Person of Interest – «Welcome my son, welcome to The Machine»

Person of Interest

Με αφορμή το φινάλε του τέταρτου κύκλου της δημοφιλούς σειράς Person of Interest και με άγνωστο το αν θα υπάρξει πέμπτος, ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τι γίνεται στη σειρά και τι προσφέρει στον τηλεθεατή. Θα υπάρξουν -προφανώς- spoilers οπότε θα συνιστούσα, αν θέλει κάποιος να τα αποφύγει, να δει πρώτα τη σειρά.

Ένας μυστηριώδης εκατομμυριούχος προσλαμβάνει έναν πρώην πράκτορα της CIA με σκοπό να αποτρέπουν καθημερινά, βίαια εγκλήματα που έχουν προβλεφθεί από μία μηχανή, μία τεχνητή νοημοσύνη που έχει φτιαχτεί για να υπολογίζει πότε και πού θα χτυπήσουν τρομοκράτες και να αποσοβεί τον κίνδυνο. Η σειρά ξεκινάει με αυτοτελή επεισόδια όπου σώζονται αθώοι, όμως καταλήγει σε σύγκρουση των πρωταγωνιστών με παράνομες οργανώσεις και πόλεμο μεταξύ «θεών».

Στον πρώτο κύκλο έχουμε την παρουσίαση των κύριων χαρακτήρων εκ των οποίων οι μισοί εργάζονται ως αστυνομικοί του τμήματος ανθρωποκτονιών (Det. Carter & Fusco) και οι άλλοι μισοί ασχολούνται με το να σώζουν ζωές (Reese & Finch). Στη διάρκειά του, αρκετοί θάνατοι αποτρέπονται ενώ άλλα θύματα δεν είναι τόσο τυχερά. Γίνεται η εισαγωγή της Ιταλικής Μαφίας αλλά και του κυκλώματος των διεφθαρμένων αστυνομικών, δίνοντας έτσι σκοπό και στους αστυνομικούς πρωταγωνιστές.

Στον επόμενο, γνωρίζουμε άλλη μία χαρακτήρα, τη Root, καθώς και την εταιρία Decima. Αμφότεροι θέλουν να ελέγξουν το δημιούργημα του Finch, ο καθένας για δικό του σκοπό. Ο Finch απαγάγεται και ο Reese μπαίνει στη φυλακή για μικρό χρονικό διάστημα. Με τους Ιταλούς Μαφιόζους και τους διεφθαρμένους αστυνομικούς ακόμα στο δρόμο τους, η δουλειά του Reese και του Finch γίνεται ακόμα δυσκολότερη. Ο κύκλος τελειώνει με την Root να αποκτά έναν ιδιαίτερο τρόπο επικοινωνίας με τη μηχανή του Finch η οποία είναι γνωστή πια ως «Η Μηχανή».

Τρίτη σεζόν και η Root επικοινωνεί, πλέον, με τη Μηχανή. Δεν είναι όμως αυτή που δυσκολεύει τα πράγματα για την ομάδα. Ο Elias (ο αρχηγός της Μαφίας) είναι πια εξουδετερωμένος και οι διεφθαρμένοι αστυνομικοί είναι -οι περισσότεροι- στη φυλακή. Αλλά μία επαναστατική ομάδα, που με κάποιον τρόπο έχει μάθει για τη Μηχανή, προσπαθεί να σταματήσει τη λειτουργία της. Στην ομάδα διάσωσης που χρησιμοποιεί η Μηχανή προστίθεται άλλο ένα μέλος, η Shaw, ενώ η Det. Carter σκοτώνεται από το κύκλωμα που πολεμούσε να συλλάβει.

Σε ένα εκπληκτικό φινάλε του τρίτου κύκλου, αποκαλύπτεται πως πίσω από την επαναστατική οργάνωση βρισκόταν η εταιρία Decima η οποία είχε ως σκοπό να αντικαταστήσει τη Μηχανή με ένα δικό της δημιούργημα, το οποίο θα ελέγχει πλήρως, και λέγεται «Samaritan» (Σαμαρείτης). Ο Σαμαρείτης τίθεται σε εφαρμογή με την επίδειξη εξαιρετικής στρατηγικής σκέψης από πλευράς Decima.

Στον τέταρτο και, ελπίζουμε όλοι, όχι τελευταίο κύκλο, η ομάδα (Reese, Finch, Shaw και Root) προσπαθεί, με ψεύτικες ταυτότητες, να αντιμετωπίσει τη νέα πραγματικότητα, έναν κόσμο ο οποίος παρακολουθείται από τους δυνάστες του, και να αλλάξουν αυτή τη νέα τάξη των πραγμάτων. Ο Σαμαρείτης αρχίζει να στρατολογεί νέα μέλη-μαχητές για τη διάσωσή του και την επιβολή της τάξης, μίας τάξης που συμφέρει τον ίδιο. Το ίδιο, όμως, φαίνεται να κάνει και η Μηχανή με σκοπό απλά να επιβιώσει από το κυνήγι του διώκτη της. Νέοι χαρακτήρες κάνουν κι εδώ την εμφάνισή τους, με την «Αδελφότητα» να παίζει τον σημαντικότερο ρόλο, τον ρόλο ανταγωνιστή στη Μαφία των Ιταλών. Με τη Shaw να απαγάγεται κάπου στη μέση του κύκλου, όλα οδηγούν προς το φινάλε του.

Στις 5/5/2015 προβλήθηκε στις Η.Π.Α. το τελευταίο επεισόδιο της σεζόν. Η Μηχανή, έχοντας αποκαλύψει την μυστική της τοποθεσία, οργανώνει το κύκνειό της άσμα: ένα σχέδιο σωτηρίας της. Η Root, ο Reese και ο Finch ακολουθώντας τις οδηγίες της καταλήγουν σε ένα κτήριο όπου είναι ο κορμός της. Εκεί, καλούνται να κατεβάσουν σε ένα σύνολο από RAM όλον της τον πυρήνα. Mε τους στρατιώτες του Σαμαρείτη να περιμένουν έξω από το κτήριο, αρχίζουν το κατέβασμα το οποίο είτε θα σώσει τη Μηχανή είτε θα τη «σκοτώσει». Σε έναν συγκινητικό διάλογο με τον πατέρα της, τον Finch, η Μηχανή αποκαλύπτει ότι δεν θέλει να πεθάνει και ζητάει τη συγχώρεσή του. Η σειρά κλείνει με το πολύ ταιριαστό κομμάτι των Pink Floyd, «Welcome to the Machine» και τον Σαμαρείτη να φαίνεται να κερδίζει τη μάχη -μπορεί και τον πόλεμο- έχοντας σκοτώσει όποιον προσπαθεί να του αντισταθεί (εκτός από τους πρωταγωνιστές της σειράς) καθώς και τους αρχηγούς της Μαφίας και της Αδελφότητας.

Αυτό που προβάλλει η σειρά σαν αντι-πρότυπο είναι η ύβρις που διακατείχε τον Finch στο παρελθόν, ο οποίος νόμιζε πως μπορούσε να φτιάξει έναν θεό. Όμως, προβάλλει και ακριβώς το αντίθετο. Τη σεμνότητα, δηλαδή, και την απόγνωση κάποιου που όντως τα έχει καταφέρει στη δημιουργία ενός όντος πολύ ισχυρότερού του. Επίσης, περνάει, από τα πρώτα επεισόδια αλλά και στα τελευταία, το μήνυμα ότι η αξία του να ζει κανείς ευτυχισμένος είναι ανεκτίμητη. Τέλος, δείχνει και τη μη ύπαρξη ματαιότητας των πραγμάτων καθώς και τη μη προδιαγεγραμμένη πορεία των πραγμάτων.

Η σειρά θα μπορούσε να καταταχθεί ανάμεσα στα καλύτερα δράματα της δεκαετίας με την παρουσίαση συναισθημάτων που μπορεί να μην τα έχουμε νιώσει αλλά μπορούμε να τα κατανοήσουμε μέσα από τις εκπληκτικές ερμηνείες των ηθοποιών.