Δάρνακες: Η μπάντα λειτούργησε σε μεγάλο βαθμό σαν μουσική κολλεκτίβα

darnakes2

Πριν από μερικά χρόνια εμφανίστηκε στη Βόρεια Ελλάδα μια μπάντα με ταλέντο και όρεξη να συνθέσει, να πειραματιστεί και να δοκιμαστεί σε πολλά διαφορετικά πράγματα.

Το 2005 κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκος, με τίτλο “Virgo”, ως ο πρώτος κρίκος μιας ονομαστικής ζωδιακής αλληλουχίας.
Λίγα χρόνια αργότερα, το 2010 ήρθε ο δίσκος “Libra, το προξενιό της Αντιγόνης” και τον Απρίλιο του 2013 κυκλοφόρησε ψηφιακά ο τελευταίος δίσκος τους  με δίσκο “Scorpio”.

Ας τους γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.

Πως δημιουργήθηκαν οι «Δάρνακες»;

Δημουργήθηκαν στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας στη Θεσσαλονίκη, όταν οι συνθήκες για την γένεση και ανάπτυξη πολυάριθμης μπάντας ήταν αρκετά ευνοϊκές. Ήμασταν φοιτητές και είχαμε πολύ χρόνο και όρεξη. Σιγά σιγά μαζεύτηκε μια ομάδα ανθρώπων με συναφείς αισθητικές συνισταμένες. Μας συνέδεαν επίσης σχέσεις φιλίας και συγγενικοί δεσμοί. Ωστόσο, η ιδέα της μπάντας υπήρχε εν σπέρματι σε προγενέστερα σχήματα. Ήδη από την ηλικία των δεκαπέντε όταν είχα δημοτική κομπανία με τον αδελφό μου, σκεφτόμασταν πως όταν θα πάμε να σπουδάσουμε, θα φτιάξουμε μια μπάντα και θα παίζουμε την δική μας μουσική.

Η επιλογή του ονόματος της μπάντας σας κρύβει μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Θέλετε να μας τη διηγηθείτε;

Η ονοματοδοσία μιας μπάντας υποθάλπει συχνά σφοδρές διαφωνίες μεταξύ των μελών της. Το όνομα πρέπει να είναι εύηχο και να μένει εύκολα στο μυαλό. Εμείς κινηθήκαμε προς μια άλλη κατεύθυνση. Με την επιλογή αυτού του ονόματος θελήσαμε να συνδέσουμε την μουσική που παράγουμε με έναν συγκεκριμένο τόπο καταγωγής. Δώσαμε λοιπόν μια τοπογραφική διάσταση στην μουσική μας ταυτότητα. Ξέραμε από την αρχή ότι το τραγούδι μας συνομιλούσε δημιουργικά (σε επίπεδο ύφους, κλιμάκων, ρυθμολογίας, στιχουργικής) με μουσικά ρεύματα που περιδινήθηκαν, σε βάθος χρόνου, στον ευρύτερο χώρο της κεντρικής Μεκεδονίας. Εξ ου και το όνομα Δάρνακες, που κυριολεκτικά σημαίνει μια φυλή ανθρώπων, με μεγάλη παράδοση στο τραγούδι και στον χορό, που έζησε και ζει ανατολικά της πόλης των Σερρών.

Ποιες είναι οι μουσικές σας επιρροές; Τι αποτελεί έμπνευση για εσάς;

Από την μπάντα πέρασαν πολλοί άνθρωποι, αφού σε μεγάλο βαθμό λειτούργησε σαν μουσική κολεκτίβα. Ο κάθε ένας έφερε λοιπόν το μουσικό του στίγμα. Πολλές φορές κάτι τέτοιο προκαλούσε σύγκρουση και γινόταν αιτία διαφωνίας, ενώ άλλοτε επιχειρούσαμε δημιουργική σύνθεση μέσα από ένα καλοπροαίρετο παιχνίδι διαλεκτικής. Αυτός είναι ο λόγος που κάθε μας δίσκος είναι πολύ διαφορετικός από τον προηγούμενο. Πάντως η έλλειψη αναγνωρίσιμου ύφους και στυλ, στοίχισε, κατά πολλούς, πόντους «εμπορικότητας» στην μπάντα. Όταν μας ρωτούσαν τι παίζουμε δεν μπορούσαμε ποτέ να απαντήσουμε με σαφήνεια. Έτσι καταλήξαμε χαριτολογώντας να ονομάζουμε αυτό που κάνουμε post balkan gipsy punk που σίγουρα δεν εκφράζει όλη την γκάμα της μουσική μας. Η σύγχυση που μπορεί να προκαλεί μια τέτοια «κρίση ταυτότητας» στο κοινό είναι φυσικά κάτι που δεν μας απασχολεί καθόλου. Ίσα ίσα μας φαίνεται και διασκεδαστικό.

Τι θεωρείτε πως είναι αυτό το οποίο σας ξεχωρίζει σαν μπάντα;

Το ήθος. Όχι με κάποια πουριτανική έννοια. Αλλά με τον τρόπο που το λέει εκείνο το αρχαίο γνωμικό: ήθος ανθρώπω δαίμων. Ο τρόπος που σκεφτόμαστε, που ζούμε, που ενεργούμε, το χιούμορ μας και η τοποθέτηση μας απέναντι στα πράγματα. Στο συλλογικό φαντασιακό της μπάντας υπάρχει ένα φωτεινό όραμα που δικαιώνει την παιγνιώδη πρόσληψη της πραγματικότητας. Έτσι στο κέντρο των συνθέσεών μας υπάρχει συχνά μια αίσθηση πληρότητας, ολοκληρίας και γαλήνης. Από την άλλη, τα τραγούδια μας, κυρίως σε επίπεδο ενορχηστρώσεων διακρίνονται από πλουραλισμό ιδεών, αντιθέσεις και ποικιλομορφία.

Πολλοί λένε ότι οι ζωντανές σας εμφανίσεις είναι μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία. Που οφείλεται αυτό;

Υπάρχει καλή διάθεση και εξωστρέφεια. Θυμόμαστε ότι οι παλιοί μουσικοί όταν έπαιζαν σε μια μουσική εκδήλωση ή σε ένα πανυγύρι αποτελουσαν το κέντρο της γιορτής και – σε απόλυτη σύμπνοια με τους χορευτές – δημιουργούσαν πυρήνες μέθεξης. Η ex cathedra ερμηνεία και στάση των καλλιτεχνών που υφίσταται το κοινό κατά κόρον σε όλες τις εκφάνσεις της δυτικής μουσικής (τζαζ, κλασική, ροκ, κτλ) είναι βαθιά προβληματική και ευνοεί παθογένειες. Το ιδανικό είναι να πετυχαίνεται μια συμφωνία ανάμεσα σε κοινό και performer μέσα από διαδικασίες ισότιμου αλληλοσυμπληρώματος.

Ξεκινήσατε τη μουσική σας πορεία στη Βόρεια Ελλάδα. Έχετε σκεφτεί την κάθοδο σας στην Αθήνα; Θα σας ενδιέφερε να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας σε μια πόλη με πολύ μεγαλύτερο κοινό;

Έχουμε παίξει κάποιες φορές στην Αθήνα. Μια πιο μόνιμη μετοίκηση θα ήταν αδύνατη.

Γιατί επιλέξατε τη δωρεάν διανομή του τελευταίου σας δίσκου και όχι τη διαδικτυακή πώληση;

Το θεωρήσαμε αρκετά συνεπές, για την εποχή που ζούμε.

Στην Ελλάδα της κρίσης μπορεί να επιβιώσει μια μπάντα;

Είναι πιο δύσκολο από ποτέ μάλλον. Αν και υπάρχουν πάντα μπάντες που πάνε καλά.

Ποια είναι τα επόμενα μουσικά σας σχέδια;

Αυτή την στιγμή τα μέλη της μπάντας είναι διασκορπισμένα σε διάφορα μέρη του κόσμου. Σχέδια για το μέλλον δεν υπάρχουν.

 

  • http://loosetalkbymouchri.blogspot.gr/ Έλελα Μόκα Βανίλια

    Είναι πολύ σπουδαίο να ακούς ειλικρινή λόγια από καλλιτέχνες.