Από το The Shield στο Breaking Bad

The Shield & Breaking Bad

Συγκίνηση, δράση και μαύρη κωμωδία. Αυτά τα συστατικά επιλέχθηκαν για να φτιαχτεί η τέλεια τηλεοπτική σειρά. Όμως, ο «καθηγητής» Vince Gilligan έριξε -κατά λάθος- ένα επιπλέον συστατικό στο μείγμα. Τον εμπνευσμένο τρόπο γραφής του. Έτσι γεννήθηκε το Breaking Bad. Χρησιμοποιώντας τη δύναμη και τη δυναμική που είχε αποκτήσει από το πρώτο κιόλας επεισόδιο, η σειρά άφησε το στίγμα της στη σύγχρονη τηλεόραση και έφτασε να θεωρείται από πολλούς η καλύτερη τηλεοπτική σειρά που έχει υπάρξει.

Πόσο εμπνευσμένη ήταν, όμως, η υπόθεση της σειράς του Vince Gilligan; Πριν καν να υπάρξει σαν ιδέα το Breaking Bad, στην τηλεόραση μεσουρανούσε μία άλλη σειρά με το όνομα «The Shield». Η ιστορία του είναι η εξής. Ένας διεφθαρμένος αστυνομικός με τρία παιδιά, ανακαλύπτει πως τα δύο από αυτά έχουν αυτισμό. Για να εξασφαλίσει, λοιπόν, το μέλλον των παιδιών του και τα δίδακτρα των ειδικών σχολείων αποφασίζει να ληστέψει μία χρηματαποστολή της αρμένικης μαφίας με τη βοήθεια τριών συναδέλφων του -ήταν που ήταν διεφθαρμένοι, το αποτελείωσαν. Στη διάρκεια της σειράς έρχεται σε κόντρα με τους φίλους του ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να καλύψει τα ίχνη του από το κοντινό του περιβάλλον -τους άλλους συναδέλφους του. Σας θυμίζει κάτι; Κι εμένα.

Μπορεί το Breaking Bad να είναι η καλύτερη σειρά που έχει υπάρξει όμως πάτησε στα χνάρια του, τότε πολύ επιτυχημένου, The Shield και έμαθε από τα λάθη του, τα οποία δεν επανέλαβε.

Υπάρχουν, βέβαια, και βασικές διαφορές μεταξύ των δύο σειρών. Η πρώτη και βασικότερη βρίσκεται στο μήνυμα που περνάει η καθεμιά στον τηλεθεατή. Ενώ το The Shield «εκθειάζει» τη ματαιότητα των πραγμάτων, το Breaking Bad υμνεί τη ζωντάνια και τη χαρά που έρχεται στη ζωή μέσα από τις διάφορες επιλογές του καθενός. Επίσης, στο Breaking Bad, ο πρωταγωνιστής είναι ένας απλός άνθρωπος που φέρεται ορισμένες φορές σαν τέρας. Στο The Shield έχουμε το ακριβώς αντίθετο. Ο πρωταγωνιστής είναι ένα «τέρας» με εκλάμψεις ανθρωπιάς. Τέλος, λόγω της μεγαλύτερης διάρκειας του, το The Shield κουράζει τον τηλεθεατή για μία ολόκληρη σεζόν ενώ στο Breaking Bad, ακόμα και όταν κάνει μία μικρή κοιλιά στην αρχή του πέμπτου κύκλου, πρέπει κανείς να είναι σε εγρήγορση.

Σαν γενική αίσθηση και οι δύο σειρές ικανοποιούν τον τηλεθεατή με πολύ δυνατές σκηνές. Ο μόνος λόγος, κατά κοινή ομολογία, που δεν έχει τόσο μεγάλη απήχηση το The Shield είναι η ύπαρξη του τέταρτου κύκλου, του οποίου τα επεισόδια βαθμολογούνται κατά μέσο όρο με 5/10 αλλά και η μεγαλύτερη διάρκειά του.