Στις πόσες ΕΔΕ καιγόμαστε;

klotsia

Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά την αστυνομική αυθαιρεσία επιδεικνύουμε μια υπέρμετρη αγάπη στις ΕΔΕ. Τι είναι η ΕΔΕ; Ένορκη Διοικητική Εξέταση. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η ΕΔΕ διατάσσεται ώστε να διαπιστωθεί η τέλεση ή μη πειθαρχικού παραπτώματος από τον δημόσιο υπάλληλο γενικά ή από τον αστυνομικό ειδικότερα, στην περίπτωσή μας.

Γνωρίζουμε ότι στη χώρα μας έχουν υπάρξει πάμπολλα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας, κυρίως με τη μορφή υπέρμετρης χρήσης βίας και άρα κατάχρησης εξουσίας. Δεν είναι λίγες οι φορές που παγκόσμιες οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εγκαλέσει τη χώρα μας για την συστηματική καταπάτηση αυτών από τα σώματα ασφαλείας, ενώ η Διεθνής Αμνηστία έχει εκδώσει και δύο σχετικές εκθέσεις, με τις ονομασίες «Αστυνομική Βία στην Ελλάδα: Όχι μόνο μεμονωμένα περιστατικά» (Ιούλιος 2012) και «Κράτος εν κράτει: Κουλτούρα κακομεταχείρισης και ατιμωρησίας στην ελληνική αστυνομία» (Μάρτιος 2014).

Εν μέσω μιας πρωτοφανούς ανθρωπιστικής κρίσης με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρώπη στο σύνολό της αλλά και η Ελλάδα ως πρώτη χώρα υποδοχής προσφύγων ειδικότερα, έχουμε ήδη γίνει μάρτυρες περιστατικών κακομεταχείρισης (και το θέτω πολύ κομψά, αυτή τη στιγμή) των ανθρώπων αυτών που χρειάζονται τη βοήθειά μας από αστυνομικούς. Πρώτα, ο αστυνομικός στη Λέσβο που τραμπουκίζει κρατώντας μαχαίρι και χαστουκίζει πρόσφυγα. Έπειτα (το πιο πρόσφατο), πάλι στη Λέσβο προχθές, ο φωτογραφικός φακός συνέλαβε έναν ακόμη αστυνομικό να κλωτσάει πρόσσφυγα, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων στη Μόρια της Μυτιλήνης, τη στιγμή μάλιστα που στο νησί περιόδευε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Στην πρώτη περίπτωση, είχε διαταχθεί ΕΔΕ αλλά το δικαστήριο της Κω μόλις χθες έκρινε αθώο τον αστυνομικό που χαστούκισε τον πρόσφυγα στο σκέλος της οπλοκατοχής, καθώς, σύμφωνα με τοπικό μέσο της Κω, αποδείχτηκε ότι το μαχαίρι το είχε πάρει πριν λίγα δευτερόλεπτα από έναν πρόσφυγα, όταν αυτό του έπεσε στο έδαφος. Ωστόσο ακόμα δεν έχει παρθεί απόφαση απόφαση για το αν τελικά θα γίνει άρση της διαθεσιμότητάς του και επιστρέψει κανονικά στα υπηρεσιακά του καθήκοντα. Όσον αφορά στη δεύτερη περίπτωση με την κλωτσιά, ω τι έκπληξις, διαταγή διενέργειας ΕΔΕ και πάλι.

Σ’ αυτή τη χώρα, η συνείδησή μας έχει συνηθίσει την ατιμωρησία. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, το Γραφείο για Περιστατικά Αυθαίρετης Συμπεριφοράς δεν διαθέτει θεσμική ανεξαρτησία, καθώς προορίζεται να λειτουργεί στο πλαίσιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που είναι υπεύθυνο για την Ελληνική Αστυνομία. Έπειτα, ποιος μπορεί να πιστέψει βαθιά ότι η όποια καταγγελία κάνει θα βρει το δρόμο της όταν η έρευνα θα γίνει από αστυνομικούς για συναδέλφους αστυνομικούς; Κόρακας κοράκου μάτι βγάζει; Δεν βγάζει. Και ειδικά όταν γνωρίζει ότι μπορεί να βρισκόταν ο ίδιος δυνητικά στη θέση του έτερου κόρακα.

Αν με ρωτάς για τη λύση, δεν την ξέρω. Σίγουρα πάντως δεν είναι η αποσιώπηση όποιων περιστατικών πέσουν στην αντίληψή μας. Όσο οι συγκυρίες δυσκολεύουν (και θα δυσκολέψουν κι άλλο) οφείλουμε να είμαστε σε επαγρύπνηση, καθώς τέτοιου είδους παραδείγματα θα πληθαίνουν.

Σε τέτοιες ιστορικές στιγμές, υπήρχαν παντα δύο πλευρές. Αυτοί που έθεταν τους όρους κι αυτοί που, με όποιο μέσο είχαν, προσπάθησαν να σώσουν την τιμή της ανθρωπότητας. Οι ΕΔΕ δίνουν την πρόσκαιρη ψευδαίσθηση μιας κάποιας δικαιοσύνης αλλά ειλικρινά απέχουν κατά πολύ από αυτό. Αλήθεια, στις πόσες ΕΔΕ καιγόμαστε κι εμείς και η ανθρωπιά μας;