Το παιδί-θαύμα του σκακιστικού κόσμου δίνει τη δική του μάχη

Pawn Sacrifice

Της Χριστίνας Ιωαννίδου

Σκηνοθεσία: Edward Zwick

Ηθοποιοί: Tobey Maguire, Liev Schreiber, Lily Rabe, Peter Sarsgaard, Michael Stuhlbarg, Robin Weigert, Conrad Pla, Évelyne Brochu, Katie Nolan, Edward Zinoviev, Seamus Davey-Fitzpatrick, Sophie Nélisse, Aiden Lovekamp

Μια ακόμη απόδειξη στην ιστορία του κόσμου μας ότι η τρέλα και η ιδιοφυία είναι απλώς δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Η ταινία με πρωταγωνιστή τον πρώην Spider-Man Tobey Maguire, προσεγγίζει το σκάκι και τη ζωή του boy-genius Bobby Fisher με λιγάκι υπερβολικό focus στις πατριωτικές εμμονές των Aμερικανών, αλλά με ευαισθησία ως προς τις ψυχωτικές τάσεις του ταλαντούχου σκακιστή.

Η υπόθεση της ταινίας είναι η εξής: “Το παιδί-θαύμα του σκακιστικού κόσμου Bobby Fisher (Tobey Maguire) καλείται να δώσει μάχη στο πεδίο του γνωστού παιχνιδιού και να κερδίσει έναντι των αιώνιων αντιπάλων της Αμερικής, των Ρώσων, και συγκεκριμένα του πρωταθλητή κόσμου της εποχής Boris Spassky (Liev Schreiber). Όμως η ιδιοφυία για τον νεαρό Fischer έρχεται χέρι χέρι με την παράνοια.”

Bobby Fischer, Wolfgang Amadeus Mozart, John Nash, Vincent Van Gogh… You name it! Πολλές από τις διάσημες ιδιοφυίες που πέρασαν από αυτόν τον πλανήτη πάλευαν με την ψύχωση, την παράνοια, τη σχιζοφρένεια και άλλες ψυχικές διαταραχές. Η σκηνοθεσία του Edward Zwick λοιπόν, παρότι σε γενικές γραμμές ψιλοαδιάφορη, παίρνει τα πάνω της όταν εστιάζει στη διαχείριση των διαταραχών του ήρωα ή στα παιχνίδια σκακιού. Όταν ο Bobby Fisher παίζει σκάκι αγαπητοί αναγνώστες, θα ανυπομονείτε με κομμένη την ανάσα για την επόμενη κίνηση ακόμα και αν δεν καταλαβαίνετε τους κανόνες! Το στήσιμο των ηθοποιών μπροστά στην κάμερα και ο εξαιρετικός ρυθμός της ταινίας σε συνδυασμό με την συσσώρευση συναισθημάτων που προκαλεί η αφοσίωση του σεναρίου στην εξέλιξη της ασθένειας του Fischer, θα σας κρατήσει στην άκρη της καρέκλας!

Και ενώ όλα είναι καλά και ενδιαφέροντα, μπαίνουν οι αγαπητοί Αμερικάνοι και μπουκώνουν το θέμα με πατριωτικές υπερβολές (ειδικά όταν μιλάμε για την δεκαετία του ’50 και τους Ρώσους) σε τέτοιο βαθμό που είναι δεν είναι ρεαλιστική απεικόνιση της εποχής και κομμάτι της ψύχωσης του Fischer, η υπερπροβολή του δεν έχει θέση σε μια βιογραφική ταινία που θέλει να δείξει κυρίως την ιδιοφυία (και τις παρενέργειες που μπορεί να έχει) ενός μεγάλου μυαλού.

Ο Tobey Maguire ήταν συγκρατημένα καλός και απέδωσε με μια ήρεμη δύναμη τον ρόλο αλλά δεν μπορούσα να μη δω κοινά στην ερμηνεία του με αυτή του ανθρώπου-αράχνη (το οποίο δεν είναι καθόλου καλό), ακόμα και στα ξεσπάσματά του που υποτίθεται πως θα πρέπει να είναι η απόλυτη έκφραση του εκρηκτικού

χαρακτήρα του Fischer. Ο Liev Schreiber από την άλλη, ως ο έταιρος διάσημος σκακιστής Boris Spassky από το αντίπαλο στρατόπεδο, ήταν εξαιρετικός. Κρατούσε τους χαμηλούς τόνους του χαρακτήρα του όταν χρειαζόταν και πρόσθετε κωμικά στοιχεία στη συμπεριφορά του χωρίς να ρίχνει το επίπεδο της ταινίας και του ρόλου.

Σε γενικές γραμμές, η ταινία ήταν ενδιαφέρουσα στο θέμα της, με πολύ καλό ρυθμό και ικανοποιητικές ερμηνείες. Οι βασικοί πυρήνες σκάκι – Fischer – ψύχωση αναπτύσσονται επαρκώς στη διάρκεια της ταινίας και all in all, θα απολαύσετε ένα αρκετά καλό βιογραφικό δράμα. Καλή σας διασκέδαση!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 3/5

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και κινηματογραφικά νέα, επισκεφτείτε τη σελίδα μας πατώντας εδώ