Είδαμε την ταινία “Birdman”

Του Άγγελου Νομικού

To υποψήφιο για 9 Βραβεία Oscar “Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)” δεν είναι το αριστούργημα που θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, αλλά είναι αναμφίβολα μια πολύ ιδιάζουσα περίπτωση, και ένα άκρως πρωτότυπο έργο.

Η υπόθεση της ταινίας είναι η εξής: “ Ένας πρώην σταρ υπερηρωικών ταινιών (Michael Keaton), αντιμέτωπος με καλλιτεχνικά όσο και προσωπικά προβλήματα, ανεβάζει ως σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής ένα απαιτητικό δράμα στο Broadway.”

Mετά τα “Amores Perros” (2000), “21 Grams” (2003), “Babel” (2006) και “Biutiful” (2010) – όλα τους διαμάντια! – ο Μεξικανός σκηνοθέτης Alejandro González Iñárritu κάνει το άλμα από το «σκληρό» δράμα, κοινό στοιχείο και των 4 προηγούμενων έργων του, στην πιο ελαφριά δραμεντί, ένα μίγμα δηλαδή δράματος και κωμωδίας (στην προκειμένη περίπτωση μαύρης κιόλας). Με το “Birdman”, o Iñárritu δημιουργεί το δικό του “Opening Night” (1977), χωρίς φυσικά να φτάνει το μεγαλείο του Cassavetes. Αλλά μιλάει με ένα δικό του, πρωτότυπο τρόπο και σχολιάζει με το δικό του πινέλο διάφορα υπαρξιακά θέματα (ηλικία – γηρατειά, προσωπική καταξίωση/αναγνώριση, οικογενειακές ρήξεις, κλπ.).

Η επιλογή του σκηνοθέτη να γυρίσει την ταινία του σαν σε μονοπλάνο (μοιάζει πολύ με μια ενιαία λήψη δηλαδή αλλά δεν είναι) είναι πετυχημένη και προσδίδει αληθοφάνεια στο όλο εγχείρημα, τη στιγμή που κάποιες τέρμα αντιρεαλιστικές σκηνές (ανύψωση, τηλεκίνηση, κλπ) σε κάνουν να νιώθεις λες και είσαι σε παραμύθι. Ο Iñárritu λοιπόν παντρεύει εύστοχα δράμα και κωμωδία, ρεαλισμό και φαντασία.

Προφανώς όμως η ταινία έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές κυρίως λόγω του comeback του Micheal Keaton. Και τι comeback όντως! “The Comeback of the Century” όπως πολύ εύστοχα έγραψε ένας κριτικός (ο Matthew McConaughey ίσως έχει άλλη γνώμη). Ο Keaton ερμηνεύει το χαρακτήρα του, τον Riggan Thomson (και τον ίδιο τον Birdman) με μοναδικό πάθος και αφοσίωση. Πανάξια η υποψηφιότητά του για Όσκαρ Α’ Ανδρικού. Δίπλα του ένα εξίσου εξαίσιο cast, με Stone, Norton (υποψήφιοι για Όσκαρ και οι 2 στους Δεύτερους Ρόλους), Watts, Galifianakis, Riseborough, Ryan και Duncan. Ένα μεγάλο μπράβο στους casting agents!

Το μοναδικό μειονέκτημα της ταινίας είναι ίσως στο σενάριο (είναι κοινό μυστικό πως από τότε που ο Iñárritu τσακώθηκε με τον σταθερό συνεργάτη του Guillermo Arriaga από το “Babel” και έπειτα, τα σενάριά του δεν είναι τόσο τέλεια όσο πριν). Ο Iñárritu δεν ξεκαθαρίζει πλήρως αυτό που θέλει να περάσει στο κινηματογραφικό κοινό, γεγονός που ίσως δυσαρεστήσει αρκετούς από τους λάτρεις του ανεξάρτητου κινηματογράφου, και ίσως κάποιους από τους die-hard θαυμαστές του Μεξικανού σκηνοθέτη.

Ακόμα και έτσι όμως, το “Birdman” είναι ένα έργο που αξίζει αναμφισβήτητα την προσοχή μας. Όσοι αποφασίσετε να το δείτε, καλή προβολή!

Σκηνοθεσία: Alejandro González Iñárritu

Ηθοποιοί: Michael Keaton, Emma Stone, Edward Norton, Naomi Watts, Zach Galifianakis, Andrea Riseborough, Amy Ryan, Lindsay Duncan, Akira Ito

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 3.5/5

Για περισσότερες κριτικές μπείτε εδώ