“Ο Κύκλος με την κιμωλία” στο Παλλάς

Επίσημη πρεμιέρα είχε εχθές το Παλλάς, παρουσιάζοντας το κλασσικό πλέον έργο «Ο κύκλος με την κιμωλία» του Μπερτολντ Μπρεχτ. Η παράσταση, σε μετάφραση Οδυσσέα Ελύτη και μουσική Μάνου Χατζηδάκι, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο θεατρικό κοινό έπειτα από το 1957.

Ύστερα από παραγγελία του ίδιου του Καρόλου Κουν διασκευάστηκε το συγκεκριμένο έργο του διάσημου Γερμανού συγγραφέα φέροντας τις υπογραφές των Ελύτη και Χατζηδάκι. Από τότε, η συγκεκριμένη διασκευή δεν χρησιμοποιήθηκε ξανά και ζητήθηκε φέτος από τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, να αναλάβει τη σκηνοθεσία της. Το κείμενο και η μουσική αποτέλεσαν την αφετηρία για τον σκηνοθέτη δημιουργώντας μια παρελθοντική προσθήκη στο παρόν. Τα δύο αυτά στοιχεία, ο λόγος και η μουσική, έχουν πρωταγωνιστικό χαρακτήρα στην παράσταση αφού τόσο ο πεζός λόγος του Ελύτη με τα έντονα ποιητικά στοιχεία του όσο και η μουσική του Χατζιδάκη πλαισιώνουν το έργο καθ’ όλη τη διάρκεια του.

Ο 17 μελής θίασος, αποτελείται στο σύνολό του από ιδιαίτερα ταλαντούχους ηθοποιούς οι οποίοι βρίσκονται σχεδόν σε όλο το έργο επι σκηνής γεγονός που άλλοτε εξυπηρετεί τις ανάγκες της πλοκής και άλλοτε αποσπά την προσοχή από την βασική πράξη. Η απώλεια σκηνικών είναι παραπάνω από εμφανής σε μια σκηνή τόσο μεγάλη όσο αυτή του Παλλάς, οι αεικίνητοι όμως ηθοποιοί καθώς και το concept του ερειπωμένου θεάτρου κάνουν αισθητή την παρουσία τους εξηγώντας την απουσία σκηνικών. Επιπρόσθετα, η σκηνοθετική άποψη φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευρηματική αφού η αφήγηση και η πλοκή της ιστορίας, μπλέκονται δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα αφήγησης παραμυθιού.

Η ιστορία του Μ. Μπρεχτ γράφτηκε μεταξύ 1944-1945 και είναι εμπνευσμένη, όπως και ο «Καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν» , από λαϊκούς θρύλους και ποιήματα της Ανατολής. Άλλωστε ο Γερμανός δημιουργός πάντα πίστευε πως η Τέχνη του λειτουργούσε ως μετενσάρκωση παλαιών, γοητευτικών δημιουργημάτων. Στη συγκεκριμένη συγκινητική ιστορία, ο Μπρεχτ θέλει να μεταφέρει τη νίκη του ενστίκτου λέγοντας πως δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Έτσι, όπως αναφέρεται στο έργο: “Το κάθε τι πρέπει να ανήκει σ΄ εκείνον που είναι άξιος, τα παιδιά σε κείνους που με αγάπη και φροντίδα τα ανατρέφουν, τα αμάξια στους καλούς τους αμαξάδες, τα χωράφια στους καλούς τους γεωργούς που μέρα νύχτα με ιδρώτα και με μόχθο πασχίζουνε να δώσουνε γλυκούς καρπούς”. «Ο Κύκλος με την κιμωλία» παίχτηκε το 1955 στο Διεθνές Φεστιβάλ Παρισιού και την επόμενη χρονιά ο ποιητής έφυγε από τη ζωή.

Πρωταγωνιστούν: Αιμίλιος Χειλάκης, Μαρία Πρωτόπαππα, Ελισάβετ Μουτάφη, Αποστόλης Τότσικας. Αφηγητής ο Δημήτρης Λιγνάδης

Παίζουν αλφαβητικά: Δέσποινα Γιαννοπούλου, Παναγιώτης Εξαρχέας, Σταύρος Καραγιάννης, Κώστας Κορωναίος, Ελένη Κούστα , Χριστιάννα Μαντζουράνη, Πηνελόπη Μαρκοπούλου Άγγελος Μπούρας, Γιώργος Παπανδρέου, Γρηγόρης Ποιμενίδης , Σπύρος Τσεκούρας, Βαγγέλης Ψωμάς.

Σκηνικά- Κοστούμια : Λίλη Πεζανού

Παραστάσεις:
Τετάρτη & Κυριακή 19:15
Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο 20:15