Είδαμε την ταινία “La Corrispondenza”

la corris

Της Κασσάνδρας Γαλάτου

Σκηνοθεσία: Giuseppe Tornatore

Ηθοποιοί: Jeremy Irons, Olga Kurylenko, Shauna Macdonald, Simon Anthony Johns, James Warren, Oscar Sanders, Rod Glenn, Ian Cairns, Anna Savva, Florian Schwienbacher, Sammy Moreno

Έπειτα από τρία χρόνια απουσίας από το κινηματογραφικό προσκήνιο, ο Giuseppe Tornatore επιστρέφει στην μεγάλη οθόνη με την ταινία “La Corrispondenza”.

Η υπόθεση της ταινίας είναι η εξής: «Ο Ed Phoerum (Jeremy Irons) είναι καθηγητής αστροφυσικής, ο οποίος διατηρεί σχέση με την αρκετά νεότερη του Amy Ryan (Olga Kurylenko), φοιτήτριας αστρονομίας και κασκαντέρ σε ταινίες. Ύστερα από την απρόοπτη και μυστηριώδη εξαφάνιση του Ed, η επικοινωνία τους συνεχίζεται με έναν απρόβλεπτο τρόπο.»

Το σενάριο, γραμμένο από τον ίδιο τον Tornatore, έχει μια ιδιαίτερα πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα βάση, αν και συχνά υποκύπτει σε υπερβολές και μελοδραματισμούς. Οι ερμηνείες των Irons και Kurylenko καταπληκτικές και η μυστηριακή κινηματογράφηση σε συνδυασμό με την ρομαντική μουσική του σταθερού πλέον συνεργάτη του Tornatore, Ennio Morricone, δημιουργούν μια μεθυστική ατμόσφαιρα που συνεπαίρνει το κοινό.

Η αρχική σεκάνς βρίσκει τους δύο ερωτευμένους πρωταγωνιστές στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου, να αποχαιρετούν προσωρινά ο ένας τον άλλον, σε ένα πλάνο που φανερώνει εξαρχής την μεγάλη χημεία αλλά και το πάθος που τους διακατέχει. Αυτή είναι η μοναδική φορά που το πρωταγωνιστικό δίδυμο βρίσκεται πραγματικά μαζί. Σε όλη την υπόλοιπη ταινία επικοινωνούν μέσω διαδικτύου ή τηλεφώνου. Ενώ πρόκειται για ένα ρομαντικό δράμα, η έλλειψη σωματικής επαφής των πρωταγωνιστών δεν στερεί ούτε λεπτό την ένταση και το ενδιαφέρον στην ταινία λόγω της μαεστρικής σκηνοθεσίας του Tornattore και των υποκριτικών δυνατοτήτων των Irons και Kurylenko . Αντιθέτως, δημιουργείται στον θεατή μια αίσθηση προσμονής και επιθυμίας των δύο τους να σμίξουν, που ταυτίζεται φυσικά με τις επιθυμίες των ίδιων των κινηματογραφικών χαρακτήρων.

Μια ταινία ύμνος στην έννοια του έρωτα και στις δυνατότητές του, συγκινητική ως ένα βαθμό αλλά ίσως όχι το αριστούργημα που αναμέναμε από το comeback του Tornattore. Αναμφίβολα όμως αποτελεί ένα έργο καλογυρισμένο, που θα προσφέρει ένα απολαυστικό, καλοκαιρινό κινηματογραφικό δίωρο στον κάθε ενδιαφερόμενο.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 3.5/5

Για το Movie Heat,

Κασσάνδρα Γαλάτου