“Μανταρίνια”, μια αντιπολεμική ταινία

Tangerines

Η Εσθονία κέρδισε φέτος μια θέση στις υποψηφιότητες των Όσκαρ, αφού η ταινία "Μανταρίνια" ήταν υποψήφια για την κατηγορία καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Η ταινία "Μανταρίνια" αναμένεται να προβληθεί στους Ελληνικούς κινηματογράφους από τη ΝEO FILMS στις 28 Μαϊου.

Η ιστορία της ταινίας "Μανταρίνια", διαδραματίζεται εν μέσω του πολέμου της Αμπχαζίας το 1992, περίοδο διαμάχης Τσετσένων και Γεωργιανών. Σε μια επαρχία της Αμπχαζίας, ζει ένας ηλικιωμένος Εσθονικής καταγωγής όπου μαζί με ακόμα έναν γείτονα, καλλιεργούν μανταρίνια. Η ήσυχη και μοναχική καθημερινότητά του ηλικιωμένου Εσθονού, διαταράσσεται όταν πολύ κοντά στην πόρτα του βρίσκονται ένας Γεωργιανός και ένας Τσετσένος βαριά τραυματισμένοι. Ο πρωταγωνιστής, βαθειά πληγωμένος από τον πόλεμο, ανταποκρίνεται στο ανθρώπινο κάλεσμα και περιθάλπει τους δύο εχθρούς. «Ο πόλεμος δεν είναι κανενός», αναφέρει ο ίδιος σε κάποιο σημείο του έργου κατά τη διάρκεια του οποίου προσπαθεί να εξηγήσει με κάθε τρόπο στους θανάσιμους εχθρούς πως δεν αξίζει να πεθαίνει κανένας για χάρη του πολέμου.

Η εγκατάλειψη, ο πόνος και η απογοήτευση παρελαύνουν στην ταινία Μανταρίνια, δίνοντας όμως τη θέση τους στην ανθρωπιά, την ελπίδα και τη νοσταλγία, απαραίτητες παραμέτρους επιβίωσης ακόμα και μέσα στην αγριότητα του πολέμου. Πάρα πολλές έννοιες διαπερνούν το έργο μερικές εκ των οποίων είναι η οικογένεια, η φιλία, η αδικία, η εμπιστοσύνη. Οι εικόνες όμως της ταινίας δεν είναι πολλές, αντίθετα τα τοπία επαναλαμβάνονται τονίζοντας την εντοπιότητα και ζουμάροντας σε μια μικρή γωνιά της χώρας, όπου ο πόλεμος δεν αντιμετωπίζεται με την ίδια σκληρότητα αλλά γίνεται αφορμή για σκέψη και αναθεώρηση.

Τα «Μανταρίνια» είναι μια λιτή και καλοφτιαγμένη ταινία που δεν χρειάζεται περιττά φτιασιδώματα αφού εντυπωσιάζει με την απλότητα του γεμάτου ουσία περιεχομένου της. Χωρίς να υπερβάλλει σε διάρκεια και χωρίς περιττές σκηνές, η ταινία «Μανταρίνια» καταφέρνει να συγκινήσει και να αγγίξει την ανθρώπινη πλευρά του θεατή ενώ ταυτόχρονα τον παρασέρνει σε ένα μαγευτικό ταξίδι μέσω των λιγοστών αλλά υπέροχων τοπίων που μοιάζουν να μεταφέρουν μυρωδιές.

Η ταινία του Ζάζα Ουρουσάντζε απέσπασε πολλά βραβεία σε Φεστιβάλ της Ευρώπης και της Αμερικής και σύντομα αναμένεται να προσβληθεί και στο ελληνικό κοινό από τη NEO FILMS. Μην τη χάσετε!