Community – Η άνοδος, η παρακμή και ο ξεπεσμός

Community Cast

Κολέγιο στις Η.Π.Α. και κωμωδία. Ένας πολύ δυνατός συνδυασμός για μία πολύ δυνατή σειρά, τουλάχιστον όπως ξεκίνησε. Τι γίνεται, όμως, όταν οι συντελεστές αρχίζουν να τσακώνονται; Τι μπορεί να κάνει το κανάλι όταν έχει συμβόλαιο με τον ηθοποιό για τέσσερα χρόνια αλλά αυτός δεν τα πάει καλά με τον δημιουργό και συγγραφέα της σειράς; Η λύση που βρήκαν στο κανάλι NBC ήταν (άκουσον, άκουσον) να διώξουν για μία σεζόν, την τέταρτη, τον Dan Harmon, τον εμπνευστή της σειράς, και να τον επαναφέρουν στην πέμπτη. Πολλά πράγματα μπορούν να πάνε άσχημα σε μία τέτοια περίπτωση. Αυτό που έγινε όμως ήταν μία αλυσιδωτή αντίδραση που οδήγησε στο κόψιμο της σειράς και την ανάληψή της από το Yahoo.

Η σειρά έχει πρωταγωνιστή έναν δικηγόρο, τον Jeff Winger (Joel McHale) ο οποίος αποδεικνύεται ότι έχει πλαστό πτυχίο και έτσι αναγκάζεται να γραφτεί στο κολέγιο της περιοχής του, το Κοινοτικό Κολέγιο του Greendale. Εκεί, προσπαθώντας να βρει κάποια για να ρίξει στο κρεβάτι, καταλήγει σε μία ομάδα μελέτης αποτελούμενη από αλλοπρόσαλλους χαρακτήρες. Ο Jeff, η Britta (Gillian Jacobs), ο Abed (Danny Pudi), ο Troy (Donald Glover), η Shirley (Yvette Nicole Brown), η Annie (Alison Brie) και ο Pierce (Chevy Chase) μέσα από την αλληλεπίδραση μεταξύ τους γίνονται φίλοι και εμπλέκονται σε διάφορα ευτράπελα της κολεγιακής ζωής.

Όλα πήγαιναν πρίμα για τη σειρά μέχρι που ο Chevy Chase αποφάσισε ότι ο ρόλος του είναι πολύ μικρός και ασήμαντος σε σχέση με άλλων χαρακτήρων αλλά και σε σχέση με τις δουλειές που είχε κάνει στο παρελθόν. Το κανάλι, μη μπορώντας να τον διώξει απότομα αποφάσισε ότι θα ήταν προτιμότερο να διώξει κάποιον που δε φαινόταν στις κάμερες, κάποιον αναλώσιμο στα μάτια του κόσμου. Τον συγγραφέα. Εκεί άρχισε η παρακμή.

Ο Dan Harmon μπορεί να είχε -μπορεί και όχι- ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στο μυαλό του για το πόσο θα κρατούσε η σειρά και με ποιον τρόπο θα τελείωνε. Ο τέταρτος κύκλος, αν και κωμικός, δεν ήταν Community. Ήταν ένα υποκατάστατο με τους χαρακτήρες που με τόση μαεστρία είχε δημιουργήσει ο Harmon.

Όταν τελείωσε ο τέταρτος κύκλος όλοι νομίζαμε ότι το μαρτύριό μας είχε τελειώσει μαζί του. Όμως το NBC επαναπροσέλαβε τον Harmon, αφήνοντας ελεύθερο καθηκόντων τον Chase. Το φινάλε του τέταρτου κύκλου προφανώς δεν είχε αρέσει στον δημιουργό της σειράς και έτσι επανέφερε τους, πλέον πτυχιούχους, χαρακτήρες του στο κολέγιο με σκοπό να το σώσουν από τον εαυτό του. Η καλύτερη στιγμή του πέμπτου κύκλου (και ίσως η μόνη που αξίζει) είναι ένα επεισόδιο – ωδή στον Pierce ο οποίος αν και δεν ήταν στη σειρά κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία του. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί από πολλούς μία νύξη του Harmon ως προς τη σημαντικότητα του χαρακτήρα του Chase.

Η σειρά, όμως, δεν είχε την επιτυχία των πρώτων κύκλων και έτσι το NBC αποφάσισε πως δεν την ήθελε πια. Αμέσως δημιουργήθηκε ένα σχέδιο σωτηρίας από το Yahoo Screen το οποίο ανέλαβε και την προβολή των επεισοδίων. Με τους μισούς βασικούς ηθοποιούς να έχουν φύγει πλέον, το Community, αν και παραμένει αστείο, δίνει πολλή βάση στην επανάληψη της προβολής των καρικατουρίστικων πλευρών των χαρακτήρων.

Από το πρώτο επεισόδιο, η σειρά κερδίζει τον τηλεθεατή με την απώλεια του -εκνευριστικού- γέλιου που υπάρχει στις περισσότερες sitcoms για να υποδείξει στον τηλεθεατή πού πρέπει να γελάσει. Επίσης, κάθε επεισόδιο είναι, ή τουλάχιστον ήταν στην αρχή, ένα αφιέρωμα σε κάποιο στοιχείο της pop κουλτούρας με διαφορετικό μήνυμα να περνιέται στο καθένα. (Όταν ετοιμάζεται για λόγο ο Jeff πρέπει να ακούμε με προσοχή.)

Για το τέλος έμεινε ο απολογισμός. Σε γενικές γραμμές, η σειρά δίνει μαθήματα αντιμετώπισης προβλημάτων, μαθήματα ζωής. Όμως, αυτό που μένει στον τηλεθεατή είναι το γεγονός ότι ακόμα και μέσα από μια άσχημη κατάσταση, ακόμα και μέσα από τις δυσκολίες της ζωής μπορεί να υπάρξει κάτι θετικό. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να κοιτάμε με μία πιο αισιόδοξη ματιά τη ζωή.