Μια ξεχωριστή Παγκόσμια Ημέρα

Be My Hero-Γίνε ο Ήρωάς μου! πρωτοβουλία ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εγγραφής για την Εθελοντική Δωρεά Μυελού των Οστών. Τόσο Απλά! Με μία Μπατονέτα! Στόχος του Be My Hero η αύξηση της εξαιρετικά μικρής Ελληνικής Δεξαμενής Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών.

Λίγες μέρες πριν, άνοιξα το Ηλεκτρονικό μου Ταχυδρομείο, για να προλάβω την καθημερινή καταστροφή με τα δεκάδες μηνύματα που γεμίζουν το φάκελο «ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΑ» και «SPAM». Κάνω τον απαραίτητο έλεγχο, ώστε να μην καταλήξουν χρήσιμα μηνύματα στον «Κάδο Απορριμμάτων» και πατάω «Διαγραφή». Είχε έρθει και ένα μήνυμα από το Σύλλογο Όραμα Ελπίδας. Δεν το έσβησα αλλά απέφυγα και να το ανοίξω αμέσως αφού με πήγε λίγους μήνες πίσω, σε συναισθήματα και εικόνες που θα θελα να μην είχα ζήσει ποτέ.

Όσο απέφευγα το μήνυμα, τόσο τριγύριζε τη σκέψη και το μυαλό μου. Άνοιξα το μήνυμα και διάβασα το ευχαριστήριο κείμενο του Συλλόγου καθώς και «η δική μου εγγραφή στην Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, συνέβαλλε ώστε μέσα σε δυόμιση χρόνια ο αριθμός των Ελλήνων Εθελοντών να αυξηθεί κατά 33.000». Την ίδια στιγμή, το μήνυμα με καλούσε να αναγνωρίσω την σημερινή Ημέρα και Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών, ως μέρα ευγνωμοσύνης για την προσφορά μου. Στη θέα αυτού του κειμένου, μειδίασα και σκέφτηκα πως ίσως όποιος έγραφε το μήνυμα αυτό, να μην μπορούσε να φανταστεί τον πόνο και την αδικία που ένοιωθα για την δική μου εμπειρία. Και όμως, κάνοντας τον κόπο να ανατρέξω στη στιγμή εκείνη που επισκέφθηκα το Όραμα Ελπίδας ώστε να γίνω Εθελοντής Δότης, αντιλήφθηκα πως η ζωή είναι περίπλοκη και ο πόνος αναπόσπαστο κομμάτι της.

 

Γίνε Εθελοντής Δότης Μυελού των Οστών

Εγώ λοιπόν, παρ’ όλες τις μιντιακές παροτρύνσεις διασήμων για το Δίκτυο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, πέρασα τις πύλες του Συλλόγου Όραμα Ελπίδας μόνο όταν η ανάγκη χτύπησε την πόρτα μου και ένα κοντινό και αγαπημένο παιδί, χρειάστηκε τη βοήθειά μου. Παρακάτω είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία που μου έδωσε το προσωπικό του νοσοκομείου:

  • «Μην γίνεις εθελοντής με το σκεπτικό ότι θα είσαι συμβατή για το παιδί που θα σε ενδιαφέρει», ήταν τα πρώτα λόγια του ευγενέστατου και χαμογελαστού προσωπικού στο Όραμα Ελπίδας. Οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο είναι απειροελάχιστες. Σημαντικό είναι λοιπόν να είσαι αποφασισμένος, να γίνεις δότης για οποιονδήποτε που θα τύχει να είσαι συμβατός μαζί του. Αυτό μπορεί να συμβεί άμεσα, σε βάθος χρόνου, ίσως και ποτέ.
  • «Αν και υπάρχουν πολλά εκατομμύρια εγγεγραμμένοι εθελοντές δότες παρόλα αυτά πολλοί ασθενείς δεν βρίσκουν έγκαιρα συμβατό δότη» συνέχισαν, τονίζοντας έτσι τη σημασία εμπλουτισμού του Εθνικού και Παγκόσμιου Αρχείου Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών.
  • «Το ποσοστό των ασθενών που βρίσκει συμβατό δότη μέσα στην οικογένεια του ανέρχεται μόλις στο 30%». Η πλειοψηφία, επαφίεται στην τύχη και αναζητά συμβατό δότη στο Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών. Ένας από τους βασικότερους παράγοντες ιστοσυμβατότητας είναι η εθνικότητα και η καταγωγή. Σύμφωνα με το Σύλλογο Όραμα Ελπίδας: «Έχει υπολογιστεί με στατιστικά μοντέλα ότι σε μια χώρα με 10.000.000 ομοιογενούς φυλετικά πληθυσμού, όπως η χώρα μας, η πιθανότητα εύρεσης συμβατού δότη για ένα ασθενή αγγίζει το 80%, με την προϋπόθεση ύπαρξης 200.000 Ελλήνων εγγεγραμμένων εθελοντών δοτών. Για αυτό το λόγο είναι καθοριστικό να αυξηθεί ο αριθμός των εθελοντών δοτών στη χώρα μας».

Αν λοιπόν αποφασίσει κανείς συνειδητά πως επιθυμεί να γίνει Εθελοντής Δότης Μυελού των Οστών, η διαδικασία είναι απλή (Πως μπορώ να γίνω Δότης) ξεκινάει με μια έγγραφη αίτηση και τη συλλογή δείγματος σάλιου προκειμένου να τυποποιηθεί ο ιστικός τύπος του δότη. Έπειτα, γίνεται η καταχώριση στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο και αν είσαι τυχερός μπορεί κάποια στιγμή να βρεθείς ιστοσυμβατός με κάποιον στον κόσμο που έχει ανάγκη τη δωρεά σου. Η επιθυμία να προχωρήσεις στη δωρεά, επιβεβαιώνεται και όταν βρεθείς συμβατός με κάποιον ασθενή. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει κανείς να είναι απόλυτα συνειδητοποιημένος πως επιθυμεί να γίνει Δότης. Σκέψου πως μπορεί να είσαι η μόνη ελπίδα για τη ζωή ενός ανθρώπου.

Η αλήθεια είναι πως για τη συνέχεια δεν έχω να σας πω πολλά από την εμπειρία μου καθώς δεν είχα ακόμα την τύχη να γίνω ενεργός δότης Μυελού των Οστών. Όμως, όπως με διαβεβαίωσαν οι υπεύθυνοι, η διαδικασία συλλογής Μυελού δεν είναι πια επίπονη και στις περισσότερες περιπτώσεις, οι δότες φαίνεται πως είναι σε θέση να φύγουν από το νοσοκομείο σε μερικές ώρες μετά τη διαδικασία (Μύθοι και Αλήθειες) .

 

Η ζωή Κορώνα – Γράμματα

Από όλα τα παραπάνω, σίγουρα συμπεραίνει κανείς πως είναι εξαιρετικά σπάνιο να βρεθεί ιστοσυμβατός δότης. Ακόμα όμως και αν βρεθεί, είναι εξαιρετικά σπάνιο να είναι επιτυχής η μεταμόσχευση. Τίποτα όμως από τα δύο δεν εξασφαλίζει μια αίσια έκβαση. Οι περιπτώσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν στο Όραμα Ελπίδας, είναι ιδιαίτερες και συχνά απρόβλεπτες. Ακόμα και όταν όλες οι ενδείξεις και οι παράμετροι συνηγορούν ώστε να νιώσεις κάτι παραπάνω από τυχερός, το «χάπι έντ» δεν είναι δεδομένο. Δυστυχώς!

Όταν παίζεις Κορώνα – Γράμματα με την ίδια τη ζωή, τίποτα δε μπορεί να είναι δεδομένο. Ούτε για σένα, ούτε και για τους γύρω σου. Ακόμα όμως και αν χάσεις, η ζωή ελπίζει. Ο δικός μου σημαντικός ανθρωπάκος, δεν ευτύχησε να δει καλό τέλος, παρ’ όλες τις ενδείξεις. Τώρα που ξέρω όμως πόση αγωνία εμπεριέχει αυτό το σκληρό παιχνίδι, ανυπομονώ να έρθει η σειρά μου να γίνω και στην πράξη Εθελοντής Δότης Μυελού των Οστών και να μπορώ να γιορτάσω τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα με πολύ ζωή.

Όπως φαίνεται λοιπόν, ο άνθρωπος έχει ο,τι χρειάζεται. Η φύση τον έχει εξοπλίσει με το αντίδοτο. Ευτυχώς, η Επιστήμη σήμερα το γνωρίζει και σε ενημερώνει πως ίσως είναι το δικό σου σώμα που έχει τη λύση στο πρόβλημα κάποιου άλλου ανθρώπου. Εκμεταλλεύσου το, μην αφήνεις τη ζωή στην τύχη και μπες και συ στην Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών.