Μπορείς και εσύ να μετα-δώσεις την Ελπίδα

orama

Από τον Μάρτιο του 2014 λειτουργεί στην Ελλάδα μια Τράπεζα διαφορετική από τις άλλες, αυτή των Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ». Η Τράπεζα αυτή ήρθε να συμπληρώσει το έργο του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» και να χαρίσει απλόχερα ζωή, ελπίδα και όνειρα. Με αφορμή λοιπόν τον ένα χρόνο λειτουργίας της Τράπεζας και την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, τα PINTS επισκέφθηκαν το «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» και μίλησαν τόσο με το προσωπικό όσο και με τον Επιστημονικό Υπεύθυνο και Διευθυντή της μονάδας μεταμόσχευσης μυελού των οστών, κ. Σ. Γραφάκο.

Φέτος το Μάρτιο μια ευτυχής συγκυρία επέτρεψε στο Σύλλογο Ελπίδα να γιορτάσει εκτός από την επέτειο ίδρυσης της Τράπεζας και την πρώτη επιτυχή μεταμόσχευση ενός μικρού παιδιού από συμβατή δότρια της Τράπεζας. Σε πρόσφατη εκδήλωση του Συλλόγου Ελπίδα, ο Υπουργός Υγείας κ. Κουρουμπλής τοποθετήθηκε λέγοντας: «Ως άνθρωπος δηλώνω ιδιαίτερα συγκινημένος, φορτισμένος που τέτοιες κινήσεις και προσπάθειες έχουν τόσο σημαντικό αποτέλεσμα και αντίκρισμα. Πρέπει όλοι μας να συμμετέχουμε σε ανάλογες προσπάθειες, πρέπει να στηρίζουμε τις αξίες του ανθρωπισμού. Όλοι διαθέτουμε – και πρέπει να τα απελευθερώσουμε- ιαματικά κοιτάσματα ανθρωπισμού στην ψυχή μας».

Το επίτευγμα της Τράπεζας επιτρέπει τα μεγάλα σχέδια να μην είναι ουτοπικά αλλά υλοποιήσιμα. «Σήμερα, έπειτα από ένα χρόνο λειτουργίας, η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» μετράει 11.640 δότες. Ο στόχος είναι να φθάσουμε τους 50.000 δότες σε 3 χρόνια και ο αριθμός να μεγαλώνει συνέχεια» μας είπε ο κ. Γραφάκος ενώ τόνισε τα προτερήματα της εύρεσης συμβατού δότη από την ίδια τη χώρα του ασθενή : χρόνος και κόστος. « Όλα αυτά τα χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί από τη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, που δημιούργησε ο Σύλλογος ΕΛΠΙΔΑ, 750 μεταμοσχεύσεις παιδιών, δηλαδή 55-60 κάθε χρόνο. Το σύνολο των Αλλογενετικών μεταμοσχεύσεων μυελού των οστών στη χώρα μας ανά χρονιά φθάνει τις 180, από τις οποίες οι 100 γίνονται με δότες εθελοντές μη συγγενείς προς τους ασθενείς. Οι δότες στις 97 από αυτές προέρχονται από τις Τράπεζες ξένων χωρών και μόνο οι 3 είναι Έλληνες εθελοντές μη συγγενείς δότες». Όπως μας εξήγησε ο κ. Γραφάκος η διαδικασία είναι πολύ συντομότερη όταν ο δότης και ο λήπτης βρίσκονται στην ίδια χώρα ενώ το κόστος εξετάσεων, μεταφοράς και λοιπών αναγκών σχεδόν εκμηδενίζεται σε σχέση με το ποσό των 15.000- 20.000 ευρώ που απαιτείται όταν ο δότης βρίσκεται μακριά. Εθελοντές δότες μυελού των οστών και αιμοποιητικών κυττάρων μπορούν να γίνουν άτομα 18-45 ετών ενώ η διαδικασία εγγραφής ολοκληρώνεται με ένα μικρό δείγμα σάλιου. Στον αντίποδα του μικρού αριθμού Ελλήνων δοτών που υπήρχε μέχρι σήμερα βρίσκονται χώρες όπως η Κύπρος με περισσότερους από 130.000 εγγεγραμμένους δότες.
«Η άγνοια και η αδιαφορία είναι σημαντικότερο πλήγμα από μια παιδική ασθένεια» μας είπε εργαζόμενος του Συλλόγου Ελπίδα. «Η ηθελημένη άγνοια και αδιαφορία απέναντι στα όσα δεινά συμβαίνουν γύρω μας, είναι μια μορφή bullying» συμπλήρωσε, τονίζοντας την αύξηση του φαινομένου με την έλευση της οικονομικής κρίσης η οποία μας αποπροσανατόλισε από τον βασικό στόχο, την αγάπη.

Σίγουρα τα πράγματα δεν είναι απλά και «η μεταμόσχευση δεν είναι πανάκεια» όπως υπογράμμισε ο κ. Γραφάκος, αφού ο λήπτης και η οικογένεια του έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά και κρίσιμα στάδια ακόμα και μετά από μια επιτυχή μεταμόσχευση, όμως η προσπάθεια κάνει την διαφορά. Όταν ρωτήσαμε τον Επιστημονικό Υπεύθυνο να μας μιλήσει για τη σπουδαιότητα της δωρεάς μυελού μας απάντησε με μια απλή πρόταση: «Υπάρχουν παιδιά που χάνουν τη μάχη με τη ζωή περιμένοντας μόσχευμα». Υπολογίζεται πως περίπου 100 Έλληνες ασθενείς, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά , θα μπορούσαν να σώζονται κάθε χρόνο από μεταμόσχευση μυελού των οστών. Η δημιουργία της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» έχει δώσει ήδη ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τα στατιστικά μόνο 30% των ασθενών βρίσκουν συμβατό δότη στο οικογενειακό τους περιβάλλον ενώ το υπόλοιπο 70% ελπίζει στο Παγκόσμιο Αρχείο δοτών, το οποίο όσο αυξάνει τα μέλη του πολλαπλασιάζονται και οι πιθανότητες εύρεσης συμβατότητας. Όπως όμως μας είπαν οι εργαζόμενοι, τα στατιστικά κάποιες φορές έχουν μικρή σημασία αφού για τις οικογένειες που αγωνιούν για το δικό τους παιδί το 100% της επιτυχίας ή της αποτυχίας εύρεσης δείγματος είναι η δική τους περίπτωση.

Συγκινητικές ιστορίες ακούγονται μέσα από Συλλόγου Ελπίδα, άλλες με αίσια έκβαση και άλλες δυστυχώς όχι. Πάραυτα, όλες έχουν ένα κοινό συστατικό : την ελπίδα που σαν γίνει αυτοσκοπός, σε εφοδιάζει με δύναμη και αντοχή. Η πιο πρόσφατη ιστορία είναι αυτή του μικρού παιδιού που κατάφερε να παλέψει με την σπάνια ασθένειά του χάρη στη συμβατή δότρια. Το συμβατό δείγμα χάρισε στο τυχερό παιδί τα απαραίτητα όπλα που χρειαζόταν προκειμένου να στεφθεί νικητής στην πορεία της ζωής του και μια αόρατη σύμμαχο που πάλεψε μαζί του δίνοντας ένα μέρος του εαυτού της. Για εμάς αυτό το παιδί, τυχαίνει να μην είναι ένα οποιοδήποτε παιδί αλλά ένα πλάσμα που μας έμαθε πως η Ελπίδα δεν είναι συναίσθημα αλλά τρόπος και στάση ζωής. Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά που αναζητούν ένα συμβατό δείγμα! Καλή επιτυχία στο «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» για την επίτευξη των στόχων του.

Υ.Γ. Η διαδικασία για να γίνεις εθελοντής δότης είναι απλή. Αν εσύ ή κάποιος δικός σου άνθρωπος, θελήσετε να γίνετε εθελοντές δότες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Σύλλογο «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» στα τηλέφωνα 210 7775615-16 και στο info@oramaelpidas.gr και να πάρετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

*Η ζωγραφιά είναι πραγματική και ανήκει σε έναν νεαρό και πολλά υποσχόμενο ανερχόμενο καλλιτέχνη που ξέρει να μεταδίδει την ελπίδα που κρύβει μέσα του.