Remi & the road: «Δίσκους θα βγάζω όσο έχω κάτι να πω»

Remi_&_the_road_Pints

Υπάρχουν πολλοί τρόποι μέσω των οποίων οι καλλιτέχνες αντλούν την έμπνευσή τους. Ο Remi & the road ή κατά κόσμον Άγγελος Κυπριανός, αντλεί τη δική του από το δρόμο. Πιο συγκεκριμένα, ο τραγουδοποιός από τις Σπέτσες ταξιδεύει τον κόσμο παίζοντας μουσική στο δρόμο, αναζητώντας νέες ιστορίες και υλικό για να γράψει τη μουσική του. Μέχρι σήμερα έχει εμφανιστεί σε πολλές σκηνές και και live stages της Ελλάδας και της Ευρώπης από μικρά μαγαζιά, συναυλιακούς χώρους, σούπερ μάρκετ, καφέ, μπαρ, δρόμους έως και αρένες είτε σόλο είτε μαζί με το σχήμα του (Remi Band). Παράλληλα πρόκειται για έναν καλλιτέχνη ο οποίος έχει ανοίξει συναυλίες καλλιτεχνών όπως του Sivert Høyem και των Puressence. Κινείται σε country, folk, blues και rock ‘n’ roll ήχους, μετρώντας στο δυναμικό του ένα EP και τέσσερις δίσκους με τον τελευταίο να κυκλοφορεί στις 15 Μαΐου.

 

Που σε πετυχαίνουμε αυτήν την περίοδο;
 Κυρίως στη πλατεία Νέας Σμύρνης, παίζοντας στο δρόμο. Τα live είχαν παγώσει λίγο λόγω της δημιουργίας της ταινίας μας.

Γιατί ο καινούριος σου δίσκος είναι ακουστικός και γιατί επέλεξες να τον κάνεις εντελώς μόνος;
– Ήθελα να έχω ένα album 100% μόνος μου, ή τουλάχιστον 99,9%. Είναι ακουστικός επειδή θέλω να έχω ένα άλμπουμ που να ακούγεται μοναχικό και αγνό.

Γιατί τον ονόμασες συγκεκριμένα «Music for Wolves»;
– Ο λύκος συμβολίζει τη μοναξιά, το άλμπουμ το έκανα όλο μόνος μου… Οπότε φαινόταν σωστό, επίσης είναι το πρώτο άλμπουμ που δεν έχει μέσα τη λέξη «street» ή «road».

Ο δίσκος αυτός είναι καθαρά έμπνευση του τελευταίου σου ταξιδιού σε χώρες της Ευρώπης ή περιλαμβάνει και παλιό υλικό;
– Ο δίσκος αυτός είναι το «σύμβολο» του ταξιδιού. Έχει γεύση από τραίνα, ξενοδοχεία, μπαρ και δρόμους, δεν είναι απαραίτητα ιστορίες αλλά soundtrack ταξιδιού.

Ποια είναι η διαφορά αυτού του δίσκου από τους άλλους για εσένα προσωπικά πέρα από το γεγονός ότι τον έκανες ολομόναχος και είναι ακουστικός;
– Για εμένα είναι δίσκος σταθμός. Συμβολίζει τη πορεία μου από εδώ και στο εξής. Μια μοναχική διαδρομή μουσικά με πολλούς σταθμούς και γνωριμίες ανά περιόδους.

Το τραγούδι «I dreamt about this» είναι το main theme μιας ταινίας με το ίδιο όνομα. Πότε βγαίνει αυτή η ταινία, ποια είναι η υπόθεσή της και που μπορεί να τη βρει κάποιος;
– Τέλη Μαΐου θα προβληθεί σε κάποιες αίθουσες που θα ανακοινωθούν στη facebook σελίδα «i dreamt about this“. Πρόκειται για ένα μουσικό film για έναν τραγουδοποιό που λαμβάνει ένα σκιερό συμβόλαιο από μια δισκογραφική εταιρία στη Βουλγαρία.

Με αφορμή το τραγούδι «Street Musician Rain Blues» που βρίσκεται στο νέο σου δίσκο θέλω να σε ρωτήσω εάν σκέφτεσαι ότι θα συνεχίσεις να παίζεις μουσική στο δρόμο για χρόνια (εξαιρούνται τα ταξίδια) και εάν ο δρόμος σε αποκαρδιώνει ποτέ και σε απογοητεύει.
– Είναι γάμος και κρατάει για πάντα. Δεν ξέρω πως ακριβώς και σε τι συχνότητα και τι άλλο θα προκύψει αλλά το όνομα «Remi & the road» δεν είναι τυχαίο. Με αποκαρδιώνει και με απογοητεύει συχνά, με ανεβάζει και μου δείχνει το νόημα της ζωής ακόμη πιο συχνά.

Υπάρχει μέλλον για τους ανεξάρτητους μουσικούς όπως εσύ ειδικά σε μικρές χώρες όπως η δική μας; Χρειάζεται μόνο το ταλέντο για να κερδίσεις την αναγνώριση;
– Ζούμε την εποχή του freelancing. Ο καθένας είναι υπεύθυνος να βρει τρόπο να βγάζει χρήματα κάθε μέρα. Οι υπάλληλοι τελείωσαν, δεν θα αλλάξει ποτέ αυτό. Για μένα είναι μια καλή ευκαιρία και μια δημιουργική εποχή. Αναγνώριση; Σχετική λέξη. Ο καθένας θα πάρει αυτό που του αξίζει, το πιστεύω.

Περισσότερη ανταπόκριση στη μουσική σου βλέπεις από το εξωτερικό ή από εδώ;
– Και τα δύο νομίζω. Σε διαφορετικές ποσότητες ίσως αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στο εξωτερικό που με στηρίζουν χωρίς καν να με ξέρουν προσωπικά, και αυτό έχει μια έξτρα αξία.

Έχεις κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής 4 δίσκους και ένα acoustic session το οποίο όμως το έχεις ονομάσει «acoustic session vol. 1». Πότε θα βγει το vol. 2; Τι σε ωθεί να κυκλοφορείς EP με δικά σου τραγούδια σε ακουστική μορφή;
– Είναι ωραίο να υπάρχουν διάφορες εκτελέσεις των ίδιων τραγουδιών. Ακουστικά, ορχηστρικά κ.α. Το vol.2 θα βγει όταν προκύψει, δεν έχω κάτι προγραμματισμένο προς το παρόν. Το καλοκαίρι για εμένα είναι εποχή ταξιδιού και εσωτερικής αντανάκλασης.

Δίσκο θα βγάζεις κάθε χρόνο; Μιας και κάθε χρόνο ταξιδεύεις;
– Δίσκους Θα βγάζω όσο έχω κάτι να πω. Δεν έχει να κάνει με τα ταξίδια τόσο όσο με την ανάγκη. Δεν θα πιεστώ ποτέ ούτε για να ούτε για να μην.

Που σκοπεύεις να τα ταξιδέψεις αυτό το καλοκαίρι;
– Έχω μια τρελή ιδέα που μάλλον υλοποιείται σιγά σιγά. Τραίνο από εδώ μέχρι την Ιρλανδία, να αποδώσω φόρο τιμής στη ρίζα της Folk μουσικής. Ω ναι…