Είδαμε την ταινία “Colonia”

colonia-toronto-film-festival1

Της Κασσάνδρας Γαλάτου

Σκηνοθεσία: Florian Gallenberger

Ηθοποιοί: Emma Watson, Daniel Brühl, Michael Nyqvist, Richenda Carey, Vicky Krieps, Jeanne Werner, Martin Wuttke, Julian Ovenden, Julian Ovenden, August Zirner

Το πολυαναμενόμενο “Colonia”, με την σκηνοθετική σφραγίδα του βραβευμένου με Oscar Florian Gallenberger, κατέφθασε στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες.

Η υπόθεση της ταινίας είναι η εξής: “Αναζητώντας τον σύντροφό της (Daniel Brühl) που έχει συλληφθεί από τη χούντα του Pinochet, μια νεαρή κοπέλα (Emma Watson) εισέρχεται στα άδυτα μιας φιλανθρωπικής θρησκευτικής οργάνωσης, προκάλυμμα μιας μυστικής στρατιωτικής βάσης όπου γίνονται ανακρίσεις και βασανιστήρια.”

Η ταινία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Διαδραματίζεται στην Χιλή το 1973, κατά την διάρκεια του στρατιωτικού πραξικοπήματος του Pinochet και την πτώση του Allende, χιλιάδες οπαδοί του οποίου εκδιώχθηκαν, βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν. Ο Daniel (Daniel Brühl) αριστερός ακτιβιστής και μεγάλος υποστηρικτής του Allende, συλλαμβάνεται και οδηγείται στην “Colonia Dignidad”, ένα μέρος πραγματικό, την ύπαρξη του οποίου οι περισσότεροι αγνοούν. Η Colonia Dignidad αποτελούσε ένα υποτιθέμενο θρησκευτικό, φιλανθρωπικό μέρος με υπεύθυνο τον γερμανικής καταγωγής ιεροκήρυκα και πρώην ναζί, Paul Schäfer. Στην πραγματικότητα, το μέρος αυτό ήταν μια μυστική θρησκευτική/στρατιωτική αίρεση, που θύμιζε γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, στο οποίο ο Schäfer, υπό την κάλυψη της θρησκείας κρατούσε αιχμαλώτους πιστούς αλλά και πολιτικούς κρατούμενους, ασκώντας σωματική και ψυχολογική βία και κακοποιώντας έναν τεράστιο αριθμό παιδιών. Η σύντροφος του Daniel, Lena (Emma Watson) αποφασίζει να γίνει μέλος της σκοτεινής σέκτας, ώστε να βρει τον αγαπημένο της. Η κατάσταση από την αρχή φαίνεται πολύ ύποπτη, η πραγματικότητα όμως ξεπερνά κάθε φαντασία.

Η ταινία συνδυάζει στοιχεία δράματος, ρομάντζου και θρίλερ, κάτω από ένα πολύ ενδιαφέρον ιστορικό πλαίσιο και το αποτέλεσμα δικαιώνει τους θεατές στο έπακρο. Διαθέτει πολύ καλό ρυθμό, προκαλεί έντονο σασπένς, η σκηνοθεσία και η φωτογραφία εντυπωσιακές και οι ερμηνείες πολύ καλές, με αυτήν της πολυαγαπημένης Emma Watson να καθιστά σχεδόν σίγουρο το γεγονός πως, εάν συνεχίσει να ενσαρκώνει παρόμοιους ρόλους, θα αποβάλλει σύντομα την ταμπέλα της Hermione Granger.

Συστήνεται λοιπόν ανεπιφύλακτα, καθώς, παρά τα όποια σεναριακά κλισέ, αναμένεται να χαρίσει ένα απολαυστικό κινηματογραφικό δύωρο και να ενημερώσει για μια άγνωστη, εξοργιστική και συγκλονιστική πτυχή της ιστορίας.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 3.5/5

Για το Movie Heat,

Κασσάνδρα Γαλάτου