Είδαμε την ταινία “Mommy”

mommy

Της Κασσάνδρας Γαλάτου

To βραβευμένο “Mommy” μπορεί με ευκολία να χαρακτηριστεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και δυνατές ταινίες των τελευταίων χρόνων, από κάθε άποψη.

Ο τολμηρός και ταλαντούχος νεαρός σκηνοθέτης, Xavier Dolan παρουσιάζει μια ρεαλιστική πραγματικότητα, έχοντας στο επίκεντρο μια μητέρα που έρχεται αντιμέτωπη με την προβληματική και βίαιη συμπεριφορά του έφηβου γιου της, με μοναδικό της στήριγμα τη μυστηριώδη γειτόνισσά της.

Η υπόθεση της ταινίας είναι η εξής: “Μια δυναμική χήρα (Anne Dorval) προσπαθεί να μεγαλώσει μόνη της τον υπερκινητικό και συχνά βίαιο 15χρονο γιο της (Antoine-Olivier Pilon). Μια παράξενη νεοφερμένη γειτόνισσα (Suzanne Clément) θα προσφερθεί να βοηθήσει, αλλάζοντας δραστικά την εύθραυστη οικογενειακή ισορροπία.”

Οι τρείς κεντρικοί χαρακτήρες είναι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους, αλλά ταυτόχρονα νοιάζονται πολύ ο ένας για τον άλλον, γεγονός που γεννά διαρκείς συγκρούσεις. Ο καθένας είναι εκκεντρικός με τον δικό του τρόπο, αλλά γίνονται ιδιαίτερα συμπαθείς στον θεατή, ακόμα και ο μικρός Steve, παρά την προβληματική και απροσάρμοστη συμπεριφορά του. Οι Anne Dorval, Antoine-Olivier Pilon και Suzanne Clément, αποτελούν πολύ καλές επιλογές για την ενσάρκωση του ιδιαίτερου αυτού κινηματογραφικού τριγώνου, και μοιάζουν ιδανικοί, προσφέροντας εξαιρετικές υποκριτικές ερμηνείες.

Η ταινία ανήκει στο είδος του δράματος, αλλά διαθέτει πολλές σκηνές με ανάλαφρα, ακόμα και κωμικά στοιχεία, που αποφορτίζουν την ατμόσφαιρα. Η κινηματογράφηση είναι ευφυέστατη. Οι αναλογίες που χρησιμοποιούνται στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας είναι οι 1:1, γεγονός ιδιαίτερα ασυνήθιστο. Το τετραγωνισμένο και περιορισμένο αυτό φορμά, όμως, αλλάζει σε κάποια σημεία στο έργο, και φαίνεται να μεταβάλλεται ανάλογα με την ψυχολογική κατάσταση των χαρακτήρων στις συγκεκριμένες σκηνές.

Μια αλλαγή που είναι σχεδόν ανεπαίσθητη, καθώς γίνεται με πολύ καλό και ομαλό τρόπο, αλλά ενισχύει την υποσυνείδητη μεταφορά μηνυμάτων στον θεατή και την καλλιτεχνική αρτιότητα του έργου. Το κάδρο επεκτείνεται, και μαζί του μεγαλώνει η ελπιδοφόρα, αισιόδοξη και ονειρική διάθεση των πρωταγωνιστών, δημιουργώντας παράλληλα μια αίσθηση ελευθερίας.

Εν ολίγοις, το “Mommy” αποτελεί ένα εξαιρετικό και ειλικρινές φιλμ, πλαισιωμένο από υπέροχες μουσικές, που συμβάλουν στην δημιουργία ενός συναρπαστικού, συγκινητικού και, εν τέλει, αξέχαστου κινηματογραφικού ταξιδιού.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 4/5

Σκηνοθεσία: Xavier Dolan

Ηθοποιοί: Anne Dorval, Antoine-Olivier Pilon, Suzanne Clément, Alexandre Goyette, Patrick Huard, Michèle Lituac, Viviane Pascal, Natalie Hamel-Roy, Steven Chevrin

Για περισσότερες κριτικές μπείτε εδώ