Κόκκινοι Διάβολοι – Κανονιέρηδες

16th January 1926: The referee tosses up on a snow-covered football pitch at the start of the football match between Arsenal and Manchester United at Highbury.   (Photo by H F Davis/Getty Images)

Γράφει ο Άρης Αναγνώστου

 

Μπέμπηδες, Κανονιέρηδες, Πετεινοί, Κίτρινα Υποβρύχια Rossoneri, είναι μερικά από τα προσωνύμια μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων που ακούγονται συχνά. Ωστόσο η προέλευση τους σπάνια είναι γνωστή και μια σύντομη αναζήτηση απέδειξε την ύπαρξη ενδιαφερόντων κοινωνικών και ιστορικών στοιχείων πίσω από αυτά. Αξίζει λοιπόν να αφιερώσουμε μια σειρά κειμένων στην προέλευση κάποιων εξ’ αυτών των προσωνυμίων. Το ντέρμπι μεταξύ Manchester United και Arsenal την ερχόμενη Κυριακή στο Old Trafford, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξεκινήσει το αφιέρωμά μας από εκεί. Ή καλύτερα… “Κόκκινοι Διάβολοι” – “Κανονιέρηδες”.

Manchester United λοιπόν ή αλλιώς “Κόκκινοι Διάβολοι” ή “Μπέμπηδες”. Μία από τις πλέον ιστορικές ομάδες ανά τον πλανήτη και ίσως η ομάδα με την μεγαλύτερη βάση οπαδών στον κόσμο. Το όνομα “Κόκκινοι Διάβολοι” φέρεται να πρωτοεμφανίστηκε στην δεκαετία του 1960, πριν δηλαδή ακόμη εισαχθεί στο σήμα της ομάδας ένας κόκκινος διάβολος. Φαίνεται όμως το προσωνύμιο αυτό να ενέπνευσε τους διοικούντες της ομάδας κι έτσι από το 1970 ένας κόκκινος διάβολος με την τρίαινά του αποτελεί το βασικό σύμβολο της ομάδας αιτιολογώντας και το εκ των προτέρων δοθέν παρατσούκλι.

Ωστόσο οι “Κόκκινοι Διάβολοι” είναι ευρέως γνωστοί και ως “Μπέμπηδες”. Παρότι παιχνιδιάρικο, το προσωνύμιο αυτό είναι συνδεδεμένο με την πιο μαύρη ιστορία της ομάδας και μία από τις πιο σκοτεινές του παγκόσμιου ποδοσφαίρου και του αθλητισμού γενικότερα. Στις 6 Φεβρουαρίου 1958, το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε η ομάδα συνετρίβη κατά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Μονάχου με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 8 ποδοσφαιριστές – Τζεφ Μπεντ, Ρότζερ Μπάιρν, Εντι Κόλμαν, Ντάνκαν Εντουαρντς, Μαρκ Τζόουνς, Ντέιβιντ Πεγκ, Τόμυ Τέιλορ και Λίαμ “Μπίλι” Γουίλαν όλοι τους νεαρής ηλικίας, καθώς και τα μέλη του προσωπικού της ομάδας Γουόλτερ Κρίκμερ, Μπερτ Γουόλεϊ και Τομ Κούρι. Η ομάδα δεν εγκατέλειψε τις υποχρεώσεις της όπως φαινόταν στην αρχή πως θα κάνει, αλλά συνέχισε τη σεζόν προωθώντας ποδοσφαιριστές από την ομάδα νέων. Κάπως έτσι προέκυψε και η προσφώνηση “Μπέμπηδες”.

Για το προσωνύμιο της Arsenal ανατρέξαμε αρκετά πιο πίσω στην ιστορία και συγκεκριμένα στο 1886 οπότε και ιδρύθηκε η ομάδα. Οι ιδρυτές της ομάδας υπήρξαν ορισμένοι από τους εργάτες στο βασιλικό οπλοστάσιο του Woolwich (Royal Arsenal) εξ’ ου και το όνομα της ομάδας (το οποίο έως το 1913 ήταν Woolwich Arsenal). Από το 1888 το σήμα της ομάδας ήταν τρία κανόνια τα οποία σημάδευαν προς το βορρά, ενώ το 1922 στο σήμα απέμεινε μονάχα ένα κανόνι που σημάδευε ανατολικά. Το 1925 η φορά του κανονιού άλλαξε προς τα δυτικά και διατηρήθηκε έτσι για 80 περίπου χρόνια, ως το 2002. Όταν η ομάδα αποφάσισε το 2002 να εκμοντερνίσει το σήμα της το 2002, το κανόνι άλλαξε και πάλι φορά και πλέον κοιτά ανατολικά. Ωστόσο η κεντρική ιδέα του σήματος, βασισμένη στην ιστορία της ομάδας δεν άλλαξε ποτέ. Συνεπώς… “Κανονιέρηδες” (Gunners).


Σημ. H φωτογραφία έχει βγει στις 16 Ιανουαρίου 1926. Τελικό σκόρ Arsenal 3-2 United