Firefly ή αλλιώς «Όταν δεν μπορείς να τρέξεις, σύρσου. Όταν δεν μπορείς να κάνεις ούτε αυτό…»

firefly_crew_serenity

Πώς θα σας φαινόταν αν έπαιζε μία σειρά στην τηλεόραση, με τα επεισόδια να προβάλλονται σε τυχαία σειρά; Αυτό ακριβώς που σκέφτεστε, «ένα μπλιαχ». Ο πιλότος της σειράς (έτσι λέμε εμείς οι ψαγμένοι το πρώτο, αναγνωριστικό επεισόδιο) προβλήθηκε ως ενδέκατο επεισόδιο και αφού ήταν αποφασισμένο ότι η σειρά θα κοπεί. Μέγα λάθος του καναλιού Fox. Η σειρά έκλεισε τον κύκλο της πρόωρα πριν καν προλάβουμε να γνωρίσουμε πλήρως τους χαρακτήρες ή να αποκτήσει κάποιον κεντρικό σκοπό. Ο λόγος φυσικά για το αγαπημένο μου, Firefly.

Οι fans, όμως, μίλησαν για ακόμη μία φορά. Ταξινόμησαν τις σκέψεις του Joss Whedon, έβαλαν δηλαδή τα επεισόδια στη σωστή σειρά, και ανέδειξαν τη μαγεία τους. Η λογική με την οποία πρέπει κανείς να δει τα επεισόδια είναι αντίθετη από τη λογική που πρέπει να δει τα Star Wars. Τι θέλω να πω; Ότι αν τα δει κανείς με τη σειρά που προβλήθηκαν, όπως στα Star Wars αποφεύγει -σχετικά κρίσιμα- spoilers, έτσι εδώ τα spoilers θα έρθουν βροχή αν τα δει με τη σειρά που προβλήθηκαν. Υπήρχε κάποιος λόγος που ο Whedon τα έγραψε με τη συγκεκριμένη σειρά και αυτός λέγεται «δομή», κάτι που προφανώς αγνοούσαν οι τότε υπεύθυνοι του σταθμού.

Η σειρά είναι ένα διαστημικό γουέστερν, τοποθετημένο χρονικά 500 χρόνια στο μέλλον, όπου ο άνθρωπος όχι μόνο έχει αποικήσει στο διάστημα αλλά έχει και ολόκληρη διαπλανητική κυβέρνηση. Οι πρωταγωνιστές μας όμως κάθε άλλο παρά συμπαθούν αυτήν την κυβέρνηση. Είναι μικροαπατεώνες -ενίοτε και μεγαλoαπατεώνες- που ταξιδεύουν στο διάστημα ψάχνοντας παράνομες δουλειές με την καθοδήγηση του, πρώην συνταγματάρχη του επαναστατικού στρατού και νυν καπετάνιου του διαστημοπλοίου «Serenity», Malcolm Reynolds (Nathan Fillion).

Οι συντελεστές της σειράς ήξεραν, από την στιγμή που δεν προβλήθηκε ο πιλότος, ότι η σειρά δε θα πήγαινε καλά αλλά τους το επιβεβαίωσαν πολύ σύντομα και τα νούμερα τηλεθέασης με αποτέλεσμα το κανάλι να αποφασίσει να τους κόψει. Έτσι, έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν για να βγει κάτι καλό, όχι για να αποδείξουν στο κανάλι ότι είχε άδικο αλλά για να δείξουν ότι και κόντρα στον άνεμο τα διαστημόπλοια τύπου «Firefly» πετάνε. (Ουπς! Δεν έχει άνεμο στο διάστημα!)

Το soundtrack της σειράς είναι -παραδόξως- ένα country τραγούδι, το «Ballad of Serenity», αλλά και ολόκληρο το σκηνικό θυμίζει τις εποχές που οι cowboys κυκλοφορούσαν πάνω στα άλογά τους, λήστευαν τρένα και έκαναν εμπόριο αγελάδων. Όλα αυτά, συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της σειράς, όμως δεν ξενίζουν. Ακόμα και τα κουστούμια είναι εποχής γουέστερν, με γιλέκα για τους άνδρες και φορέματα μίας άλλης εποχής για τις επίσημες κυρίες. Αλλά και το χιούμορ της σειράς είναι έξυπνο χωρίς να κουράζει τον τηλεθεατή.

Το πρόβλημα με τη σειρά, όπως είπαμε, δεν έγκειται ούτε στο σενάριο, ούτε στη σκηνοθεσία, ούτε στην ηθοποιία αλλά είναι ξεκάθαρα θέμα καναλιού. Θεωρώ αδιανόητο μία σειρά να έχει βαθμολογία 9.2/10 στο IMDb ενώ την θεωρούσαν ξοφλημένη πριν καν ξεκινήσει. Το κανάλι χρωστάει στους θαυμαστές του κόσμου του Whedon μία μεγάλη συγγνώμη αφού τους στέρησε την ικανοποίηση της ολοκλήρωσης η οποία στριμώχνεται σε μία ταινία δύο ωρών χωρίς να ικανοποιεί πλήρως τους hardcore fans (αν ξέρει κάποιος, αν έχει αποκαλύψει ο Whedon, ποιος/τι είναι ο παπάς παρακαλείται να επικοινωνήσει.)

Ένα από τα αγαπημένα μου μηνύματα που προσφέρει η σειρά βρίσκεται στο δωδέκατο επεισόδιο (που προβλήθηκε δέκατο τέταρτο και τελευταίο) και είναι μία ρήση του επαναστατικού στρατού. «Όταν δεν μπορείς να τρέξεις, σύρσου. Όταν δεν μπορείς να κάνεις ούτε αυτό τότε…» ξέρετε τη συνέχεια ή ελπίζω να τη μάθετε. Τώρα που το ξανασκέφτομαι, ίσως αυτό να αναφερόταν στην ίδια τη σειρά. Είναι άλλωστε η τελευταία φράση από το Firefly που παίχτηκε στην τηλεόραση. Και οι fans βρήκαν τελικά τον τρόπο να δείξουν την αγάπη τους και να κουβαλήσουν τη σειρά περισσότερο από όσο είχε φανταστεί ποτέ ο Whedon.