στην ομάδα σας;

Η ομάδα κρουστών πολλαπλασιάζει τα μέλη της, ανοίγοντας κάθε Σεπτέμβρη ένα καινούριο τμήμα αρχαρίων. Για να συμμετέχει κανείς δεν προαπαιτούνται μουσικές γνώσεις. Οι συναντήσεις –πρόβες γίνονται δύο φορές την εβδομάδα για κάθε τμήμα και διαρκούν όλο τον χρόνο, πλην του Ιουλίου και του Αυγούστου. Τα ειδικά όργανα διατίθενται και συντηρούνται  από εμάς.

-Τι θα δούμε από εσάς στο 4ο Φεστιβάλ Βοτανικού;

Αυτό που θα δείτε θα είναι ένα κινούμενο bloco (ομάδα-σχήμα) περίπου είκοσι ατόμων, να παίζει κρουστά στους δρόμους του Βοτανικού κάνοντας στάσεις στα διάφορα μαγαζιά που συμμετέχουν στο φεστιβάλ. Τόσο το άκουσμα, όσο και το θέαμα είναι πολύ εντυπωσιακά!Το bloco θα καταλήξει στον δικό μας πολυχώρο και την σκυτάλη θα πάρει ο Dj Kyrbill για ένα μοναδικό set!

-Τα μελλοντικά σας σχέδια;

Το Quilombo είναι ένας χώρος που δημιουργεί και προσφέρει (πρωτίστως σε εμάς) για περισσότερο από μία δεκαετία. Στα μελλοντικά μας σχέδια είναι ο χώρος, αυτός, να συνεχίσει την πορεία του, προσεγγίζοντας ακόμη περισσότερο κόσμο. Να παραμείνει χώρος έμπνευσης, συνεργασίας, ανταλλαγής, κοινωνικοποίησης.

Ελπίζω, χρόνο με τον χρόνο, τα εργαστήρια μας να αναδείξουν κι άλλες, αξιόλογες παρουσίες. Να δοθεί βήμα σε νέους ανθρώπους και να αποτελέσει ο χώρος μία κοινότητα φιλόξενη για ακόμη περισσότερες συνεργασίες και δράσεις χωρίς να αλλοιωθεί ο μη κερδοσκοπικός του χαρακτήρας.

Όσο για την samba και τα κρουστά, που αποτέλεσαν την αρχική αφορμή για όλα τα υπόλοιπα, στόχος και επιθυμία είναι να γίνουμε ακόμα περισσότεροι και να διατηρήσουμε τον ενθουσιασμό και την ενέργειά μας. Ίσως καταφέρουμε να ταξιδέψουμε και στη γενέτειρα της μουσικής μας, τη Βραζιλία… Για να πω την αλήθεια, αυτό είναι κοινός στόχος όλης της ομάδας!!