Είδαμε το “Friend Request”

fr

Της Μαίρης Πουτιού

Σκηνοθεσία: Simon Verhoeven

Ηθοποιοί: Alycia Debnam-Carey, William Moseley, Connor Paolo, Brit Morgan, Brooke Markham, Sean Marquette, Liesl Ahlers

Ταινία τρόμου από τον Γερμανό σκηνοθέτη Simon Verhoeven, που άφησε στην άκρη τη γερμανική κωμωδία και έπιασε το μεταφυσικό θρίλερ χολυγουντιανών προδιαγραφών. Τολμηρή κίνηση για τον Verhoeven που φαίνεται να ανταπεξέρχεται με επιτυχία αλλά κάπου μάλλον χάνει τα όρια του είδους των ταινιών τρόμου.

Η υπόθεση της ταινίας είναι η εξής: “Μια όμορφη και δημοφιλής κοπέλα (Alycia Debnam-Carey) μοιράζεται τα κατορθώματα της φοιτητικής της εξαλλοσύνης με τους εκατοντάδες φίλους της στο Facebook. Ξαφνικά, θα δεχτεί ένα αίτημα φιλίας από μια εκκεντρική συμφοιτήτριά της (Liesl Ahlers), με το αυθόρμητο “add” να ανοίγει την πόρτα σε μια πανίσχυρη κατάρα.”

Μετά τις θετικές εντυπώσεις που απέσπασε το “Unfriended” (2014) του Levan Gabriadze (το οποίο δυστυχώς δεν προβλήθηκε στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες), το κοινό φαίνεται να αναζητά περισσότερες ταινίες που βάζουν στο στόχαστρο τις επικίνδυνες παγίδες που μας απειλούν στον κυβερνοχώρο. Πράγματι, το “Friend Request”, αφού πήρε αμέτρητες αναβολές πριν την τελική δρομολόγηση για την κυκλοφορία της στους ελληνικούς κινηματογράφους, δημιούργησε μια προσμονή που επικεντρώνεται στην πιασάρικη θεματολογία που μας σερβίρει. Προετοιμαστείτε, όμως, για την απόλυτη χασούρα και τη βάναυση κακομεταχείριση μιας πολύ πετυχημένης ιδέας, που κουβαλά εκ των προτέρων την στάμπα της επιτυχίας. Τελικά όμως καμιά καλή ιδέα δε μπορεί να σώσει μια ταινία από το κακογραμμένο της σενάριο και τα πέρα για πέρα βαρετά κλισέ, που παρελαύνουν ασταμάτητα με την ελάχιστη δυνατή μαεστρία.

Τα jump scares αρχικά δημιουργούν ενθουσιασμό, η κινηματογραφική αίθουσα κατακλύζεται από την ατμόσφαιρα μιας πετυχημένης ταινίας τρόμου, την ώρα που gore μορφές πλαισιώνουν την ιστορία. Καθώς η ταινία αναμασά τα συστατικά της, ενώ εμείς ανακαλύπτουμε την απόλυτη ακαταλληλότητα της Alycia Debnam-Carey (“Fear the Walking Dead” (2015 – present) & “Into the Storm” (2014) ) για τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ξαφνικά ό,τι φάνταζε ελκυστικό, τώρα σπρώχνει τα μάτια μας κάθε 5 λεπτά στο ρολόι. Ακόμα και τα jump scares μας αφήνουν πλέον ατάραχους. Είναι κρίμα για μια καλή ιδέα να χάνεται από μια τόσο κακή διαχείριση από τους δημιουργούς, ενώ τα ελάχιστα καλά στοιχεία της ταινίας (dark ατμόσφαιρα, ιδιαίτερη πλοκή) δεν είναι αρκετά για να κρατήσουν το ενδιαφέρον αμείωτο.

Πρόκειται για μια ταινία που θα δείτε με παρέα για χαβαλέ και την επόμενη μέρα θα την έχετε κιόλας ξεχάσει. Αναζητήστε την σε Blu-Ray/DVD για μια βραδιά με φιλική παρέα και ποπ κορν, αλλά προς Θεού, μη σπαταλήσετε τα πολύτιμα χρήματά σας.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 1.5/5

Για το Movie Heat,

Μαίρη Πουτιού