Supernatural: 10 σεζόν ενάντια στο υπερφυσικό

supernatural

Supernatural. Μία σειρά που ξεκίνησε σαν αυτοτελείς ιστορίες τρόμου και κατέληξε να εμπλέκει το κάθε τι υπερφυσικό στην υπόθεση. Το υπερφυσικό πάντα τραβούσε τα πλήθη. Όμως, αυτό που συμβαίνει με αυτήν τη σειρά είναι πραγματικά απίστευτο. Μία μέτρια σειρά να έχει τόση απήχηση στον κόσμο. Θα μου πείτε: «Γιατί μέτρια;» Η απάντηση είναι μόνο τέσσερις λέξεις. «Έκτος και έβδομος κύκλος.»

Η σειρά έχει πρωταγωνιστές τον Sam και τον Dean -ή Dean και Sam ανάλογα με το ποιον προτιμά κανείς- δύο αδέλφια κυνηγούς του υπερφυσικού. Στην αρχή η σειρά έχει το στυλ του «τέρατος της εβδομάδας» με τα αδέλφια να ταξιδεύουν στις Η.Π.Α. και να κυνηγάνε αστικούς μύθους. Γρήγορα, όμως, όταν μπήκε το στοιχείο της πίστης, οι δημιουργοί είδαν ότι η σειρά προσφέρεται για κάτι πιο βαθύ, μακροσκελές και -κακά τα ψέματα- κερδοφόρο.

Οι πρώτοι κύκλοι ήταν αφιερωμένοι στο κυνήγι του δαίμονα που σκότωσε τη μητέρα του Sam και του Dean. Μετά τα πράγματα είναι απλά. Όπως λένε οι δημιουργοί, η απλούστερη εκδοχή είναι: «Ο Dean πάει στην κόλαση, μετά ο Sam πάει στην κόλαση, τα αγόρια έρχονται αντιμέτωπα με τον Εωσφόρο, ο Dean πάει στο καθαρτήριο, ο Sam πάει στο καθαρτήριο, γίνεται ένας πόλεμος μεταξύ αγγέλων, τα αδέλφια πάνε στον παράδεισο και ο Dean γίνεται δαίμονας.»

Κανένας από τους συντελεστές δεν αναφέρει τον έκτο και τον έβδομο κύκλο. Καθόλου τυχαίο. Τι γίνεται σε αυτούς; Στον έκτο ο Sam επιστρέφει από την κόλαση με κάποιον μαγικό τρόπο που δεν πείθει για τρόπος διάσωσής του, επιστρέφει και ο νεκρός παππούς του -πραγματικά δε θυμάμαι και δε με ενδιαφέρει να θυμηθώ πώς. Στον έβδομο έχουμε νέους κακούς, τους Λεβιάθαν οι οποίοι δεν πεθαίνουν αλλά τους καίει η χλωρίνη (όπως το αγιασμένο νερό τους δαίμονες) και το μόνο που γίνεται είναι να καταλήγει ο Dean στο καθαρτήριο για να δώσει πάσα στον όγδοο κύκλο.

Η σειρά ήταν αρχικά γραμμένη πάνω στον Dean όμως χάρη στις πολύ καλές ερμηνείες από τον Jared Padalecki μπήκε και ο Sam στο παιχνίδι και η σειρά πάτησε πολύ στο δέσιμο των δύο πρωταγωνιστών αλλά και της οικογένειας γενικότερα. Πολλοί αγαπούν τη σειρά για αυτόν ακριβώς το λόγο, γιατί τους ενδιαφέρει η σχέση μεταξύ των δύο.

Σε αυτό το σημείο να ομολογήσω ότι δεν είμαι από αυτούς που τους νοιάζει η σχέση των πρωταγωνιστών και τα σκαμπανεβάσματά της διότι ξέρω -όπως όλοι άλλωστε- ότι στο τέλος συμφιλιώνονται και συσπειρώνονται για το καλό της ανθρωπότητας. Αυτό που μου κεντρίζει το ενδιαφέρον είναι η ανάμειξη θρησκειών, θρύλων και τεράτων σε μία υπόθεση αλλά και η αγωνία για το πού θα καταλήξει.

Οι fans είναι μεγάλο μέρος της οικογένειας του Supernatural και η σειρά τους ανταμείβει επαρκώς. Υπάρχουν επεισόδια ειδικά φτιαγμένα για αυτούς και δεν είναι τυχαίο το ότι είναι τα υψηλότερα βαθμολογημένα. Οι συντελεστές το γνωρίζουν αυτό και φροντίζουν σε κάθε ευκαιρία να δείχνουν την αγάπη και τον σεβασμό τους στο κοινό που τους στηρίζει.

Τι μένει στον τηλεθεατή: Οικογένεια. Αλλά η οικογένεια δεν είναι οι δεσμοί αίματος. Είναι κάτι πιο βαθύ. Είναι η αμοιβαία εμπιστοσύνη και αλληλοστήριξη. Και πάνω από όλα η αγάπη. Μετά θυμόμαστε και το ξύλο που πέφτει αλλά και τα εκθαμβωτικά εφέ που κάνουν τη σειρά μία ωραία σειρά δράσης και όχι τρόμου.

Το Pints.gr έφτιαξε ένα video-αφιέρωμα στον Dean Winchester σαν δαίμονα με την μουσική υπόκρουση του «The Devil in Me» του Remi & the road.