«Η απόφαση έχει σκοπό το κέρδος – Έτσι είναι οι επιχειρήσεις»

martinshkrelli

Τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει ότι μέχρι το 2030 το AIDS θα συνιστά την τρίτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, παρόλο που το προσδόκιμο ζωής θα συνεχίσει να αυξάνεται και οι θάνατοι από άλλες μεταδοτικές ασθένειες θα μειωθούν, εμφανίστηκε ο Martin Shkreli, ο 32χρονος ιδιοκτήτης της Τuring Pharmaceutical, ο οποίος αποφάσισε να αυξήσει την τιμή του φαρμάκου Daraprim, που καταπολεμά την τοξοπλάσμωση, ασθένεια που πλήττει πιο εύκολα όσους πάσχουν από AIDS και καρκίνο, από τα 13,50 δολάρια ανά ταμπλέτα στα 750 δολάρια ανά ταμπλέτα.

Το συγκεκριμένο φάρμακο έχει κόστος παραγωγής μόλις ένα δολάριο και ήταν ήδη εξαιρετικά επικερδές για την φαρμακευτική εταιρεία που το παρασκεύαζε. Ωστόσο, ο Shkreli, πρώην χρηματιστής, αγοράζοντας τα δικαιώματα παραγωγής του Daraprim τον περασμένο Αύγουστο, αποφάσισε να αυξήσει την τιμή του κατά 5500%, προκαλώντας θύελλα διαδικτυακών αντιδράσεων, ενώ “πέρασε” το θέμα και στην προεκλογική ατζέντα της Hillary Clinton, η οποία χαρακτήρισε την απόφαση απαράδεκτη και ανακοίνωσε πως θα οργανώσει πλάνο με σχετικά για τον περιορισμό τέτοιων πρακτικών μέτρα.

Ο ίδιος ο Martin Shkreli πολύ κυνικά ανέφερε ότι “η απόφαση έχει σκοπό το κέρδος και έτσι είναι οι επιχειρήσεις”, ενώ στο Bloomberg δήλωσε: “Δεν είμαστε κάποια άπληστη φαρμακευτική εταιρεία που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ασθενείς, απλά προσπαθούμε να παραμείνουμε στη δουλειά”.

Άνθρωποι, που αφενός νιώθουν άτρωτοι από οποιαδήποτε δύναμη κι αφετέρου είναι τόσο ξιπασμένοι από το χρήμα που πιστεύουν για θεό, αποφασίζουν κυριολεκτικότατα για τη ζωή των υπολοίπων. Όσο ο πλούτος του πλανήτη διαχειρίζεται από μονοψήφιο ποσοστό επί τοις εκατό, τέτοια φαινόμενα θα πληθαίνουν.

Το μόνο που δεν θα καταλάβω ποτέ είναι το γιατί τέτοιοι τύποι προσπαθούν μάταια να δικαιολογηθούν. Είναι πολύ πιο “τίμιο” να παραδεχτούν δημόσια ότι αυτό είναι, καπιταλιστές μέχρι το μεδούλι και ότι τους αφορά μόνο το κέρδος, αδιαφορώντας πλήρως για την ανθρώπινη ύπαρξη, παρά να δίνουν συνεντεύξεις δεξιά κι αριστερά, μήπως και μας πείσουν για την ορθότητα των πεπραγμένων τους. Η “ορθότητα” αυτή είναι ανύπαρκτη, όπως και η οποιαδήποτε στοιχειώδης ανθρωπιά και ευαισθησία εκ μέρους τους.

Η απόσταση μεταξύ καπιταλισμού και κανιβαλισμού είναι απειροελάχιστη, εξάλλου, όπως πολύ σωστά το έθεσε και μια συντρόφισσα εκ των Pints. Προσοχή στο κενό, λοιπόν…