Η αλληλεγγύη δεν κατεδαφίζεται

solidarity

Ξημερώματα Τετάρτης, το Κράτος εξαπέλυσε σχεδόν ταυτόχρονη επίθεση και εν συνεχεία κατεδάφιση σε τρεις κατειλημμένους χώρους στέγασης και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Θεσσαλονίκη, μόλις δύο 24ωρα μετά την αποχώρηση εκατοντάδων διαδηλωτών-ακτιβιστών από την πόλη, οι οποίοι συμμετείχαν στις δεκαήμερες εκδηλώσεις του NO BORDER CAMP.

Καθόλου τυχαίο το timing, προφανώς. Σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων του NO BORDER CAMP, επιχειρήθηκε μια τεράστιας έκτασης στοχοποίηση των συμμετεχόντων στη διοργάνωση από τοπικούς παράγοντες της Θεσσαλονίκης (πρωτοστατούσης της Εκκλησίας του Άνθιμου), μερίδα του Τύπου και κόμματα της αντιπολίτευσης. Στοχοποίηση ούσα σε απόλυτη συνέπεια με την προσπάθεια δαιμονοποίησης της έννοιας της αλληλεγγύης, ενόσω το προσφυγικό βρίσκεται σε έξαρση και ολοένα και περισσότεροι πολίτες οργανώνονται και στηρίζουν αυτοδιαχειριζόμενες δομές και συλλογικότητες που βοηθούν και ανακουφίζουν τον πόνο των προσφύγων.

Ο φακός κατέγραψε εικόνες απείρου κάλους. Η μία εκ των καταλήψεων ήταν στη Λεωφόρο Νίκης και υφίστατο επί 10 χρόνια, με την ανοχή της πρυτανείας του ΑΠΘ, στο οποίο και ανήκε το κτίριο. Επρόκειτο για μία πραγματική κατάληψη στέγης, καθώς εκεί διέμεναν άστεγοι άνθρωποι. Επί 10 χρόνια, λοιπόν, η κατάληψη αυτή επιβίωσε ΚΑΙ -με τη βούλα- δεξιών κυβερνήσεων, για να ξημερώσει η 27η Ιουλίου 2016, με «κυβέρνηση της αριστεράς» και να αντικρύσουμε ΜΑΤ να εισβάλουν στο χώρο και να απομακρύνουν τον κόσμο απροκάλυπτα.

Όσον αφορά στο κτίριο του πρώην ορφανοτροφείου «Μέγας Αλέξανδρος», αυτό ανήκε στο υπουργείο Υγείας μέχρι και πριν λίγα χρόνια, οπότε και παραχωρήθηκε στη μητρόπολη Θεσσαλονίκης, θεωρητικά για την ανέγερση ιδρύματος χρόνιων πασχόντων. Το ότι το κτίριο αυτό τυπικά ανήκει στη Μητρόπολη, καθιστά ακόμη πιο σαφή τα κίνητρα της επιχείρησης εκκένωσης και στη συνέχεια κατεδάφισης, ενός χώρου γεμάτου χρώματα και ζωή.

Στόχος, λέει, της όλης επιχείρησης εκκένωσης των καταλήψεων ήταν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να μεταφερθούν στα διάφορα «κέντρα φιλοξενίας» που έχουν στηθεί ανά την περιφέρεια. Παρεμπιπτόντως, βέβαια, συνελήφθησαν αλληλέγγυοι και ασκήθηκαν και κάτι ποινικές διώξεις. Εν τω μεταξύ, δε, το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο κρατικός αυτός φορέας του υπουργείου Υγείας, ζητά το άμεσο και οριστικό κλείσιμο των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και τη σταδιακή ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας, σε σχετική γνωμοδότηση που συνέταξε και απέστειλε  στα αρμόδια υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, Εθνικής Άμυνας και Υγείας.

Το 2016 η Ελλάδα ηγείται από μια κυβέρνηση που νομίζει ότι είναι αριστερή, συνεργαζόμενη ταυτόχρονα με τις πιο μαύρες και αναχρονιστικές δυνάμεις του τόπου και εκτελώντας εντολές ρασοφόρων μισανθρώπων. Στην Ελλάδα του 2016, μπορείς να νομίζεις ότι είσαι αυτό που θα δηλώσεις. Η κυβέρνηση δηλώνει αριστερή, κάποιοι από τους παπάδες της δηλώνουν χριστιανοί και μερικοί χρυσοποίκιλτα ντυμένοι φιλάνθρωποι εφοπλισταί δηλώνουν ανθρωπιστές. Εν έτη 2016 στην Ελλάδα, όλη η προαναφερθείσα συνομοταξία θεωρεί ότι μπορεί να εξαφανίσει την αλληλεγγύη ποινικοποιώντας την και κατεδαφίζοντάς την. Η αλληλεγγύη δεν κατεδαφίζεται, είναι Λερναία Ύδρα.  Ένα κεφάλι θα της κόβεις, θα ξεπετάγονται δύο. Η αλληλεγγύη, πάντα στην Ελλάδα του 2016, ίσως είναι ο μόνος αληθινός και χρήσιμος πολιτικός προσανατολισμός. Γιατί η αλληλεγγύη και οι άνθρωποί της είναι σπόροι. Και να προσπαθήσεις να τους θάψεις, θ΄ανθίσουν λουλούδια. Χρωματιστά και περήφανα. Τελεία.