The Martian… Όλοι οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να το δεις

Matt Damon portrays the titular hero in THE MARTIAN.

Του Άγγελου Νομικού

Σκηνοθεσία:  Ridley Scott

Ηθοποιοί: Matt Damon, Jessica Chastain, Michael Peña, Kate Mara, Sebastian Stan, Aksel Hennie, Chiwetel Ejiofor, Kristen Wiig, Donald Glover, Mackenzie Davis, Chen Shu, Eddy Ko, Benedict Wong, Jeff Daniels, Sean Bean

Ο παλιός, καλός, Ridley Scott επέστρεψε. Μετά τo (επιεικώς) μέτριο “Τhe Counselor” (2013) και το (πάλι επιεικώς) κάτω του μετρίου “Exodus: Gods and Kings” (2014), ο βετεράνος Βρετανός σκηνοθέτης μας παραδίδει την 3η διαστημική του ταινία, μετά τα “Alien” (1979) και “Prometheus” (2012) και είναι ακριβώς αυτό που περιμένουμε: Χειρότερο από το πρώτο και καλύτερο από το δεύτερο.

Η υπόθεση της ταινίας είναι η εξής: “Κατά τη διάρκεια μιας επανδρωμένης αποστολής στον Άρη, ο αστροναύτης Mark Watney (Matt Damon) τραυματίζεται και εγκαταλείπεται στον πλανήτη θεωρούμενος νεκρός από το υπόλοιπο πλήρωμα (Jessica Chastain, Michael Peña, Kate Mara, Sebastian Stan & Aksel Hennie). Εκείνος όμως καταφέρνει να επιστρέψει στην εγκαταλειμμένη βάση, όπου πρέπει να επιβιώσει με ελάχιστες προμήθειες και να βρει τρόπο να επικοινωνήσει με τη Γη.”

Το “The Martian”, βασισμένο στο ομώνυμο και εξαιρετικό βιβλίο που έγραψε ο Andy Weir το 2011, είναι ένα συνονθύλευμα από τις καλύτερες ταινίες στο αντίστοιχος είδος τους. Φανταστείτε μια ταινία με το science του “Gravity” (2013), το fiction του “Interstellar” (2014), το drama του “Cast Away” (2000), την ένταση και την αγωνία του “Apollo 13” (1995), και όλα αυτά με μια – παραδόξως ευχάριστη και ταιριστή – γερή δόση χιούμορ από το πρώτο “Iron Man” (2008) και voilà! Ιδού το “The Martian”.

O Scott βρίσκει και πάλι τη χαμένη του σταθερότητα πίσω από την κάμερα (“We missed you, Mr. Scott!”) και μας παραδίδει ένα καλογραμμένο, ώριμο και προσεγμένο από κάθε άποψη κινηματογραφικό έργο. Από την πρώτη σκηνή της ταινίας, πιάνουμε τους εαυτούς μας να υποστηρίζουμε και να αγχωνόμαστε τόσο πολύ για την τύχη του κακομοίρη του Watney (ok, έχοντας διαβάσει το βιβλίο, όχι και τόσο), λες και πρόκειται για αληθινή ιστορία (αναμφίβολα μπορεί να συμβεί σε κάποια χρόνια από τώρα θα μου πείτε, βέβαια)!

Σε αυτήν την αγωνία συμβάλλουν κατά πολύ οι δυνατές ερμηνείες όλου του cast. Με μπροστάρη έναν εξαιρετικό Matt Damon (αν δεν ήταν τόσο μεγάλος ο ανταγωνισμός για το Oscar Α’ Ανδρικού Ρόλου φέτος, θα τον έβαζα στην τελική πεντάδα), το υπόλοιπο cast ακολουθεί δυνατά πίσω του. Από τους πιο σημαντικούς ρόλους (Jessica Chastain, Michael Peña, Kate Mara, Sebastian Stan & Aksel Hennie) στους πιο δευτερεύοντες (Chiwetel Ejiofor, Kristen Wiig, Donald Glover, Mackenzie Davis, Benedict Wong, Jeff Daniels & Sean Bean), όλοι οι ηθοποιοί είναι εξαιρετικοί.

Να τονίσουμε τα εξαιρετικά εφέ, την εκπληκτική φωτογραφία στην περιοχή Wadi Rum στην Ιορδανία (κλασικό τοπίο για γυρίσματα ταινιών που θέλουν να δείξουν έναν «πειστικό» πλανήτη Άρη), καθώς και το soundtrack, το οποίο, εκτός απο instrumental μουσική, περιέχει και κομμάτια, τα οποία συνάδουν άπταιστα με το χιουμοριστικό ύφος σε ορισμένα σημεία του έργου.

Δείτε το “The Martian” με την πρώτη ευκαιρία. Είναι ένα ψυχαγωγικό και ευχάριστο και ταυτόχρονα συγινητικό και δραματικό έργο, το οποίο αξίζει 100% τα χρήματα του εισιτηρίου. Hollywood at its finest!

 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ:  3.5/5

Για περισσότερες κριτικές μπείτε εδώ