Ας θυμηθούμε λίγο τον Άιρτον Σένα

ayrton-senna1

21 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον άδικο χαμό του σπουδαιότερου κατά πολλούς, οδηγού της Formula 1, του Άιρτον Σένα. Αυτή η «μαύρη» Πρωτομαγιά του 1994 ήταν η μέρα που άλλαξε για πάντα τον μηχανοκίνητο αθλητισμό και τον έκανε φτωχότερο.

Ο Βραζιλιάνος που αψήφησε τους νόμους της ταχύτητας και οδήγησε πέρα από τα ανθρώπινα όρια «έφυγε» από την ζωή εκείνη την αποφράδα ημέρα το 1994 στην πίστα της Ίμολα στην καταραμένη στροφή, Tamburello.

Την αμέσως προηγούμενη είχε χάσει την ζωή του ο Αυστριακός πιλότος, Ρόλαντ Ρατζενμπέργκερ, πάλι στην ίδια πίστα. Ο φίλος του, Ρούμπενς Μπαρικέλο είχε τραυματιστεί στις ελεύθερες δοκιμές της Παρασκευής. Ο Σένα είχε κακό προαίσθημα. Δεν ήθελε να διεξαχθεί ο αγώνας.

Κι όμως ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής (και οι τρεις με την McLaren) μπήκε για τελευταία φορά στο μονοθέσιο της Williams που δεν έστριψε ποτέ στην στροφή Ταμπουρέλο και καρφώθηκε στον τοίχο με 217 χλμ. την ώρα.

Ο «θεός» της ταχύτητας έφυγε σαν σήμερα πριν 21 χρόνια, όντας μόλις 34 χρόνων κι εμείς δεν έχουμε παρά να τον θυμηθούμε μέσα από μερικές διάσημες ατάκες του, καθώς και ένα υπέροχο ντοκιμαντέρ.

Μερικές από τις πιο διάσημες ατάκες του

«Οι αγώνες, ο ανταγωνισμός, είναι στο αίμα μου. Είναι κομμάτι του εαυτού μου, κομμάτι της ζωής μου. Το κάνω όλη μου την ζωή και είναι το σημαντικότερο από οτιδήποτε άλλο…»

«Αν ποτέ μου συμβεί κάποιο ατύχημα που τελικά θα μου στοιχίσει τη ζωή, ελπίζω να συμβεί ακαριαία. Δεν θα ήθελα να είμαι σε αναπηρικό καροτσάκι. Δεν θα ήθελα να είμαι σε ένα νοσοκομείο και να υποφέρω από κάποιον τραυματισμό. Αν είναι να ζήσω, θέλω να ζήσω πλήρως, πολύ έντονα, διότι είμαι ένας έντονος άνθρωπος. Θα κατέστρεφα τη ζωή μου αν έπρεπε να ζήσω μισός».

«Αν έχεις το Θεό στο πλευρό σου, όλα γίνονται ξεκάθαρα».

«Δεν έχω είδωλα. Θαυμάζω τη δουλειά, την αφοσίωση και την ικανότητα».

«Οι πλούσιοι δεν μπορούν να ζήσουν σε ένα νησί που περικλείεται από φτώχεια. Όλοι αναπνέουμε τον ίδιο αέρα. Πρέπει να δίνουμε μία ευκαιρία στον καθένα, τουλάχιστον μία απλή ευκαιρία».

«Ο φόβος με συναρπάζει».

«Δεν είμαι σχεδιασμένος για να τερματίζω δεύτερος ή τρίτος. Είμαι σχεδιασμένος για να νικάω».

«Γυναίκες. Πάντα έχεις προβλήματα μαζί τους, αλλά δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτές».

«Το συναίσθημα του κινδύνου είναι συναρπαστικό. Η πρόκληση είναι να βρίσκεις νέους κινδύνους».

Δείτε παρακάτω το υπέροχο ντοκιμαντέρ για τον Άιρτον Σένα