Ομάδα Τσόκαρα: «Δεν θέλουν να υπάρχει ούτε χώρος, ούτε χρόνος. Δεν μας επιτρέπουν»

«Η Αλίκη είχε αρχίσει να βαριέται έτσι που καθόταν πάνω στο χορτάρι…» είναι η νέα παράσταση για μικρούς και μεγάλους που παρουσιάζει η Ομάδα Τσόκαρα στο ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ Studio. Αγαπάμε τα παραμύθια, άρα δεν μπορεί παρά να αγαπάμε και τις παραλλαγές τους. Έτσι, γνωρίσαμε την Ομάδα Τσόκαρα και μάθαμε τα πάντα για αυτή την ιδιαίτερη θεατρική παράσταση. Απολαύστε τις!

Καλησπέρα κορίτσια. Θα θέλαμε να μάθουμε ποια είναι η «Ομάδα Τσόκαρα». Θέλετε να μας συστηθείτε;

Η ομάδα Τσόκαρα, είναι μια ανεξάρτητη-αυτοδιαχειριζόμενη θεατρική ομάδα, που δραστηριοποιείται στο χώρο του παιδικού θεάτρου από το 2011. Δεν υπάρχει σκηνοθέτης ούτε παραγωγός, παρά μόνο ισότιμα μέλη με τις ίδιες ευθύνες και υποχρεώσεις. Στόχος μας είναι μια διαφορετική εργασιακή προσέγγιση στο χώρο του θεάματος. Ένα θέατρο που πάει παντού, χωρίς σύνορα και έξω από τα πλαίσια των μητροπολιτικών περιοχών. Ένα θέατρο προσιτό σε όλους και όλες!

Φέτος ανεβάζετε την παράσταση «Η Αλίκη είχε αρχίσει να βαριέται έτσι που καθόταν πάνω στο χορτάρι…». Μα πως είναι δυνατόν ένας τόσο διάσημος φανταστικός χαρακτήρας να βαριέται;

Είναι βασικό χαρακτηριστικό της Αλίκης όταν ξεκινάει η παράσταση, βαριέται φρικτά, δεν μπορεί τίποτα να την κάνει να βγει απ’ αυτήν την βαρεμάρα, γιατί εκείνη δεν θέλει να βγει. Μέχρι που αποφασίζει να δημιουργήσει κάτι άλλο και να μπει σ’ αυτό. Το θέμα δεν είναι να μην βαριέσαι, το θέμα είναι ποια εργαλεία χρησιμοποιείς και πόση όρεξη έχεις για να βγεις απ’ αυτήν την συνθήκη και να δημιουργήσεις κάτι διαφορετικό.

Πόσο χρήσιμη ή παραπλανητική μπορεί να είναι η φαντασία στην αντιμετώπιση της πραγματικότητας;

Η φαντασία είναι το καλύτερο μας εργαλείο για την αντιμετώπιση της οδυνηρής πραγματικότητας. Κι αν παραπλανηθείς λιγάκι στο ταξίδι σου αυτό, χρησιμοποιώντας τη φαντασία σου στην καθημερινότητα σου, μόνο περισσότερο ελεύθερος μπορεί να νιώσεις…

Πιστεύετε πως υπάρχει χώρος και χρόνος στη ζωή μας για μια χώρα θαυμάτων;

Δεν θέλουν να υπάρχει ούτε χώρος, ούτε χρόνος. Δεν μας επιτρέπουν. Είναι κοινωνικοπολιτικό το θέμα. Το φοβούνται. Μας σταματάνε από μικρή ηλικία. Αλλά εάν μπορούσαμε να γίνουμε “Αλίκες” στην καθημερινότητά μας και να φτιάχναμε που και που την Χώρα των δικών μας θαυμάτων, πολλά θα άλλαζαν…

Η Αλίκη είναι μια ιστορία κατεξοχήν αλληγορική. Εσείς την πήγατε ένα βήμα παραπέρα. Ποιο είναι το μήνυμα της παράστασης;

Το μήνυμα της παράστασης είναι ότι είμαστε η φαντασία μας και όχι η ‘’προσωπικότητα’’ μας όπως μας διδάσκουν να πιστεύουμε. Κι αν την ελευθερώσουμε και βουτήξουμε μέσα σε αυτήν ,μπορούν να συμβούν μαγικά πράγματα. Ό, τι κι αν είσαι ,όπου κι αν είσαι, όσων χρονών κι αν είσαι και απ’ όπου κι αν έρχεσαι υπάρχει πάντα αυτός ο κόσμος και σε περιμένει να τον ανακαλύψεις.

Πως μπορεί μια παράσταση να είναι το ίδιο ενδιαφέρουσα για ενήλικους και ανήλικους θεατές;

Όταν δεν υποτιμάς το παιδικό κοινό και αντιμετωπίζεις το κείμενο σου, την σκηνοθεσία και την υποκριτική με ειλικρίνεια, είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα και για τους ενήλικες. Άλλα παίρνει το ανήλικο κοινό κι αλλά το ενήλικο, σίγουρα όμως και οι δύο μπορούν να πάρουν πολλά φεύγοντας.

Τι ιδιαίτερο ελπίζει να προσφέρει η «Ομάδα Τσόκαρα» στον κατάμεστο χώρο του Ελληνικού Θεάτρου;

Αλήθεια, απλότητα, φαντασία και διάθεση για αλλαγή! Αποφασίζουμε, επιλέγουμε, δημιουργούμε και εργαζόμαστε με τους δικούς μας όρους και προϋποθέσεις, ανεξάρτητα και συλλογικά. Και πάντα χωρίς καμία έκπτωση όσον αφορά το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα…Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα..

Καλή σας επιτυχία και καλή διαδρομή!!