Συνομιλώντας με ένα τυχαίο Σουηδό κάπου στη Σουηδία

Sweden, Stockholm, view from Soedermalm to the old town

Έχετε επισκεφθεί ποτέ την όμορφη Σουηδία; Αν όχι πρέπει να ξέρετε πως πρόκειται για μια από τις πιο ενδιαφέρουσες χώρες της Ευρώπης για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Η Σουηδία είναι η πρώτη χώρα που κατήργησε τη λογοκρισία 250 χρόνια πριν, η χώρα των βραβείων Nobel, η χώρα που καταναλώνει 2.252.544 κεφτεδάκια διάσημης Σουηδικής αλυσίδας πολυκαταστημάτων την ημέρα, η χώρα με τις 95.700 λίμνες αλλά και εκείνη που μόλις 1% των απορριμμάτων της καταλήγει στους κάδους απορριμμάτων. Το 2016 λοιπόν, η Σουηδία κατέχει και ένα ακόμα πολύ ενδιαφέρον χαρακτηριστικό, έχει δική το δικό της τηλεφωνικό νούμερο!

Η Τουριστική Ένωση της χώρας, λάνσαρε πρόσφατα την υπηρεσία The Swedish Number η οποία σας συνδέει άμεσα με ένα τυχαίο Σουηδικό νοικοκυριό. Το αποτέλεσμα είναι η απόλυτη διάδραση αφού ο ενδιαφερόμενος τουρίστας από κάθε γωνιά της Γης, μπορεί να συνομιλήσει με τους ντόπιους προκειμένου να πάρει πληροφορίες για το επερχόμενο ταξίδι του στην Σκανδιναβική χώρα. Το πρόγραμμα αυτό δημιουργήθηκε από τον  αρμόδιο οργανισμό προκειμένου για την προώθηση της τουριστικής ανάπτυξης και η ιδέα είναι μεγαλοφυής αφού η συλλογή τουριστικών πληροφοριών γίνεται με αυτό τον τρόπο εμπειρία. Άλλωστε αν δεν παινέψεις το σπίτι σου… λέει η παροιμία την οποία φαίνεται να έλαβαν σοβαρά υπόψιν τους οι Σουηδοί.

Εδώ και αρκετούς μήνες, έχω προγραμματίσει το ταξίδι μου στην όμορφη Στοκχόλμη και μόλις έμαθα για το Swedish Number δεν έχασα χρόνο. Όταν τηλεφώνησα στον περιβόητο αριθμό, μπήκα σε αναμονή ενώ νωρίτερα,ένα αυτόματο μήνυμα με ενημέρωσε πως σύντομα θα συνδεθώ με «έναν τυχαίο Σουηδό σε κάποιο μέρος της Σουηδίας». Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ένας ηλικιωμένος κύριος που άκουγε στο όνομα Ben. Ομολογώ πως τα πρώτα 2 λεπτά της συνομιλίας μας ήταν λίγο αμήχανα καθώς και οι δύο μας ανταλλάσσαμε αδιάφορες πληροφορίες για την κατάσταση του καιρού, όμως σύντομα η συζήτηση έγινε ενδιαφέρουσα. Καθώς έχω σπουδάσει στη Στοκχόλμη, ανταλλάξαμε απόψεις με τον κύριο Ben σχετικά με το αγαπημένο μας πάρκο στην πόλη, το αγαπημένο μας δρόμο και πολλά άλλα. Όταν μπήκαμε στο θέμα της επίσκεψής μου, ο συνομιλητής μου φάνηκε να παραξενεύεται αρκετά που θα άφηνα την εξωτική, όπως είπε, Ελλάδα για να πάω Ιούνιο μήνα στη Στοκχόλμη, οπότε και του εξήγησα πως μου είχε λείψει η ηλιόλουστη Στοκχόλμη αφού την έχω στο μυαλό μου μόνιμα χιονισμένη και σκοτεινή.

Προχωρώντας τη συζήτησή μας και αφού ο κύριος Ben με ρώτησε για τα ενδιαφέροντα μου, μου πρότεινε διάφορα πάρκα τόσο κοντά στο κέντρο της πόλης όσο και άλλα που θα μπορούσα να τα επισκεφθώ στα πλαίσια μιας μικρής εκδρομής. Όταν του είπα για την πρόθεση μου να επισκεφθώ και την Ουψάλα, εκείνος μου αντιπρότεινε μια καλοκαιρινή μονοήμερη κρουαζιέρα στο όμορφο Αρχιπέλαγο και τα διάφορα νησάκια του. Ύστερα μιλήσαμε για τα ταξίδια και πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν στη ζωή μας, ενώ έμαθα πως ο κύριος Ben έχει όνειρο ζωής να επισκεφθεί τον Αμαζόνιο και υπήρξε καθηγητής βοτανολογίας. Η συζήτηση μας διήρκησε περίπου 30’ και έπιασα τον εαυτό μου να μη θέλει να κλείσει το τηλέφωνο.

Μπορεί να έχω επισκεφθεί αρκετές φορές την όμορφη Στοκχόλμη και να έχω ήδη την αγωνία να επισκεφθώ τα αγαπημένα μου μέρη και να συναντήσω τους φίλους μου, όμως ο κύριος Ben κατάφερε να με κάνει να νιώσω αυτή τη λαχτάρα του άγνωστου που σου δημιουργεί κάθε ταξίδι στο εξωτερικό. Ίσως για αυτό και για την όμορφη στιγμή επικοινωνίας που μοιραστήκαμε, να κρατήσω την υπόσχεσή μου και να ξεκλέψω λίγο χρόνο να επισκεφθώ το αγαπημένο του Μουσείο Συγκοινωνιών.

Η όμορφη Σουηδία κάνει μια αρχή για τουριστικές καμπάνιες πιο ενδιαφέρουσες, γεμάτες επικοινωνία και διάδραση. Το Swedish Number είναι σίγουρα μια πρωτοβουλία που τραβά την προσοχή. Η εξωτική, σύμφωνα με τον κύριο Ben, Ελλάδα μας δεν χρειάζεται τέτοια τερτίπια αφού η ομορφιά της είναι γνωστή παγκοσμίως. Όμως, ιδέες με τέτοια δυναμική μπορούν να κάνουν τη διαφορά, μπορούν να μας εμπνεύσουν…