Βρετανικές σειρές: Misfits και Utopia

Misfits & Utopia

Μία σειρά που έπρεπε να κοπεί και δεν κόπηκε και μία που κόπηκε ενώ μπορούσε να συνεχίσει να υπάρχει. Ο λόγος για το -ομολογουμένως- πολύ κακό Misfits και το ωραίο με περίεργο τρόπο Utopia. Κοινός τους παρονομαστής, ο Nathan Stewart-Jarrett που πρωταγωνιστεί και στα δύο.

Όταν ξεσπάει μία μυστηριώδης καταιγίδα, οι καταδικασμένοι σε κοινωνική εργασία πρωταγωνιστές του Misfits αποκτούν υπεράνθρωπες δυνάμεις οι οποίες δεν είναι πάντα χρήσιμες ή θετικές. Όμως δεν είναι οι μόνοι. Στην πορεία της σειράς γνωρίζουμε κι άλλα άτομα που έχουν αποκτήσει υπερδυνάμεις και αρκετοί τις χρησιμοποιούν για προσωπικό τους όφελος.

Η υπόθεση του Utopia μπορεί να μην περιλαμβάνει σούπερ δυνάμεις με την έννοια του υπερφυσικού, όμως η ανώτερη ευφυΐα ενός ανθρώπου τον βάζει σε έναν δρόμο προς τον αφανισμό της ανθρωπότητας μέσω ενός ιού που δημιουργεί. Οι πρωταγωνιστές καλούνται να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού αυτού, αφού η ύπαρξή του έχει προβλεφθεί από ένα κόμικ του οποίου είναι φανατικοί θαυμαστές.

Και στις δύο σειρές έχουμε αρκετούς θανάτους, άλλοτε δικαιολογημένους και άλλοτε χωρίς αιτία. Όμως, ενώ η μία αναφέρεται σε κάτι ανέφικτο, η άλλη αναφέρεται σε κάτι που δε θα ήταν παράλογο να συμβαίνει ακόμα και σήμερα, πόσο μάλλον στο μέλλον. Και ενώ το Utopia κρατάει όλους τους πρωταγωνιστές του, το Misfits χάνει κατά μέσο όρο έναν πρωταγωνιστή ανά κύκλο, καταλήγοντας στα μέσα του τέταρτου να μην έχει κανέναν από τους αρχικούς πέντε. Βέβαια κανείς δεν ξέρει πώς θα κατέληγε το Utopia αν δεν το είχαν κόψει.

Το φινάλε του Misfits ήταν απογοητευτικό, θα προτιμούσα να είχε τελειώσει στην τρίτη σεζόν όπου έχει και νόημα. Από την άλλη το φινάλε του κομμένου Utopia είναι ικανοποιητικό κι ας είναι «cliffhanger». Έχει όλα τα φόντα να συνεχίσει ή να σταματήσει εκεί και το κανάλι επιλέγει να το σταματήσει πριν μπει στο στάδιο της παρακμής καταλήγοντας να «σαπίσει» όπως το Misfits. Για μένα, το Misfits είναι μία προχειροδουλειά σε ένα καλό κόνσεπτ, αντίθετα από το Utopia που έχτισε πάνω στη μέτρια υπόθεσή του ένα εξαιρετικό έργο τέχνης.

Μηνύματα που περνάει κάθε μία από τις σειρές; Θα μπορούσα να μιλάω για ώρες για το τι -μη πρακτικά- μηνύματα περνάει το Misfits όπως το ότι η ανάσταση των νεκρών δεν θα ήταν πάντα θετική ή ότι μία ελάχιστη λεπτομέρεια αλλαγμένη στο παρελθόν μπορεί να αλλάξει εντελώς το μέλλον ή το παρόν. Θα μείνω, όμως, στο στοιχείο του έρωτα τον οποίον αν τον νιώθει κανείς αψηφά ακόμα και τον θάνατο για να τον ζήσει. Το Utopia, από την άλλη, σκοπό έχει να προβληματίσει τον τηλεθεατή με το τι θα έκανε στην θέση του επιστήμονα. Επιπλέον, θίγει το πρόβλημα του υπερπληθυσμού της γης και τους τρόπους αντιμετώπισής του -αν και με παράδοξο τρόπο.

Μετά από «ώριμη» σκέψη καταλήγω στο εξής. Καλό θα ήταν να δει κανείς και τις δύο σειρές για να κρίνει από μόνος του διότι πάντα και παντού θα υπάρχει και η καλή τηλεόραση (Utopia) και η κακή (Misfits).