“Η χώρα του αύριο”

Tomorrowland2

Tης Χριστίνας Ιωαννίδου

Oh my Disney! Η εταιρεία των παιδικών ονείρων ξαναχτυπά, ζωντανεύοντας ένα από τα πιο διάσημα theme parks της DisneyWorld, το φουτουριστικό Tomorrowland. Με εντυπωσιακά εφέ, γλυκύτατο χιούμορ, όμορφες ερμηνείες και συγκινητικά μηνύματα, το τελευταίο αυτό στολίδι της Disney θα αφήσει άφωνα τα παιδιά και θα συγκινήσει και όλους τους μεγάλους που νιώθουν ακόμα παιδιά.

Η υπόθεση της ταινίας είναι η εξής: “Μια νεαρή, αισιόδοξη και περίεργη για το πώς λειτουργεί ο κόσμος έφηβη, η Casey Newton (Brit Robertson) και ένας εφευρέτης, πρώην παιδί-θαύμα, ο Frank Walker (George Clooney) ταξιδεύoυν σε έναν υπέροχο κόσμο του μέλλοντος σε κάποια άλλη διάσταση όπου όλα είναι πιθανά με στόχο να σώσουν το παρόν από την καταστροφή.”

Τι είναι ο κινηματογράφος αν όχι έμπνευση, διασκέδαση, προβληματισμός και εντυπωσιασμός; Αν είναι όλα αυτά, τότε η Disney έκανε το θαύμα της για μια ακόμα φορά. Θα αγνοήσω παντελώς (όπως πρέπει να κάνετε και εσείς) τις μικρές κριτικές φωνούλες που τιτιβίζουν για ανομοιότητες στο σενάριο και ψεύτικα σκηνικά. Πιστέψτε με, όλοι αυτοί βλέπουν το δέντρο και χάνουν και το δάσος και την μαγεία που προσφέρει απλόχερα!

Δεν θα περάσει ούτε στιγμή που δεν θα μαγευτείτε με τον κόσμο που παρουσιάζει η «Χώρα του Αύριο» με τις απίστευτες εφευρέσεις και την φουτουριστική ποικιλομορφία της αρχιτεκτονικής (εκείνες οι πισίνες θα στοιχειώνουν τα όνειρά μου για πολύ καιρό ακόμα), ή που δεν θα διασκεδάσετε με τις φοβερές ερμηνείες των Brit Robertson, Hugh Laurie, George Clooney και της υπέροχης, εκφραστικότατης μικρής Athena, Raffey Cassidy. Ο δε Clooney καλά θα κάνει να αφήσει για λίγο τα πολιτικά θρίλερ στα οποία τον έχουμε βαρεθεί τελευταία και να κάνει περισσότερες ταινίες όπως αυτή! Ο τύπος έλαμψε!

Μένω εξίσου άφωνη και με τα πλάνα του Brad Bird (“Ratatouille”, “Mission Impossible: Ghost Protocol”) τα οποία ενίσχυαν την αίσθηση ότι βρισκόμαστε σε έναν άλλο κόσμο με διαφορετικούς κανόνες οπτικής και… βαρύτητας! Η κάμερα φαίνεται να συμπάσχει με την εκάστοτε έκπληξη, τον φόβο ή και την κατάπληξη των χαρακτήρων, κινούμενη κυριολεκτικά σε φάσμα 360 μοιρών. Συγκεκριμένα, λάτρεψα το πρώτο ταξίδι της Casey στην Χώρα του Αύριο τόσο σκηνοθετικά, με τις μεταβάσεις από την μια πραγματικότητα στην άλλη, όσο και ερμηνευτικά από την φοβερά εκφραστική Brit Robertson, η οποία φαινόταν να βίωνε στο έπακρο κάθε συναίσθημα της κατάπληκτης από όσα έβλεπε Casey.

Πέρα όμως από τα εντυπωσιακότατα εφέ που θα συγκινήσουν κάθε εφευρέτη (ή καθένα που ονειρεύεται ή ονειρευόταν από μικρός να γίνει εφευρέτης) και τις φυσικές κωμικές ερμηνείες όλου του καστ, αυτό που κάνει την ταινία να ξεχωρίζει είναι τα μηνύματα που περνάει για την καταστροφή του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση των κατοίκων αυτού του πλανήτη σε αυτήν με τέτοιο τρόπο που θα αγγίξει την καρδιά παιδιών και ενηλίκων. Ο χαρακτήρας του Hugh Laurie κάνει έναν εξαιρετικό μονόλογο προς το τέλος της ταινίας που για να μην κάνω σπόιλερ και σας στερήσω τη χαρά να το βιώσετε από πρώτο χέρι, θα πω απλά ότι τονίζει τις αρετές της αισιοδοξίας, της θετικής σκέψης και της ενεργής δράσης. Μόνο και μόνο για αυτή τη σκηνή, τα θερμά μου συγχαρητήρια στους σεναριογράφους.

Πηγαίνετε λοιπόν στην Χώρα του Αύριο με την ευχή μου και προετοιμαστείτε να εντυπωσιαστείτε, να συγκινηθείτε και να διασκεδάσετε! Απαραίτητα αξεσουάρ στη βαλίτσα σας; Ανοιχτό μυαλό, καρδιά μικρού παιδιού και μην ξεχνάτε το μικρό λαμπρό απόφθεγμα του μεγαλύτερου επιστήμονα όλων των εποχών, Albert Einstein: “Imagination is more important than knowledge”. Προσδεθείτε και καλή σας διασκέδαση!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 4/5

Σκηνοθεσία: Brad Bird

Ηθοποιοί: George Clooney, Britt Robertson, Raffey Cassidy, Hugh Laurie, Tim McGraw, Kathryn Hahn, Keegan-Michael Key, Chris Bauer, Judy Greer, Pierce Gagnon, Thomas Robinson

Για περισσότερες κριτικές μπείτε εδώ