Ο τρίτος νευτωνικός νόμος της κίνησης: Δράση και Αντίδραση

keimeno

Η Ευρώπη βρίσκεται, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, να μετρά ξανά νεκρούς, ως αποτέλεσμα τρομοκρατικών επιθέσεων στο αεροδρόμιο και στο μετρό των Βρυξελλών. Δεκάδες οι νεκροί και οι τραυματίες, γι’ ακόμη μια φορά. Παρεμπιπτόντως δε, οι επιθέσεις αυτές έρχονται μερικές μόνο μέρες μετά την επαίσχυντη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφύγων και ακριβώς τη στιγμή που βαλλόμαστε από μεγάλη μερίδα των Ευρωπαίων εταίρων με απόψεις για την αναγκαιότητα των κλειστών συνόρων και τη δημιουργία όλο και περισσότερων φραχτών και τειχών.

Πρακτικά, όπως αποδεικνύεται με κάτι τέτοιες αφορμές όπως αυτή την Βρυξελλών, οι φράχτες, η γκετοποίηση μεταναστών και προσφύγων, οι ρητορικές μίσους και ξενοφοβίας καμία ασφάλεια δεν δημιούργησαν εντός των ευρωπαϊκών συνόρων, τουναντίον. Εξηγούμαι. Πέρα από τον αντίκτυπο για την επί χρόνια δημιουργία ή έστω στήριξη της κείμενης κατάστασης σε Μέση Ανατολή και Αφρική (εμφύλιοι, δικτατορίες κ.ο.κ.), η Ευρώπη πλέον βιώνει και τα αποτελέσματα της διαρκούς περιθωριοποίησης των ανθρώπων αυτών που ήρθαν -και εξακολουθούν- από τις χώρες αυτές, είτε ως πρόσφυγες είτε ως οικονομικοί και πολιτικοί μετανάστες.

Μπορεί να πέρασε στα “ψιλά” τότε, όμως αποδείχτηκε πως οι δράστες των επιθέσεων του Παρισιού ήταν Γάλλοι πολίτες. Ούτε πρόσφυγες “που ήρθαν με σαπιοκάραβα για να αιματοκυλήσουν την Ευρώπη” ούτε τίποτα παρεμφερές. Γάλλοι πολίτες, μεγαλωμένοι στο Παρίσι που περιθωριοποιεί τους μετανάστες 2ης και 3ης γενιάς, που τους απομονώνει στα προάστια της πόλης. Προάστια στα οποία κάθε τόσο ξεσπούν ταραχές ανάμεσα στους μετανάστες και της δυνάμεις καταστολής, ταραχές ως διαπιστευτήριο ύπαρξης: “Υπάρχουμε κι εμείς, δεν είμαστε αόρατοι”.

Ένας νέος μεγαλωμένος σε ένα τέτοιο περιβάλλον, λοιπόν, είναι πιο εύκολο να χειραγωγηθεί από τον εκάστοτε ISIS που θα εκμεταλλευτεί την περιθωριοποίησή του, θα του υποσχεθεί τιμωρία στους “απίστους” και ζωή στον παράδεισο, παρά να πιστέψει σε μια Ευρώπη που μιλά για δημοκρατία και την ίδια στιγμή πνίγει ανθρώπους στις θάλασσές της και όσους επιβιώνουν από αυτό τους κλείνει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και τους αφήνει να βουλιάζουν σε λάσπες, όντας εγκλωβισμένοι σε συνοριακές γραμμές.

Εν κατακλείδι, η όλο και περισσότερη εσωστρέφεια εκ μέρους της Ευρώπης θα φέρει όλο και περισσότερο φόβο, που θα οδηγήσει σε όλο και περισσότερη ισχυροποίηση της ακροδεξιάς, προκαλώντας περαιτέρω γκετοποίηση των μειονοτήτων, καταλήγοντας σε ολοένα και συχνότερες βίαιες αντιδράσεις. Είναι εξορισμού ένας φαύλος κύκλος που δεν τερματίζει.

Το έχει πει και ο Νεύτωνας αιώνες πριν, στη διατύπωση του τρίτου νόμου του περί της κίνησης. Για κάθε Δράση υπάρχει και η αντίστοιχη Αντίδραση. Και η Ευρώπη υπήρξε πολύ Δραστήρια, με το λάθος τρόπο, τα τελευταία πολλά χρόνια.

*Artwork: Thalia Maria Bitha & Ioulia But