«Η αλληλεγγύη είναι πράξη αντίστασης»

kifa1

«Η αλληλεγγύη είναι πράξη αντίστασης» ήταν η φράση που είδα γραμμένη στην είσοδο του δημοτικού θεάτρου Κορίνθου, το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, όπου και πραγματοποιήθηκε η 4η πανελλαδική συνάντηση Κοινωνικών Ιατρείων και Φαρμακείων Αλληλεγγύης.

Η συνάντηση αυτή διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Κοινωνικού Ιατρείου Κορίνθου, μιας αλληλέγγυας δομής που δημιουργήθηκε μέσα στα χρόνια της κρίσης και έχει καταφέρει να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε περισσότερους από 750 ανασφάλιστους, καταγράφοντας περισσότερες από 4000 ιατρικές επισκέψεις.

«Το Ιατρείο δημιουργήθηκε 2 χρόνια πριν όταν εκείνη η φοβερή ανάγκη τους κράτους να δημιουργηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα άφησε ανθρώπους ανασφάλιστους χωρίς καμία φροντίδα. Η ανάγκη της κοινωνίας ενεργοποίησε τους πολίτες και τους γιατρούς και έτσι φτιάχτηκε το κοινωνικό ιατρείο Αλληλεγγύης Κορίνθου”, τόνισε η κα Μαρία Δημητριάδη, εθελόντρια οδοντίατρος του ιατρείου.

Σήμερα στην Κόρινθο περισσότεροι από 80 γιατροί και αρκετοί εθελοντές έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους και προσπαθούν να σταθούν στο πλευρό κάθε ανθρώπου που το έχει ανάγκη. Μα δεν είναι αρκετοί. Όπως επισημαίνει η κα Δημητριάδη «Όσο περισσότεροι τόσο το καλύτερο. Όσο πιο δυνατή είναι η ομάδα που διεκδικεί τόσο πιο δυνατοί γινόμαστε όλοι. Ας σκεφτούμε ότι τα κοινωνικά ιατρεία ένωσαν ανθρώπους, όλους εμάς γιατρούς και εθελοντές δίνοντας διέξοδο στην απελπισία. Σκεφτείτε πως ήταν η κατάσταση πριν το 2012, με το φασισμό να εκμεταλλεύεται την ανθρώπινη δυστυχία και σκεφτείτε τι προσέφεραν στη συνέχεια όλα τα κινήματα αλληλεγγύης, όχι μόνο τα κοινωνικά ιατρεία. Ενωθήκαμε όλοι. Αυτό το κίνημα διεκδικεί. Εμείς διεκδικούμε για την υγεία και την αξιοπρέπεια. Σε ανθρώπινο δυναμικό, λοιπόν, δε θα είμαστε ποτέ αρκετοί».

Ο πυρήνας τέτοιων εγχειρημάτων ήταν πάντοτε η κοινωνία. «To να ενεργοποιήσουμε τους εθελοντές υπήρξε ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για εμάς. Δίνεις αυτό που χρειάζεται ο άνθρωπος αλλά καλό είναι και να εξηγήσεις τι συμβαίνει, γιατί του έχει συμβεί και τι πρέπει να διεκδικήσει» προσέθεσε.

Ο αγώνας των εθελοντών στα κοινωνικά ιατρεία αλλά και σε όλες τις δομές αλληλεγγύης που εμφανίστηκαν τα χρόνια της κρίσης έδειξαν ξεκάθαρα ότι οι συλλογικότητες έχουν δύναμη.

«Μέσα από τη λειτουργία του κοινωνικού ιατρείου μάθαμε να διεκδικούμε την αξιοπρέπεια μας. Το να μην έχεις χρήματα δεν είναι ντροπή. Πρέπει να αγωνιστείς να διεκδικήσεις αυτά που σου αξίζουν. Σε κάθε άνθρωπο αξίζει να έχει πρόσβαση στην Υγεία», τόνισε η Αρετή Πυργάκη εθελόντρια του ιατρείου.

Πρόσφατα η κυβέρνηση ψήφισε ένα νόμο, ο οποίος επιτρέπει την πρόσβαση των ανασφάλιστων συνανθρώπων μας στο σύστημα υγείας. Δυστυχώς όμως οι μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων πέντε ετών έχουν διαλύσει το σύστημα υγείας, το οποίο αδυνατεί να εξυπηρετήσει τους πολίτες.

«Αν δεν αυξηθεί ο προϋπολογισμός για την υγεία δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Πρόσφατα ψηφίστηκε ένας νόμος που δίνει πρόσβαση στους ανασφάλιστους στο σύστημα υγείας αλλά ουσιαστικά είναι ανενεργός. Πρέπει να δοθούν χρήματα, να στελεχωθούν τα νοσοκομεία», σημείωσε η κα Πυργάκη.

Ο αγώνας για το δικαίωμα στην δημόσια υγεία, για την αξιοπρέπεια και την αλληλεγγύη είναι διαρκής. «Η ζωή αξίζει μονάχα αν τη μοιράζεσαι» συνήθιζε να λέει ο Κωστής Νικηφοράκης,ο πρωτεργάτης των κοινωνικών ιατρείων. Αυτό συνεχίζουν να λένε και όλοι αυτοί οι γιατροί και οι εθελοντές που συνεχίζουν το έργο του.