Α. Κασιμέρης: Η ακροδεξιά διοίκηση ΟΑΣΑ και η ρατσιστική συμπεριφορά

swsti

Στη διοίκηση της εταιρείας καλείται να λογοδοτήσει ο οδηγός λεωφορείου και συνδικαλιστής της ΟΣΥ, Απόστολος Κασιμέρης, (Οδικές Συγκοινωνίες), επειδή ήθελε να προστατέψει τους πρόσφυγες από την καταρρακτώδη βροχή. Ο εργαζόμενος της εταιρείας, επιχείρησε τα ξημερώματα της Κυριακής να μεταφέρει με λεωφορείο οικογένειες προσφύγων από την πλατεία Βικτωρίας σε κάποιο χώρο που να προστατεύεται από την νεροποντή που έπληξε την Αθήνα το βράδυ του Σαββάτου.

Επικοινωνήσαμε με τον κ. Απόστολο Κασιμέρη ο οποίος μας περιέγραψε την εμπειρία του αποδίδοντας στη διοίκηση της εταιρείας έλλειψη ανθρωπιάς, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για εισβολή ακροδεξιών στοιχείων στους κόλπους των εργαζομένων της ΟΣΥ.

Ο ίδιος καταγγέλει την διοίκηση της επιχείρησης πως συχνά επιδίδεται σε ανάλογες πράξεις, που καταστρατηγούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ δρα ενάντια συναδέλφων από το Κίνημα Αλληλεγγύης, που κατά καιρούς επιχειρούν να στηρίξουν μειονοτικές ομάδες και να δείξουν τη συμπαράστασή τους. Όπως δήλωσε, στον ΟΑΣΑ το πρόβλημα με τους ακροδεξιούς είναι μεγάλο. Στελέχη ακόμα και σε διευθυντικές θέσεις υιοθετούν ρατσιστικές συμπεριφορές, οι οποίες έχουν πολλές φορές καταγγελθεί χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα.

«Το Σάββατο που μας πέρασε η κυβέρνηση έδωσε εντολή στους οδηγούς των λεωφορείων του ΟΑΣΑ να μεταφέρουν πρόσφυγες από την πλατεία Βικτωρίας στο γήπεδο του Tάε Κβον Ντο, για να μην είναι οι άνθρωποι εκτεθειμένοι στη βροχή. Το βράδυ εγώ ο ίδιος πήγα στην πλατεία για να δω αν οι πρόσφυγες έχουν φύγει. Όμως οι περισσότεροι ήταν εκεί, στοιβαγμένοι κάτω από τέντες καφετεριών. Τους εξήγησα πού εργάζομαι και ενημέρωσα το γραφείο Κίνησης του Αμαξοστασίου Ελληνικού για το πώς έχει η κατάσταση», εξηγεί ο κ. Κασιμέρης.

«Όταν έφτασα στο αμαξοστάσιο οι υπεύθυνοι δεν με άφησαν να πάρω το λεωφορείο ενώ μου είπαν χαρακτηριστικά πως “τα λεωφορεία δεν είναι για να μεταφέρουν λαθρομετανάστες”. Toυ απάντησα πως θα έβγαζα λεωφορείο από το αμαξοστάσιο για να τους μεταφέρω, είτε το θέλει είτε όχι. Έπειτα από πολλές περιπέτειες έφτασε η αστυνομία στο αμαξοστάσιο. Εξήγησα στους αστυνομικούς πως είμαι από το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ και ότι θα έβγαζα το λεωφορείο για να μεταφέρω τους πρόσφυγες. Ακολούθησε διαπληκτισμός, ενώ στη συνέχεια έφυγαν. Έβγαλα το λεωφορείο την ώρα που η μπάρα άνοιξε για να βγουν τα υπηρεσιακά.

Έφτασα στην πλατεία Βικτωρίας, μίλησα με τους πρόσφυγες και αυτοί άρχισαν να επιβιβάζονται. Πριν ξεκινήσουμε μας πρόλαβε ο δημοσιογράφος Γ. Ανδρουλιδάκης ο οποίος μένει σε μια πολυκατοικία απέναντι από την πλατεία Βικτωρίας και μου ζήτησε να περιμένω για να πάρω και κάποιους ακόμα πρόσφυγες που κοιμόταν στην είσοδο και στα σκαλιά της πολυκατοικίας – τους είχε βάλει ο ίδιος μέσα.

Δεν καταφέραμε να φύγουμε. Ενώ ξεκινούσα, ήρθαν 3 περιπολικά σε κατάσταση συναγερμού με αναμμένους φάρους και μπλόκαραν το λεωφορείο, λες και είχε γίνει ληστεία. Ενώ εγώ μιλούσα με κάποιους αστυνομικούς, ένας άλλος αστυνομικός μπήκε μέσα στο λεωφορείο και προσπαθούσε να κατεβάσει τους πρόσφυγες. Εκείνοι κατέβηκαν αφού φοβήθηκαν βλέποντας περιπολικά και αστυνομικούς με αλεξίσφαιρα και όπλα να μας έχουν περικυκλώσει. Και πάλι υπήρξε ένταση και διαπληκτισμοί με την αστυνομία. Η ώρα είχε πάει 3.00 τα ξημερώματα.

Τελικά επικοινώνησα (μέσω και συναδέλφων) με τον υπουργό Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη και τον ενημέρωσα τι συμβαίνει. Ο Σπίρτζης ανταποκρίθηκε ευτυχώς άμεσα και ήρθε λίγο αργότερα στην πλ. Βικτωρίας.

Οι αστυνομικοί δήλωσαν στον κ. Σπίρτζη ότι είχαν εντολή να με συλλάβουν για κλοπή λεωφορείου και ότι ο υπεύθυνος τους Αμαξοστασίου Ελληνικού είχε πάει στο τμήμα για να υποβάλλει μήνυση

Ο Υπουργός άρχισε τα τηλέφωνα και τελικά στις τέσσερις παρά δέκα δόθηκε εντολή και άνοιξε ο σταθμός του ηλεκτρικού της πλ. Βικτωρίας για να μπουν μέσα οι πρόσφυγες. Είπε επίσης ότι τις επόμενες μέρες θα γίνει προσπάθεια για καλύτερη διαχείριση της μεταφοράς των προσφύγων, ενώ ήταν έξαλλος με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΟΑΣΑ και της Ο.ΣΥ.».