Διαμαντής Καραναστάσης: «Ένα θεατρικό έργο πρέπει να επικοινωνεί σκέψεις και συναισθήματα με το κοινό»

SONY DSC

Συναντήσαμε το Διαμαντή Καραναστάση που πρωταγωνιστεί στη θεατρική παράσταση «Το τρελό αίμα- μια νύχτα σε ένα χωριό της Κρήτης ή κάπου αλλού». Το έργο της Α. Μπρούσκου ανήκει στην τελευταία περίοδο του προγράμματος του Θεάτρου Τέχνης που τιτλοφορείται «Κλασικές Ιστορίες/ σκοτεινοί κύκλοι».

Πες μας λίγα λόγια για την παράσταση

Η σκηνοθέτης μας Α. Μπρούσκου, χρησιμοποίησε ως αφορμή για την παράσταση, δύο κείμενα του Πρεβελάκη συνδυαζόμενα με κείμενα του Γ. Κοντραφούρη αλλά και με τραγούδια, ειδήσεις, σχόλια και φράσεις. Κομμάτια εκ πρώτης άσχετα μεταξύ τους που όμως κατάφερε με μαγικό τρόπο να τα ενώσει, να περάσει από το ένα στο άλλο και να συνθέσει μια εικόνα της κοινωνίας. Έτσι, το κολασμένο σκηνικό αλλά και η εναλλαγή Κόλασης, Παράδεισου, κατάφερε να μιλήσει για τη βία, τη βία σε εποχές και ανθρώπους.

Ένα από αυτά είναι και η απαγόρευση που παρουσιάζεται κυρίως μέσα από τις 10 εντολές και το κείμενο της Αποκάλυψης. Το έργο αναφέρεται συγκεκριμένα στη θρησκευτική απαγόρευση;

«Το τρελό Αίμα», όπως εγώ το βλέπω, μιλά για την Κοινωνική Ηθική της εκάστοτε εποχής, η οποία πηγάζει συχνά, ή αν θες, εξαρτάται από τη θρησκεία.

Ποια είναι κατά τη γνώμη σου, η εντονότερη απαγόρευση με την οποία έρχεται αντιμέτωπος ο σύγχρονος άνθρωπος;

Η απαγόρευση της χαράς, ειδικά για τον σύγχρονο Έλληνα. Οι δύσκολες καταστάσεις που διανύουμε μας επιβάλλουν σχεδόν την απαγόρευση της χαράς. Είναι αυτό το περίεργο συναίσθημα που νιώθεις σαστισμένος όταν είσαι χαρούμενος. Σχεδόν γεμάτος τύψεις.
Βασικός πυλώνας του έργου και η αμαρτία. Ποια είναι η αμαρτία που δε θα συγχωρούσες στον εαυτό σου;
Η βία και κατ’ επέκταση ο φόνος, όχι μόνο κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά. Να επεμβαίνεις στη ζωή του άλλου για παράδειγμα, είναι δείγμα βίας. Η δολοφονία των συναισθημάτων, αυτή πιστεύω είναι μια αμαρτία που δε θα άντεχα.

Την μουσική της παράστασης έχει αναλάβει η υπέροχη Nalyssa Green. Μίλησέ μας για το αποτέλεσμα και το ρόλο της μουσικής στην παράσταση.

Όπως και η Nalyssa έτσι και η μουσική της είναι κάτι το ξεχωριστό σε αυτή την παράσταση. Είναι ένα ensemble στοιχείων που κάνει τη μουσική του έργου ιδιαίτερη. Η Nalyssa είναι ένας άγγελος που ερχόταν αθόρυβα στην πρόβα και κανείς δεν πήρε μυρωδιά από τα υπέροχα πράγματα που ετοίμαζε. Την ημέρα της πρεμιέρας, καθώς περιμέναμε να ανοίξει η αυλαία, το άκουσμα της υπέροχης μουσικής, έκανε εντονότερη την εφηβική χαρά που νιώθω ούτως ή άλλως. Το σώμα ρούφηξε απότομα ήχους και μουσικές και ήταν έτοιμο να βγει στη σκηνή!!

«Το Τρελό Αίμα» είναι μια παράσταση που ενώ βασίζεται σε κείμενα του 1974, είναι εξαιρετικά επίκαιρο. Πιστεύεις πως στην εποχή μας, ένα θεατρικό έργο οφείλει να είναι επίκαιρο;

Δεν οφείλει τίποτα, η επικαιρότητα είναι ένα στοιχείο χρήσιμο. Ένα θεατρικό έργο, μια παράσταση, πρέπει να επικοινωνεί σκέψεις και συναισθήματα με το κοινό! Να προβληματίζει το συνειδητό και το ασυνείδητο.

Πως βλέπεις την άνθηση του θεάτρου μέσα στην κρίση;

Το θέατρο έχει τους δικούς του κανόνες και η προσέλευση του κόσμου είναι ανεξάρτητη από τις συνθήκες ή την κρίση. Σκέψου μόνο ότι το θέατρο έχει ανθήσει σε πολύ δύσκολες ιστορικά περιόδους, ακόμη και εν μέσω πολέμου!

Επηρεάζει άραγε το κοινό το τελικό αποτέλεσμα της παράστασης;

Φυσικά, και αυτό για εμένα είναι από τα ωραιότερα στοιχεία του θεάτρου, η διαντίδραση με το κοινό. Κάθε παράσταση έχει τα σταθερά της σημεία, όμως το κοινό που λειτουργεί ως σύνολο, ως μονάδα και διαμορφώνει την παράσταση. Άλλωστε, μια παράσταση ολοκληρώνεται μόνο αφού παρουσιαστεί. Το κοινό είναι το τελευταίο συστατικό της.

Ετοιμάζεις κάτι άλλο εκτός από «Το Τρελό Αίμα» που έχει ήδη ξεκινήσει;

Ετοιμάζω μια ταινία μεγάλου μήκους εδώ και καιρό και σιγά σιγά θέλω να αρχίσει να ολοκληρώνεται. Πρόκειται για τη δεύτερη ταινία μου, όμως είναι ένα αρκετά μεγάλο project με το οποίο ασχολούμαι και συνεργάζομαι με τη Μαριάννα Κάλμπαρη και πολλούς αξιόλογους συναδέλφους. Η ταινία αφορά έντονα τις κοινωνικές εξελίξεις και το Κοινωνικό αδιέξοδο της χώρας μας και από όσο φαίνεται θα είναι ιδιαίτερα επίκαιρη όταν θα ολοκληρωθεί.

Τα Pints σου εύχονται πολύ καλή επιτυχία λοιπόν σε όλα σου τα εγχειρήματα!!

Ευχαριστώ πολύ!