WEPOLITICS: Η επανάσταση στην πολιτική έκφραση και τη δημοκρατία

O Βασίλης Ζούπας και ο Γιάννης Ευμολπίδης, δύο νέοι άνθρωποι με όραμα και προβληματισμούς εμπνεύστηκαν πριν δύο χρόνια μία πλατφόρμα, ένα κοινωνικό δίκτυο που φέρνει νέο αέρα στην πολιτική έκφραση. Και κάπως έτσι δόθηκε μορφή στην ιδέα του WEPOLITICS, ενός σύγχρονου εργαλείου πολιτικής έκφρασης που στοχεύει να γίνει φορέας δημιουργικών ιδεών, μετρήσιμων απόψεων, ουσιαστικής κριτικής και επέμβασης σε όλα τα επίπεδα διοίκησης, εξηγούν οι ίδιοι.

Το WEPOLITICS είναι ένα πολιτικό-κοινωνικό δίκτυο που επιτρέπει στους χρήστες να θέτουν ερωτήσεις, να εκφράζουν τις απόψεις τους και να λαμβάνουν real-time στατιστικά στοιχεία για τα θέματα που τους απασχολούν. Οι απαντήσεις μορφοποιούνται σε διαγράμματα, τα οποία και σηματοδοτούν μια συνεχή σφυγμομέτρηση της κοινωνίας – και σε θέματα που ρωτούν οι ίδιοι οι χρήστες. Παράλληλα, η εφαρμογή σέβεται απόλυτα το ιδιωτικό απόρρητο και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

-Κατ’ αρχάς παιδιά, θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς λειτουργεί το WEPOLITICS;

Το WEPOLITICS είναι το πρώτο πολιτικό, κοινωνικό δίκτυο. Επιτρέπει στους χρήστες να θέσουν ερωτήσεις, να εκφράσουν τις απόψεις τους και να λάβουν στατιστικά στοιχεία – σε πραγματικό χρόνο – για τα θέματα που τους απασχολούν. Οι απαντήσεις μορφοποιούνται σε διαγράμματα, τα οποία και σηματοδοτούν μια συνεχή σφυγμομέτρηση της κοινωνίας. Παράλληλα, η εφαρμογή τηρεί πλήρη σεβασμό στο ιδιωτικό απόρρητο και στην προστασία των προσωπικών δεδομένων.

-Πώς στήσατε όλο το εγχείρημα και πόσο εύκολο ήταν αυτό στην πράξη;

Η ιδέα ξεκίνησε πριν από 2 χρόνια και ήρθε στη σημερινή μορφή μετά από πολλές συζητήσεις και μεταβολές. Μοιραζόμαστε το κοινό όραμα και την πεποίθηση ότι μόνο με μια αλλαγή του μέσου έκφρασης μπορούμε να διορθώσουμε το πρόβλημα που σχετίζεται με τη σύνδεση των απόψεων των πολιτών με τον χώρο άσκησης της εξουσίας. Τα υπάρχοντα μέσα είναι απαρχαιωμένα ή αναποτελεσματικά και καθιστούν τη σύνδεση αυτή ανέφικτη. Με μια πλατφόρμα όπως το WEPOLITICS, μπορεί ο καθένας μας να εκπαιδευτεί πολιτικά και να σκεφτεί βαθύτερα και πιο εποικοδομητικά για τα ζητήματα που τον απασχολούν. Αυτό είναι πολύ σημαντικό σε μια κοινωνία υπό συνεχή πίεση τα τελευταία χρόνια, όπως η ελληνική. Έχοντας περάσει από πολλά στάδια το WEPOLITICS είναι πλέον στο διαδίκτυο από αρχές Δεκέμβρη και αποτελείται από μία ομάδα νέων ανθρώπων με φρέσκες ιδέες.

-Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου μέχρι σήμερα και σε τι συμπεράσματα σας οδηγεί αυτό;

Πριν συμπληρωθούν 2 μήνες λειτουργίας του, το WEPOLITICS αριθμεί ήδη πάνω από 1000 εγγεγραμμένους χρήστες. Ανάμεσά τους, είναι αρκετοί αυτοί που ήδη έχουν γίνει θερμοί υποστηρικτές της πλατφόρμας. Το γεγονός αυτό μαζί με τα μηνύματα που δεχόμαστε δείχνουν ότι όντως ο κόσμος έχει την ανάγκη να ανακτήσει τη δυνατότητα για προσωπική και ουσιώδη συμμετοχή στα κοινά και ουσιαστικά να αναπροσδιορίσει το ρόλο του ως πολίτη.

-Τα θέματα που προσελκύουν περισσότερο το κοινό ποια είναι;

Τα θέματα (σε μορφή ερωτήσεων) δημιουργούνται από τους ίδιους τους χρήστες, οπότε και αποτυπώνουν τις πιο σημαντικές ανησυχίες και “αναζητήσεις” του κόσμου. Το WEPOLITICS ακολουθεί την επικαιρότητα, γι’ αυτό και δημοφιλέστερο θέμα αυτή την περίοδο είναι φυσικά η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ακολουθούν οι εθνικές εκλογές, η σύλληψη του Ξηρού, το τρομοκρατικό χτύπημα που υπέστη η Charlie Hebdo στο Παρίσι, αλλά και η μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Γενικότερα, από τις 8 κατηγορίες θεμάτων του WEPOLITICS, “κοινωνία” και “πολιτική” συγκεντρώνουν τις περισσότερες ερωτήσεις χρηστών.

-Η άσκηση της δημοσιογραφίας και η διαμόρφωση της κοινής γνώμης στη σύγχρονη εποχή λαμβάνει εν μέρει χώρα μέσα από τα social media. Η συγκεκριμένη τάση, κατά την άποψή σας, μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για τη δημοκρατία ή υποκρύπτει κινδύνους;

Πράγματι, στις μέρες μας διαπιστώνουμε την διαρκώς αυξανόμενη ενασχόληση του κόσμου με τα κοινωνικά δίκτυα. Καθένας δημιουργεί την εκάστοτε ταυτότητά του στον ψηφιακό κόσμο ανάλογα με την περίσταση. Φίλοι, επαγγελματικές αναζητήσεις, αγάπη για τη φωτογραφία, άμεση ενημέρωση, βρίσκουν έδαφος αντίστοιχα στα Facebook, LinkedIn, Instagram, Twitter. Μέσα στο ευρύ φάσμα της νέας ψηφιακής ταυτότητας, η δημιουργία ενός χώρου που θα κάνει εφικτό να συγκεντρώσει και να αποδώσει αντικειμενικά την πολιτική έκφραση μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει για τη δημοκρατία.

Ακρογωνιαίος λίθος της κοινωνίας είναι η ελεύθερη έκφραση – και τα social media έχουν βοηθήσει αυτή να γίνει όλο και πιο δυνατή. Ωστόσο, το σύνηθες πρόβλημα είναι η δυσκολία εξαγωγής συμπερασμάτων από όλες τις έντονες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις. Αυτό το πρόβλημα έρχεται να λύσει το WEPOLITICS!

-Βασικό συστατικό για την ύπαρξη δημοκρατίας είναι ο καθένας να έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τη γνώμη του αλλά και να συμμετέχει στα κοινά. Δεδομένου ότι ο πολίτης μπορεί άμεσα να εκφραστεί μόνο μέσω της ψήφου του, θεωρείτε πως ο όρος της δημοκρατίας στις μέρες μας έχει υποστεί πλήγμα;

Καθένας από εμάς έχει πολιτικά δικαιώματα, τα οποία εξασκεί δυστυχώς μόνο την ημέρα των εκλογών. Επομένως, ο όρος της δημοκρατίας έχει υποβαθμιστεί στις μέρες μας. Στο WEPOLITICS πιστεύουμε ότι αυτό πρέπει να αλλάξει ώστε η πολιτική έκφραση να γίνει πιο σαφής και συνεπώς η δημοκρατία να γίνει αμεσότερη. Πλέον με τα εργαλεία που υπάρχουν σε συνδυασμό με τη δυναμική των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αυτό μπορεί σταδιακά να επιτευχθεί.

-Πώς μπορεί ωστόσο η κριτική και οι απόψεις των χρηστών να φτάσουν στ’ αφτιά αυτών που κυβερνούν έτσι ώστε να δούμε αποτέλεσμα και στην πράξη;

Στα πλαίσια της εφαρμογής, ο χρήστης καλλιεργεί σταδιακά την πολιτική του ταυτότητα και εξοικειώνεται στην έκφραση απόψεων και ερωτημάτων. Αγγίζοντας έναν ικανοποιητικό αριθμό χρηστών, το WEPOLITICS θα γίνει φορέας δημιουργικών ιδεών, μετρήσιμων απόψεων, ουσιαστικής κριτικής και επέμβασης σε όλα τα επίπεδα διοίκησης – από το τοπικό (Δήμος) μέχρι το εθνικό (Βουλή)!

-Πώς φαντάζεστε το WEPOLITICS σε κάποια χρόνια από τώρα;

Οραματιζόμαστε μια πλατφόρμα που θα ενώσει τον πολίτη με τον πολιτικό, και θέλουμε να αλλάξουμε τελείως την αίσθηση απομόνωσης που νιώθουμε για την πολιτική εξουσία.

Ήδη το WEPOLITICS λειτουργεί ήδη ως κέντρο ερευνών, ανοιχτό σε όλους. Όσο μεγαλώνει η κοινότητά του, τόσο θα βελτιώνεται η ποιότητα των αποτελεσμάτων και αυτά θα προσεγγίζουν την αντικειμενική άποψη της κοινωνίας. Παράλληλα, ακολουθώντας το μότο «Η έκφραση είναι παγκόσμια. Η πολιτική είναι τοπική», σχεδιάσαμε το WEPOLITICS ως ένα κοινωνικό δίκτυο που μπορεί να εστιάσει όχι μόνο σε σημαντικά εθνικά και διεθνή ζητήματα, αλλά και στις απλές αποφάσεις που μπορούν να κάνουν τη γειτονιά μας καλύτερη.

Τέλος, ξεκινάμε από την Ελλάδα ως πιλοτικό στάδιο. Σκοπός μας είναι το WEPOLITICS, ως πλατφόρμα έκφρασης, να επεκταθεί και σε άλλες χώρες με την ίδια δομή!