Ακόμα ένας αρχαιολογικός χώρος κλειστός

eksw

Προβληματισμός για την επιβίωση των αρχαιολογικών χώρων της χώρας επικρατεί μετά την ανακοίνωση της αδυναμίας λειτουργίας του Ναού του Επικούρειου Απόλλωνα στην Πελοπόννησο. Ο τελευταίος αρχαιοφύλακας που είχε την ευθύνη του χώρου βγήκε σε σύνταξη, ενώ η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας αναγκάστηκε να αναθέσει σε εργατοτεχνίτες το καθήκον της φύλαξης του από τις 8 το πρωί έως τις 3 μ.μ. τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας. Τα περιστατικά που σημειώθηκαν κατά τα χρόνια της κρίσης είναι πολλά και γεννούν ερωτήματα που καλείται να απαντήσει το Υπουργείο Πολιτισμού. Για το θέμα μίλησε στο Pints.gr o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων, κ. Ιωάννης Μαυρικόπουλος.

«Ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα είναι ένας από τα σημαντικότερα μνημεία της χώρας μας και της Πελοποννήσου ειδικότερα», σημείωσε ο ίδιος. Το πρόβλημα είναι μακροχρόνιο και προκύπτει από την αδυναμία των κυβερνήσεων και των αρμόδιων υπουργών να δώσουν λύση, εξηγεί ενώ συμπληρώνει πως τα τελευταία χρόνια πολλοί υπάλληλοι που εργάζονταν στο χώρο αναγκάστηκαν να φύγουν πριν την ώρα τους παίρνοντας πρόωρη σύνταξη. Στον Επικούρειο Απόλλωνα είχε μείνει ένας μόνο αρχαιοφύλακας ο οποίος προσπαθούσε με κάθε μέσο να κάνει τη δουλειά του σωστά.

Toν κώδωνα του κινδύνου κρούει επανειλημμένα ο κ. Μαυρικόπουλος. «Οι ανάγκες που θα προκύψουν από την 1η Νοεμβρίου και μετά -όταν θα αποχωρήσουν και οι συμβασιούχοι που κάλυπταν την καλοκαιρινή περίοδο- θα είναι τραγικές. Το ζήτημα χρίζει αντιμετώπισης και μάλιστα άμεσης, δεν υπάρχουν περιθώρια», αναφέρει. Την περασμένη χρονιά η Ένωση των αρχαιοφυλάκων κλήθηκε να βρει λύση και για τον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου, ο οποίος παρέμεινε κλειστός για κάποιο χρονικό διάστημα, καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση παρά τα συνεχή αιτήματα των υπαλλήλων στον αρμόδιο υπουργό.

Το υπουργείο οφείλει να δράσει ώστε σε συνεργασία με οποιονδήποτε άλλο φορέα να κινητοποιηθούν και να γίνει μια πρόσκληση ενδιαφέροντος για τουλάχιστον εποχικούς υπαλλήλους, τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης. «Αυτή την ώρα πολλοί αρχαιολογικοί χώροι φυτοζωούν, ενώ σε όλη την Ελλάδα η αδυναμία λειτουργίας αργά ή γρήγορα θα χτυπήσει την πόρτα. Το ιδιωτικό κεφάλαιο πρέπει να δράσει και να προσφέρει χρήματα ώστε το υπουργείο Πολιτισμού να έχει περισσότερους πόρους στα χέρια του».