Ο νέος δίσκος του Remi, η «μουσική για λύκους» και οι εικόνες της

O μουσικός του δρόμου, Remi, αφού ταξίδεψε για ακόμη μια φορά σε πολλά μέρη της Ευρώπης, κυκλοφορεί καινούριο δίσκο και μας μεταφέρει εμπειρίες δικές του αλλά και ανθρώπων που τις μοιράστηκαν μαζί του. Το άλμπουμ τιτλοφορείται «Music for Wolves» και βασίζεται πάνω σε ένα κόνσεπτ του ίδιου του καλλιτέχνη να δημιουργήσει έναν δίσκο ολομόναχος. Έχει στην κυριολεξία γράψει όλους τους στίχους και τη μουσική, παίζει όλα τα όργανα που ακούγονται και τραγουδάει σε όλα τα κομμάτια εκτός από ένα που συμμετέχει και η Σοφία Φίλωνος.

Πρόκειται ουσιαστικά για τον 4ο δίσκο του Remi αλλά τον 1ο αυστηρά ακουστικό. Η σύσταση γίνεται με το «I Wanna Take You Out» ένα country folk κομμάτι το οποίο όμως μιλάει για χορό Rhythm & Blues! Το χαρακτηριστικό που έχει ο Remi καθρεφτίζεται καί σε αυτό το τραγούδι. Αυτό το χαρακτηριστικό δεν είναι άλλο από την αισιόδοξη μελαγχολία. Το βγάζει πολύ αυτό το γλυκόπικρο στοιχείο στις δουλειές του. Έπειτα ακολουθεί το «Where Have I Wronged», μια πολύ δυναμική μπαλάντα η οποία θυμίζει λίγο Eddie Vedder και Pearl Jam. Η φωνή του Άγγελου προσωπικά πάντα μου φέρνει σε Vedder όταν της δίνει βάθος.

Όλο το «Music For Wolves» κινείται σε country, folk και λίγο bluegrass μελωδίες. Απαρτίζεται κυρίως από μπαλάντες αλλά αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι τα περισσότερα κομμάτια ξεκινούν ήρεμα και στη συνέχεια έχουν ξεσπάσματα, στη φωνή και στον ήχο. Δυναμώνουν και δίνουν ένταση. Σαν ένα παράπονο που θέλει να βγάλει κανείς και δεν του είναι αρκετό να το βγάλει μόνο με ηρεμία ή απλή μελαγχολία. Σε αυτό το μοτίβο κινούνται για παράδειγμα και τα δύο επόμενα κομμάτια, το «Denial» και το «Intentions». Κομμάτια μελαγχολικά και μοναχικά. Ιδιαίτερη εντύπωση κάνουν κάποια τραγούδια τα οποία μοιάζουν με την εξιστόρηση μιας ιστορίας σε συνέχειες όπως το «Regret» και το «Back Home» που θα μπορούσε να τα δεις κανείς και σαν ένα κομμάτι. Το δεύτερο δηλαδή να είναι  η συνέχεια της ιστορίας του πρώτου.

Κομμάτι στο οποίο αξίζει να σταθούμε είναι το «I Dreamt About This» το οποίο θα αποτελέσει και το soundtrack για μια ταινία που πρόκειται να κυκλοφορήσει με τον ίδιο τίτλο. Είναι το μοναδικό σημείο στο οποίο ο Remi σπάει τη μοναξιά του στον δίσκο και τραγουδάει μαζί με τη Σοφία Σόλωνος. Προσωπικό αγαπημένο του άλμπουμ είναι το «All of This». Φέρνει σε ακουστική surf rock-folk μπαλάντα ενώ δημιουργεί εικόνες καλοκαιρινής μελαγχολίας (για κάποιο λόγο) και στιγμές στη θάλασσα που ο απογευματινός ήλιος έχει πια σχεδόν φύγει. Ταξιδιάρικη και μαγευτική μουσική. Η μουσική του Remi γενικά σε γεμίζει με εικόνες.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει όμως και στο αυτοβιογραφικό blues κομμάτι «Street Music Rain Blues» που περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας μουσικός που βγάζει το ψωμί του παίζοντας στο δρόμο. Τέλος ο δίσκος κλείνει με το «Deep in my heart» και το «Not true love». Η αναφορά και των δυο μαζί δεν είναι τυχαία καθώς πάλι δίνεται η εντύπωση πως θα μπορούσε να είναι η ίδια ιστορία η οποία εξελίσσεται σε τραγούδια. Το πρώτο αναφέρει πως κάποια πράγματα στη ζωή δεν πάνε όπως θέλουμε ενώ το δεύτερο κλείνει το δίσκο με ένα νεύμα αισιοδοξίας, τονίζοντας πως τελικά για να μείνουν δυο άνθρωποι, τα πράγματα είναι πιο απλά απ’όσο νομίζουμε και οι άνθρωποι μαζί είναι πιο δυνατοί από μόνοι.

Ο Άγγελος Κυπριανός μπορεί σε αυτήν τη δουλειά να μην έβγαλε όλο του το μουσικό φάσμα αλλά έδειξε το μεγάλο του στιχουργικό ταλέντο. Ένα ταλέντο το οποίο δεν έχει να κάνει απαραίτητα με φοβερές και δυσεύρετες ή πολύ σωστά τοποθετημένες λέξεις αλλά με λέξεις οι οποίες δημιουργούν αυτομάτως εικόνες στον ακροατή και τον ταξιδεύουν σε άλλες περιοχές, άλλους καιρούς και εποχές. Τον βάζουν ακόμα και να υποδυθεί ρόλους. Ο Remi απορροφάει όλες τις εικόνες και τους ήχους που συναντάει στα ταξίδια του, τις κάνει μουσική και μέσω αυτής μας τις παραδίδει πάλι πρωτογενώς όπως ακριβώς τις συνάντησε.

 

Ο δίσκος «Music for Wolves» κυκλοφορεί στις 15 Μαΐου. Πάρτε μια γεύση και προπαραγγείλετέ τον από εδώ