Η ζωή μπορεί να είναι γλυκιά και με Σακχαρώδη Διαβήτη

Diabetes-mellitus

Η 14η Νοεμβρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, έπειτα από πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Κι αυτό γιατί στις 14 Νοεμβρίου είχε γενέθλια ο Καναδός νομπελίστας γιατρός, Φρέντερικ Μπάντινγκ (1891-1941), ο οποίος ανακάλυψε τη συνθετική ινσουλίνη μαζί με τον Τσαρλς Μπεστ το 1921, σώζοντας έτσι εκατομμύρια ζωές.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μία χρόνια πάθηση, που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη (Τύπου 1) ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη (Τύπου 2). Η Ινσουλίνη είναι μια ορμόνη, που επιτρέπει στα κύτταρα να πάρουν το σάκχαρο από το αίμα και να το χρησιμοποιήσουν ως πηγή ενέργειας.

Αν και πρόκειται για μία από τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες ασθένειες παγκοσμίως, ελάχιστοι γνωρίζουν βασικά πράγματα για το Διαβήτη, ενώ ενδεικτικό είναι ότι στη χώρα μας μόνο ένα ποσοστό 3%-4% δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσα σε 30 χρόνια εξαπλασιάστηκε ο αριθμός των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη, φτάνοντας να μετρά σήμερα 350 και πλέον εκατομμύρια ασθενείς, με τον ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) να προειδοποιεί πως αν δεν υπάρξει οργανωμένη δράση, ο αριθμός των διαβητικών θα υπερβεί τα 500 εκατομμύρια.

Αυτό που πρέπει να αντιληφθούμε όλοι είναι ότι συγκεκριμένα ο Διαβήτης Τύπου 2 μπορεί να προληφθεί με προσεγμένη διατροφή και άσκηση, καθώς είναι εκείνος που σχετίζεται περισσότερο με την παχυσαρκία των ενηλίκων και την καθιστική ζωή, ενώ και ο Διαβήτης Τύπου 1, ο οποίος είναι ινσουλινοεξαρτώμενος και είθισται να αποκαλείται και “Νεανικός”, είναι δυνατό να μην προκαλέσει επιπλοκές στην υγεία μας σε βάθος χρόνου, αν υπάρχει τακτική παρακολούθηση, σωστή ρύθμιση, με υγιεινή διατροφή και κάποιου είδους άσκηση.

Πλέον, η επιστήμη έχει προχωρήσει σε τέτοιο επίπεδο, ώστε ένας διαβητικός να μπορεί να αξιώνει μια απόλυτα φυσιολογική ζωή, καταβάλλοντας ελάχιστη προσπάθεια σε σύγκριση με δεκάδες χρόνια πριν, τόσο σε επίπεδο ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών, όσο και επίπεδο μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής.

Σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, πραγματοποιείται η Ημερίδα με τίτλο “Η επιδημία του διαβήτη-Δράσε σήμερα για να αλλάξεις το αύριο” (12:00-14:00) στον Πολυχώρο «Γαλαξίας» στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρίας, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και με τη συμμετοχή της ΜΚΟ «Με Οδηγό το Διαβήτη-Κάρτα Διαβήτη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ημερίδα για τον Διαβήτη είναι η μοναδική ελληνική εκδήλωση η οποία έχει περιληφθεί στον παγκόσμιο χάρτη που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη(IDF), μαζί με άλλες 125 εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε 44 χώρες.

Περισσότερα σχετικά με την εκδήλωση, μπορείτε να βρείτε εδώ.