Έλεγα να σου στείλω μια κάρτα…

Έλεγα να σου στείλω μια κάρτα… δεν στην έστειλα όμως ακόμα!

Έλεγα να σου στείλω μια κάρτα… από αυτές τις κλασικές τις Χριστουγεννιάτικες, με την έτοιμη ευχή και τον κιτς διάκοσμο. Έτσι, επειδή είμαι θυμωμένη που δεν είσαι εδώ και είπα να σου δείξω το θυμό μου με μια από αυτές τις κάρτες που έβρισκες βαρετές και ανούσιες. Τις περισσότερες μάλιστα δεν τις άνοιγες καν και σου φαίνονταν όλες ίδιες.

Έπειτα, έλεγα να σου στείλω μια κάρτα από αυτές τις χειροποίητες, τις παιδικές γιατί με έπιασε νοσταλγία και θυμήθηκα τις κάρτες που σου έφερνα από το σχολείο με περίσσια υπερηφάνεια. Εσύ τις κοίταζες και πάντα έδειχνες εξίσου ενθουσιασμένος. Πόσο αστείο! Σχεδόν όλες ίδιες ήταν και πότε δεν είχα ιδιαίτερες δεξιότητες στην χαρτοκοπτική οπότε ήταν και εξαιρετικά κακοφτιαγμένες. Τις βλέπω εδώ απέναντι μου στολισμένες όπως και κάθε χρόνο, μαζί με την μεγάλη μας συλλογή από κάρτες. Φέτος όμως κανείς δεν τους έχει ρίξει ούτε μια ματιά. Είναι σαν αόρατες και θαμπές ενώ τα φωτάκια γύρω τους είναι σβηστά.

Πέρασαν οι μέρες και εγώ δεν είχα ακόμα αποφασίσει. Έλεγα όμως να σου στείλω μια κάρτα. Καθόλου κλασσική και καθόλου συνηθισμένη. Η κάρτα αυτή δεν θα είχε ούτε αποστολέα, ούτε και παραλήπτη. Δε χρειάζεται άλλωστε. Μόλις θα έπεφτε στα χέρια σου θα ήξερες από ποιόν είναι, είμαι σίγουρη. Θα ήταν μέσα σε ένα λιλά φάκελο, όπως τα γράμματα που μας έγραφες κάθε χρόνο ως άλλος Άγιος Βασίλης και το έκρυβες ανάμεσα στα δώρα ενώ για υπογραφή έβαζες μια μουτζουρωμένη δαχτυλιά. Μέσα στην κάρτα θα σου έγραφα ιστορίες από περασμένα Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιές ενώ θα υπήρχε και μια περίεργη φωτογραφία που θα έδειχνε την γωνία του σαλονιού που παραδοσιακά έμπαινε το Χριστουγεννιάτικο δένδρο με τα χρωματιστά φωτάκια. Όχι, δε θα σου έστελνα το δένδρο, μη μπερδεύεσαι. Θα σου έστελνα απλά την άδεια γωνία του σαλονιού με μια λεζάντα που θα έλεγε «Βρες τι λείπει» και η απάντηση φυσικά δε θα ήταν η προφανής.

Έλεγα να σου στείλω μια κάρτα… όμως δεν την έχω στείλει ακόμα. Και ξέρεις γιατί; Επειδή άλλαξα γνώμη! Προτιμώ να μου στείλεις εσύ μια κάρτα. Μια κάρτα κανονική, Χριστουγεννιάτικη με αποστολέα, με παραλήπτη και κανονικό γραμματόσημο. Και δεν το διαπραγματεύομαι.