“Η εξαφάνιση της Έλενορ Ρίγκμπι: Εκείνη”

rigby

Της Χριστίνας Ιωαννίδου

Μια διαφορετική, μοναδική ματιά σε μια πολύ όμορφη ιστορία αγάπης και απώλειας, δοσμένη από το νέο σκηνοθέτη Ned Benson, που αποφάσισε στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο να πει την ιστορία δυο ερωτευμένων και των δυσκολιών που πέρασαν, γράφοντας δυο σενάρια, που παρουσιάζουν την ιστορία από δυο διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Η υπόθεση της ταινίας είναι η εξής: “Η Eleanor Rigby (Jessica Chastain) και ο Conor Ludlow (James Mc Avoy) προσπαθούν να βρουν τι έχει απομείνει από τη μεγάλη αγάπη και τη ζωή που μοιράστηκαν, μετά από μια τραγωδία που είχε μεγάλο κόστος για τη σχέση τους”.

Ο Benson, στην πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα, κάνει κάτι πολύ ενδιαφέρον, χωρίζοντας την ιστορία του σε δύο ταινίες, το “Her” και το “Him”, δίνοντας ουσιαστικά χώρο και χρόνο στους ήρωές του να πουν την ιστορία τους ο καθένας από τη δική του πλευρά. (Να σημειώσουμε εδώ ότι στο περσινό φεστιβάλ Καννών, οι δυο ιστορίες μονταρίστηκαν και παρουσιάστηκαν ως μια, με τον τίτλο “The Disappearance of Eleanor Rigby: Them”).

Σε αυτή την εκδοχή της ταινίας, το “Her”, βλέπουμε τα πράγματα ιδωμένα εξολοκλήρου από τη σκοπιά της Eleanor. Πώς νιώθει μετά την τραγωδία που έζησε για τον εαυτό της, την οικογένειά της, τη σχέση της με τον Conor και την ίδια τη ζωή της. Η κάμερα την ακολουθεί κατά πόδας με μακράς διάρκειας πολλές φορές μονοπλάνα, υποστηρίζοντας και δικαιολογώντας έντονα τον χαρακτηρισμό της ταινίας ως “Her” (ειλικρινά νομίζω πως δεν ήταν εκτός οθόνης για περισσότερο από 2-3 πλάνα).

Οι πληροφορίες τόσο για το είδος της προαναφερθείσας «τραγωδίας» όσο και για το ιστορικό και το background των χαρακτήρων, μας δίνεται με το σταγονόμετρο καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας. Το αποτέλεσμα είναι από τη μια ενδιαφέρον κινηματογραφικά, αλλά από την άλλη δε μαθαίνουμε ποτέ αρκετές πληροφορίες για την ηρωίδα ώστε να συμπάσχουμε μαζί της σαν θεατές, κάνοντάς την να φαίνεται τελικά κάπως δισδιάστατη και απόμακρη. Αν προσθέσουμε εδώ τον αργό ρυθμό της ταινίας και τη βαριά ατμόσφαιρα, θα έχουμε ολοκληρώσει την αναφορά των μειονεκτημάτων της.

Η δομή της ταινίας από την άλλη είναι πολύ ενδιαφέρουσα, με τα flashback στις όμορφες στιγμές της Eleanor και του Conor να ενσωματώνονται με πολύ ομαλό και καλλιτεχνικό τρόπο στην κυρίως αφήγηση. Οι ερμηνείες και από τους δύο πρωταγωνιστές εξαιρετικές, η χημεία μεταξύ τους εμφανής, ενώ οι αισθηματικές σκηνές που αποθεώνουν τη φρεσκάδα και την ανεμελιά του νεανικού έρωτα, αποτελούν το ιδανικό καταφύγιο από την γενικότερα βαριά και δραματική ατμόσφαιρα της υπόλοιπης ταινίας.

Ο Benson δεν ακολουθεί τις συνήθεις συμβάσεις ούτε του δράματος, ούτε του αισθηματικού δράματος, αλλά χαράζει τον δικό του δρόμο ανάμεσα στα δύο τόσο αφηγηματικά όσο και οπτικά, με τη βοήθεια δύο σπουδαίων ηθοποιών. Παρά τον κάπως κουραστικό ρυθμό της, η ταινία κρατάει το ενδιαφέρον, συγκινεί και αφήνει χώρο στην καρδιά του θεατή για την ιστορία του Conor. Εν αναμονή του “Him” λοιπόν! Καλή σας διασκέδαση!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 3/5

Σκηνοθεσία: Ned Benson

Ηθοποιοί: Jessica Chastain, James McAvoy, Viola Davis, William Hurt, Isabelle Huppert, Jess Weixler, Bill Hader, Ciarán Hinds

Για περισσότερες κριτικές μπείτε εδώ