Οι αληθινοί πειρατές του Black Sails: Η Χρυσή Εποχή της Πειρατείας – Charles Vane, Jack Rackham, Anne Bonny

PNP 269037
                Map of the Spanish Main (colour litho)
                Spanish School, (18th century)
                PETER NEWARK'S PICTURES, ,

Πρόκειται για την επιτυχημένη σειρά του συνδρομητικού καναλιού Starz, η οποία κλείνει τον 3ο κύκλο επεισοδίων της. Είναι βασισμένη στην πειρατική νουβέλα του Robert Louis Stevenson «Το νησί το θησαυρών» αποτελώντας στην ουσία το prequel του βιβλίου. Πιο συγκεκριμένα μας γυρίζει 20 χρόνια πίσω από την εποχή που περιγράφει ο Stevenson και μας βάζει να παρακολουθήσουμε τις περιπέτειες του Κάπταιν Flint, του πληρώματός του αλλά και τη ζωή των πειρατών στις Δυτικές Ινδίες (περιοχή της Καραϊβικής).
Είναι αλήθεια πως η υπόθεση της σειράς διαδραματίζεται κατά τη χρυσή εποχή των πειρατών. Οι τοποθεσίες που βλέπουμε από τις μικρές οθόνες μας όπως π.χ. η νήσος New Providence και το λιμάνι της, το Nassau, υπήρξαν στα αλήθεια ορμητήριο των πειρατών. Επίσης, παρά το γεγονός ότι η ιστορία είναι φανταστική, πολλοί από τους χαρακτήρες που γνωρίζουμε στη σειρά ήταν υπαρκτά πρόσωπα και διάσημοι πειρατές οι οποίοι έσπερναν τον φόβο και τον τρόμο αλωνίζοντας στις Δυτικές Ινδίες. Βέβαια παρά το δυστυχές γεγονός ότι η μορφάρα που ακούει στο όνομα Flint δεν υπήρξε αληθινό πρόσωπο, υπάρχουν μερικοί χαρακτήρες πραγματικά άξιοι αναφοράς. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η «Χρυσή Εποχή της πειρατείας»
Περίοδος όπου το «επάγγελμα» του πειρατή ήταν ιδιαίτερα ανθηρό. Ο νέος κόσμος έχει πλέον ανακαλυφθεί και μαζί με ταξιδευτές, εξερευνητές και ανθρώπους σε αναζήτηση για ένα καλύτερο μέλλον, έχουν ήδη ιδρυθεί με ταχύτατους ρυθμούς πολύ μεγάλες ευρωπαϊκές αποικίες. Οι αποικίες αυτές όμως έλαβαν ελλειπούς και αναποτελεσματικής διακυβέρνησης λόγω της απόστασης από τις κύριες χώρες τους ενώ τεράστιο πρόβλημα υπήρξαν και οι ενδοευρωπαϊκές διενέξεις. Σαν αποτέλεσμα έχουμε τη μείωση των ναυτικών δυνάμεων στις περιοχές αυτές και ταυτόχρονα τη δημιουργία νέων, καταρτισμένων και έμπειρων στην τέχνη του πολέμου ναυτικούς. Η Χρυσή εποχή της Πειρατείας χωρίζεται σε τρεις περιόδους:

-Η περίοδος μεταξύ του 1650 και του 1680, όπου χαρακτηρίζεται από τις επιθέσεις Βρετανών και Γάλλων ναυτικών, με βάση τα λιμάνια της Τζαμάικας και της Τορτούγκα, σε ισπανικές αποικίες και πλοία στην περιοχή της Καραϊβικής και του ανατολικού Ειρηνικού ωκεανού.

-Η περίοδος του αποκαλούμενου «Πειρατικού Γύρου», της δεκαετίας του 1690. Βρετανοί κατά κύριο λόγο πειρατές επιτίθενται κατά Μουσουλμανικών στόχων και κατά αποστολών της Εταιρίας Ανατολικών Ινδιών. Το όνομα «Πειρατικός Γύρος» δώθηκε εξαιτίας της διαδρομής που ακολούθησαν οι επιθέσεις αυτές, ξεκινώντας από τον δυτικό Ατλαντικό, συνεχίζοντας τον γύρο του νότιου άκρου της Αφρικής με σημαντικό σταθμό την Μαδαγασκάρη με κατάληξη στον Ινδικό Ωκεανό και την Ερυθρά Θάλασσα, σε περιοχές όπως οι ακτές της Υεμένης και της Ινδίας. Οι επιθέσεις στην ίδια διαδρομή θα επαναληφθούν και τη δεκαετία του 1720.

-Η περίοδος μεταξύ του 1716 και του 1726, μετά το τέλος των πολέμων της Ισπανικής Διαδοχής, όταν πολλοί Αγγλο-Αμερικανοί κυρίως ναυτικοί και κουρσάροι βρέθηκαν άνεργοι και στράφηκαν μαζικά προς την πειρατεία στις περιοχές της Καραϊβικής, της ανατολικής Αμερικανικής ακτογραμμής, τις ακτές της Δυτικής Αφρικής και τον Ινδικό Ωκεανό.

 

PNP 269037                 Map of the Spanish Main (colour litho)                 Spanish School, (18th century)                 PETER NEWARK'S PICTURES, ,

 

Το Black Sails διαδραματίζεται στην τελευταία περίοδο, το 1715. Οι νόμοι κάθε πολιτισμένου έθνους έχουν κηρύξει τους πειρατές «hostis humani generis» δηλ. εχθρούς της ανθρωπότητας. Ως απόκριση οι πειρατές ακολουθούν το δικό τους δόγμα… Πόλεμο ενάντια σε όλο τον κόσμο. Ας δούμε λοιπόν τους πειρατές αυτής της εποχής οι ποίοι υπήρξαν στην πραγματικότα αλλά και στην ίδια τη σειρά!

 

Charles_Vane

 

Charles Vane: Σε αντίθεση με τον σκληροτράχηλο και υπερμάχιμο πειρατή με τα ινδιάνικα χαρακτηριστικά που ξέρουμε από τη σειρά, στην πραγματικότητα ο Charles Vane ήταν Άγγλος κουρσάρος του λόρδου Archibald Hamilton. Το 1716 έγινε μέλος τους πληρώματος του κακόφημου πειρατή Henry Jennings. Αυτοί οι δυο ήταν που βρήκαν στα αλήθεια το χρυσό του βυθισμένου θρυλικού πλοίου Urca de Lima! Στη συνέχεια αρνήθηκε τη βασιλική χάρη του βασιλιά George I, συνέχισε την πειρατεία μαζεύοντας 40  επίσης αντιρρησίες πειρατές από το λιμάνι του Nassau, συμπεριλαμβανομένου και του Jack Rackham και έπλευσε με το πλοίο του το οποίο όπως και στο σήριαλ, λεγόταν «Ranger».

Ήταν ιδιαίτερα διάσημος εξαιτίας της σκληρότητας και της ασπλαχνίας του. Βασάνιζε και σκότωνε τους αιχμαλώτους του ενώ παρέβαινε τον πειρατικό κώδικα κλέβοντας στη μοιρασιά της λείας το πλήρωμά του αλλά και σκοτώνοντας ναύτες στους οποίους όμως είχε δώσει πρώτα έλεος. 

 

Τον Ιούλιο του 1718 διοικούσε το Nassau και το οχυρό αυτού στο οποίο ανέβασε πειρατική σημαία. Τον Αύγουστο όμως του ίδιου έτους ο κυβερνήτης του New Providence, Woodes Rogers, με δυο πολεμικά πλοία ανακατέλαβε το Nassau, με τον Vane να καταφέρνει με μεγάλη μαεστρία να ξεφύγει βάζοντας φωτιά στο σημαιοφόρο πλοίο του και στέλνοντάς του κατά πάνω στην αλυσίδα από πλοία που κύκλωναν το λιμάνι. Τα πλοία σήκωσαν τις άγκυρές τους και απέφυγαν την πλωτή "βόμβα" αλλά αυτό ήταν αρκετό για τον Vane για να ξεφύγει ρίχνοντας κανονιές στο πλοίο του Rogers καθώς πέρναγε απέναντί του.

Συνέχισε την πειρατεία ενώ έψηνε και τον παλιόφιλό του το Μαυρογένη να ανακαταλάβουν το Nassau με τον δεύτερο όμως να αρνείται. Στις 23 Νοέμβρη του ’18 έδωσε εντολή για επίθεση σε μια φρεγάτα η οποία όμως αποδείχτηκε ότι ήταν γαλλικό πολεμικό πλοίο. Έχοντας λιγότερα πολεμοφόδια από  τον εχθρό, σταμάτησε τη μάχη και υποχώρησε. Οι άνδρες του, καθοδηγούμενοι από τον αρχιθαλαμηπόλο Jack Rackham, υποστήριξαν πως έπρεπε να έμεναν και να πάλευαν. 

Την επόμενη μέρα το πλήρωμα καθαίρεσε τον Vane και εξέλεξε νέο καπετάνιο τον Rakham. Ο Vane μαζί με 15 άνδρες του επιβιβάστηκε σε ένα καΐκι και εγκατέλειψε το πλοίο με στόχο να ανέλθει πάλι στα πειρατικά αξιώματα. Η χαριστική βολή για τον ίδιο ήρθε όταν το πλοίο του βυθίστηκε από καταιγίδα το Φλεβάρη του ’19. Ώντας ο μοναδικός επιζών, η θάλασσα τον ξέβρασε σε ένα ακατοίκητο νησί στον κόλπο της Ονδούρα όπου επέζησε τρώγοντας ψάρια και μπανάνες. Μετά από κάποιο διάστημα πέρασε ένα πλοίο στο οποίο καπετάνιος ήταν ο captain Holford, παλιός πειρατής και φίλος του Vane. Αρνήθηκε να τον διασώσει λέγοντάς του συγκεκριμένα «Charles, I shan't trust you aboard my ship, unless I carry you a prisoner; for I shall have you plotting with my men, knock me on the head and run away with my ship a pirating». Φοβούμενος λοιπόν την ανταρσία με τον παλιό του φίλου στο πλοίο του, ο Holford έφυγε απειλώντας τον ότι σε ένα μήνα θα γύριζε πίσω και αν τον έβρισκε θα τον παρέδιδε στις αρχές της Τζαμάικα για να τον κρεμάσουν.

Εν τέλει ένα άλλο πλοίο τον διέσωσε αφού κανείς από το πλήρωμα δεν τον αναγνώρισε. Για κακή του τύχη όμως το πλοίο του Holford συναντήθηκε με το πλοίο του και ο ένας καπετάνιος κάλεσε τον άλλον για δείπνο. Ο Holford είδε τον Vane να δουλεύει στο κατάστρωμα και ενημέρωσε τον άλλο καπετάνιο ποιος ήταν με αποτέλεσμα ο δεύτερος να του τον παραδώσει στιγμιαίως. Τελικά ο Vane δόθηκε στην αρχές της Jamaica όπου έμεινε για έναν χρόνο φυλακισμένος και έπειτα κρεμάστηκε στις 29 Μαρτίου του 1721, στο Gallows Point του Port Royal χωρίς να δηλώσει μετάνοια για τις πράξεις του. Το σώμα του έμεινε κρεμασμένο στο λιμάνι του Port Royal σαν προειδοποίηση κατά της πειρατείας.

 

Vane_drinks

 
 

calico_jack_rackham

 

 Jack Rackham (Calico Jack): Πειρατής από την Αγγλία, τον φωνάζαν και «Calico Jack» εξαιτίας της εμμονής  του να φοράει τσίτι (τσίτι=calico), ένα βαμβακερό ύφασμα από την Καλκούτα της Ινδίας, το οποίο ήταν ιδιαίτερα  φανταχτερό, φτηνό και ασουλούπωτο. Γεννήθηκε γύρω στο 1682 και τον συναντάμε για πρώτη φορά ως  αρχιθαλαμηπόλο του Charles Vane το 1718. Ύστερα από υποχώρηση απέναντι σε φρεγάτα που απεδείχθη  γαλλικό πολεμικό πλοίο, ήρθε σε ρήξη με τον Vane υποστηρίζοντας ότι έπρεπε να συνεχίσουν τη μάχη,  κερδίζοντας  πολλά πλούτη αλλά και το ίδιο το πλοίο. Από τους ενενήντα άνδρες του πληρώματος μόνο οι  δεκαπέντε υποστήριξαν τον Vane. Με ψηφοφορία ο Rackham έγινε καπετάνιος του «Ranger» κι ο Vane  αποχώρησε από το πλοίο του. Για ένα χρόνο περίπου συνέχισε να ασκεί την πειρατεία ληστεύοντας μικρά  πλοία αλλά όπως ακριβώς και στην σειρά, παρότι ήταν ιδιαίτερα έξυπνος, δεν ήταν ούτε σπουδαίος μαχητής  ούτε καλός ναυτικός. 

Έτσι το 1719 αποφάσισε να εκμεταλευτεί τη γενική αμνηστία που δινόταν στους πειρατές  εξαιτίας του πολέμου της «Τετραπλούς Συμμαχίας» μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Ισπανίας, παίρνοντας έτσι  βασιλική χάρη και διαγραφή των παραμπτωμάτων του. Επέστρεψε στο Nassau, πούλησε το «Ranger» και  μοιράστηκε τα χρήματα με το πλήρωμα το οποίο μετά διαλύθηκε. Κατά την παραμονή του στη νήσο New  Providence, γνώρισε και ερωτεύτηκε την Anne Bonny. Εκείνη βέβαια ήταν παντρεμένη με τον James Bonny,  ναυτικό του κυβερνήτη Rogers.

Στις 22 Αυγούστου 1720, ο Rackham μαζί με 13 ακόμα συντρόφους του και την Anne Bonny, κατέλαβαν το πλοίο «William» και απέδρασαν από το νησί, προτού προλάβουν να τους σταματήσουν. Μαθαίνοντας τα νέα, ο Rogers ονόμασε τον Rackham και το πλήρωμα του, εχθρούς του στέμματος της Μεγάλης Βρετανίας. Κατά τη διάρκεια της πειρατικής του ζωής είχε τη συνήθεια να προσκαλεί τους αιχμαλωτισμένους πειρατές να ενταχθούν στο πλήρωμά του. Ένα από αυτά τα μέλη το οποίο ήταν και ο καλύτερος ξιφομάχος τους αποκαλύφθηκε πως ήταν τελικά γυναίκα και το όνομα αυτής, Mary Read. Η ίδια το αποκάλυψε πρώτα στην Bonny και μετά η Bonny στον Rackham, δημιουργώντας έτσι πέρα από παγκόσμια πρωτοτυπία (με 2 γυναίκες μάχιμες πειρατίνες στο πλοίο) και ένα πολύ περίεργο ερωτικό τρίγωνο. Ύστερα από λεηλασίες διάφορων μικρών πλοίων και καϊκιών, οι βρετανικές αρχές του Harbor Island, έδωσαν εντολή στο κυνηγό πειρατών, Jonathan Barnet να συλλάβει τον καπετάνιο Rackham.

Τον Οκτώβριο του 1720 ο Barnet τελικά βρήκε τον Jack και ύστερα από μια άνιση μάχη στην οποία οι δυο γυναίκες ήταν οι πιο μάχιμες (οι περισσότεροι πειρατές ήταν μεθυσμένοι επειδή πριν γλεντούσαν στη στεριά), οι πειρατές αιχμαλωτίστηκαν και οδηγήθηκαν στο Spanish Town. Τον Νοέμβριο του 1720 το δικαστήριο του Ναυτοδικείου, βρήκε ένοχους τους πειρατές, καταδικάζοντας τους σε θάνατο δι΄απαγχονισμού. Ο Jack Rackham και τέσσερις ακόμη πειρατές εκτελέστηκαν στο Port Royal ενώ οι υπόλοιποι, μια μέρα μετά στο Kingston. Το σώμα του Rackham τοποθετήθηκε σε ένα κλουβί και αφέθηκε ως προειδοποίηση σε κοινή θέα στην είσοδο του λιμανιού του Port Royal. Οι δυο γυναίκες Mary Read και Anne Bonny, δικάστηκαν 10 μέρες μετά την εκτέλεση του καπετάνιου τους. Στις δίκες τους και οι δυο υποστήριξαν πως κυοφορούσαν, με αποτέλεσμα να παραμείνουν προσωρινά φυλακισμένες μέχρι να αποδειχθεί η εγκυμοσύνη τους. Ο Calico Jack Rackham μπορεί  να μην ήταν ιδιαίτερα χαρισματικός καπετάνιος καθότι λεηλατούσε κυρίως μικρά εμπορικά πλοία και ψαροκάικα αλλά έμεινε στην ιστορία των πειρατών για την πονηριά του, τη δημιουργία της σημαίας Jolly Roger η οποία έγινε σύμβολο της πειρατείας και τέλος την παγκόσμια πρωτοτυπία να έχει δυο γυναίκες στο πλήρωμά του!

 

Bonney,_Anne_(1697-1720) 

 

Anne Bonny: Νόθο παιδί δικηγόρου και της υπηρέτριάς του, γεννήθηκε κάπου κοντά στο 1700 στην Ιρλανδία και  λεγόταν Anne McCormac. Ο πατέρας της, William McCormac, αρχικά μετακόμισε στο Λονδίνο για να ξεφύγει από  την οικογένεια της συζύγου του, ντύνοντας το παιδί του σαν αγόρι και φωνάζοντάς το «Andy». Όταν  ανακαλύφθηκε, μετακόμισε στην Καρολίνα των ΗΠΑ παίρνοντας μαζί του την κόρη του και τη μητέρα της.    Αφαίρεσε το Mc από το όνομά του και σύντομα χάρη στην άριστη γνώση του νόμου και των οικονομικών  κατάφερε σύντομα να αποκτήσει μια αξιόλογη έκταση φυτειών έξω από την πόλη. Σε ηλικία 12 ετών η Anne έχασε  τη μητέρα της από τύφο.

Παντρεύτηκε έναν φτωχό ψαρά και μερικώς πειρατή εν ονόματι James Bonny. Η ίδια  θεωρούνταν ιδιαίτερα όμορφη, είχε κατακόκκινα μαλλιά αλλά και φλογερή προσωπικότητα. Ο άνδρας της ήλπιζε  να αποκτήσει την περιουσία του πατέρα της, όμως εκείνος αποκλήρωσε την κόρη του. 

Με την εξέλιξη αυτή, το  ανδρόγυνο μετακόμισε στη νήσο New Providence στις Μπαχάμες όπου εκεί ο σύζυγός της έγινε  πληροφοριοδότης του πρώτου κυβερνήτη στις Μπαχάμες και παλαίμαχου κουρσάρου, Woodes Rogers.  Αποκαρδιωμένη από το επάγγελμα του άνδρα της, η Anne σύναψε σχέση με τον πειρατή "Calico Jack" Rackham   ο οποίος μόλις είχε καταλάβει το πλοίο του Charles Vane. Τον γνώρισε σε μια από τις τοπικές ταβέρνες στις  οποίες η ίδια σύχναζε και συναναστρεφόταν με πειρατές. 

Όταν έμεινε έγκυος πήγε στην Κούβα για να γεννήσει το  παιδί τους το οποίο και άφησε εκεί για να επιστρέψει στον αγαπημένο της και να ακολουθήσει τη ζωή του πειρατή στο πλευρό του. Ντυνόταν σαν άνδρας και πολεμούσε εξίσου καλά ή και καλύτερα με πολλούς από τους άνδρες “συναδέλφους” της. Ήταν η πρώτη φορά γυναίκα που μαι γυναίκα ανέβαινε σε πειρατικό πλοίο ως πειρατής και όχι σαν λάφυρο καθότι θεωρούνταν γρουσουζιά. Στην πορεία ακόμη μια γυναίκα εντάχθηκε στο πλήρωμα την οποία στην αρχή νόμιζαν για άνδρα. Πρόκειται για την Mary Read. Ο θρύλος μάλιστα θέλει την Bonny να ερωτεύεται την Read την οποία νόμιζε για άνδρα μέχρι η τελευταία να της αποκαλύψει το πραγματικό της φύλο! Με εντολή του κυβερνήτη Woodes Rogers τον Οκτώβριο του 1720, ένα βαριά οπλισμένο πλοίο υπό την ηγεσία του Jonathan Barnet, εντόπισε την τοποθεσία του Rackham και του πληρώματός του. Η αιχμαλωσία τους ήταν εύκολη αφού όλοι ήταν μεθυσμένοι! Ο θρύλος μάλιστα θέλει την Bonny και την Read να πολέμησαν πιο γενναία απ'όλους. Καταδικάστηκαν όλοι σε θάνατο εκτός από τις δυο γυναίκες οι οποίες πήραν παράταση επειδή ήταν έγκυες. Η Read πέθανε στην φυλακή από επιπλοκές στη γέννα. Για την Ann δεν υπάρχουν ιστορικές καταγραφές της εκτέλεσής της. Υπάρχουν μόνο εικασίες οι οποίες βάζουν τον πατέρα της να την ελευθερώνει με εγγύηση και μέσω των γνωριμιών. Σε άλλες πάλι εικασίες, η ίδια ξαναγύρισε στην πειρατεία, ενώ σε άλλες ακόμη, παντρεύτηκε κάποιον από τη Virginia, έκανε μαζί του οκτώ παιδιά και πέθανε στα βαθιά της γεράματα.

 

Anne_Bonny_Clara_Paget