Κωνσταντίνος Γαβαλάς: «Δεν ξέρω γιατί αλλά το Zyklon το αγαπάω πολύ, ίσως επειδή το αγάπησαν και όλοι οι συντελεστές του»

gavalas

Συναντήσαμε τον ηθοποιό Κωνσταντίνο Γαβαλά και μας μίλησε για την παράσταση «Zyklon ή πεπρωμένο» στην οποία πρωταγωνιστεί μαζί με την Ι. Παγιατάκη αλλά και για το ρόλο του πεπρωμένου στη ζωή.

Πες μου λίγα λόγια για εσένα. Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με την υποκριτική;

Η υποκριτική είναι κάτι που προέκυψε στη ζωή μου πολύ φυσικά. Δεν είχα ως παιδί το όνειρο να γίνω ηθοποιός απλά τελειώνοντας το σχολείο άκουσα για έναν φίλο που έδινε εξετάσεις σε κάποια σχολή υποκριτικής και έτσι το έψαξα και εγώ. Να φανταστείς πως η μόνη πρότερη επαφή μου με το αντικείμενο ήταν οι θεατρικές παραστάσεις του σχολείου. Έτσι, αποφοίτησα από το Θέατρο Τέχνης και εκ τοτε δουλεύω ως ηθοποιός άλλοτε στο θέατρο και άλλοτε στην τηλεόραση.

Φέτος πρωταγωνιστείς στην παράσταση Zyklon πάραυτα, στο βιογραφικό σου υπάρχουν κυρίως κλασσικά κείμενα και συγγραφείς. Αυτή η επιλογή σου φωτογραφίζει την προτίμησή σου σε κλασσικά έργα;

Όχι δε νομίζω πως συμβαίνει κάτι τέτοιο. Σίγουρα το κλασσικό θέατρο έχει σπουδαίους ρόλους, όμως υπάρχουν κατά τη γνώμη μου εξίσου ενδιαφέροντα έργα από κλασσικούς και νεότερους συγγραφείς. Έτυχε νομίζω περισσότερο.

Υπάρχει άραγε διαφορά στην προετοιμασία που κάνει ένας ηθοποιός για να παίξει ένα κλασσικό έργο όπως του Shakespeare ή του Ευριπίδη;

Για εμένα όχι. Τον χαρακτήρα που θα υποδυθείς πρέπει να τον χτίσεις και να τον μελετήσεις, όποιος και αν είναι αυτός. Κάθε ρόλος είναι διαφορετικός όπως και κάθε έργο οπότε για μένα δεν έχει μεγάλη διαφορά αν πρόκειται για ένα κλασικό ή μη έργο.

Πες μας λίγα λόγια για την παράσταση Zyklon ή Το πεπρωμένο.

Zyklon B ονομάζεται το αέριο που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί στους θαλάμους αερίων. Με αυτό θανάτωναν τους Εβραίους κατά ομάδες. Το ολοκαύτωμα όμως των Εβραίων κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο δεν είναι η κεντρική ιδέα του έργου του έργου του Θ. Τριαρίδη αλλά ένα έναυσμα για συζήτηση. Ένας άντρας και μια γυναίκα, άγνωστοι μεταξύ τους συναντώνται στην κάψουλα ενός παιχνιδιού που ονομάζεται Zyklon. Εκεί, θα αναγκαστούν να επικοινωνήσουν χωρίς να δουν ποτέ όμως ο ένας τον άλλο αφού το παιχνίδι πραγματοποιείται στο απόλυτο σκοτάδι. Έτσι, γεννιέται μεταξύ τους ένας έρωτας, μια αγάπη θα μπορούσαμε να πούμε και οι δύο ήρωες έρχονται αντιμέτωποι με το πεπρωμένο. Αυτός είναι και ο βασικός άξονας του έργου: η συντελειακή αγάπη, που δεν μπορεί να υπάρξει στις μέρες μας.

Ο ρόλος που υποδύεσαι είναι ένας χαρακτήρας του σήμερα, του τότε ή άχρονος;

Πρόκειται ξεκάθαρα για έναν χαρακτήρα του παρόντος αφού και η σύνθεση του παιχνιδιού που λαμβάνει μέρος είναι επίκαιρη και αναδεικνύει εκτός των άλλων την απενοχοποιημένη επικοινωνία. Όταν δεν γνωρίζεις τον συνομιλητή σου μπορείς να παρουσιάσεις τον εαυτό σου με χίλιους τρόπους χωρίς τύψεις. Σου θυμίζει κάτι αυτό;

Social media, αποξένωση και ταυτόχρονη ανάγκη για επικοινωνία. Ξεκάθαρη αναφορά στη σημερινή κοινωνία. Εσύ πιστεύεις στο πεπρωμένο;

Φυσικά, σίγουρα υπάρχουν κάποια πράγματα στις ζωές όλων μας που είναι γραμμένο να συμβούν. Δεν πιστεύω ότι μπορεί ένας άνθρωπος να ξεφύγει πολύ εύκολα από το πεπρωμένο του.

Στα σχέδια του πεπρωμένου θα μπορούσε να αποδώσει κανείς και στοιχεία της δικής σου ζωής, όπως το να γίνεις ηθοποιός ή ακόμα και να παίξεις σε αυτή την παράσταση. Τι είναι αυτό που σε δυσκόλεψε περισσότερο στο Zyklon;

Νομίζω η συνθήκη του απόλυτου σκοταδιού ήταν ένα από τα δυσκολότερα κομμάτια για εμάς όμως τα καταφέραμε. Σίγουρα ήταν μια παράσταση που χρειάστηκε πολύ δουλειά αφού και το κείμενο είναι πολύ μεγάλο. Υπήρχε όμως και ένα βοηθητικό στοιχείο, το στοιχείο της μουσικής μέσα στην παράσταση αφού στη διάρκειά της χρησιμοποιείται η μουσική του Verdi «Η δύναμη του πεπρωμένου». Η εξαιρετική μουσική του Μ. Μυλωνάκη βοήθησε πολύ και εμάς και το έργο. Δεν ξέρω γιατί αλλά το Zyklon το αγαπάω πολύ, ίσως επειδή το αγάπησαν και όλοι οι συντελεστές του.

Ποια είναι τα σχέδια σου; Ετοιμάζεις κάποια άλλη δουλειά;

Η εμφάνιση του Zyklon στην Αθήνα γίνεται ταυτόχρονα χρονικά με τις πρόβες που ξεκινάω για τους Αχαρνείς σε σκηνοθεσία Γ. Κακλέα. Με τους Αχαρνείς θα ασχοληθώ σχεδόν όλο το καλοκαίρι και με την περιοδεία τους ανά την Ελλάδα.

Τα PINTS λοιπόν δεν μπορούμε παρά να σου ευχηθούμε πολύ καλή επιτυχία!

Σας ευχαριστώ πολύ!

• Η παράσταση “Zyklon ή το πεπρωμένο” του Θ. Τριαρίδη παρουσιάζεται στο Θέατρο Αλκμήνη από Τετάρτη έως Κυριακή στις 9.15 μμ.