«Πάρτο απ’ την αρχή»

Της Μαίρης Πουτιού

Πολλοί παρομοίασαν την καινούρια ταινία του John Carney “Begin Again” με την ταινία “Once” του ίδιου σκηνοθέτη που γυρίστηκε το 2006. 7 χρόνια μετά από αυτή την επιτυχία και έχοντας κάνει 2 ταινίες μεγάλου μήκους, ο John Carney επιστρέφει για να προσεγγίσει ξανά την ίδια ιστορία, σε άλλο τόπο και με άλλους ηθοποιούς καθώς και με έναν τρόπο λίγο πιο… «χολιγουντιανό».

Η υπόθεση της ταινίας είναι η εξής: “Η τυχαία συνάντηση ενός ξεπεσμένου, πρώην πρωτοποριακού μουσικού παραγωγού (Mark Ruffalo) και μιας νεαρής Βρετανής τραγουδοποιού (Keira Knightley) που έχει ξεμείνει στο Manhattan εξελίσσεται σε μια πολλά υποσχόμενη, αντισυμβατική συνεργασία.”

Η ταινία ξεκινάει με ένα όμορφο μονταζιακό παιχνίδι που μας μεταφέρει μπρος και πίσω στο χρόνο, προκειμένου να μας δείξει τον κάθε χαρακτήρα, αλλά και πώς τίθενται οι βάσεις για τις επιλογές που θα κάνει, και την πορεία που θα ακολουθήσει με άξονα τη βασική ιστορία. Κάτι τέτοιο αποτελεί ριψοκίνδυνο εγχείρημα και έχει μεγάλες πιθανότητες να μπερδέψει το κοινό, ωστόσο, σε αυτό το φιλμ αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για την εξέλιξη της πλοκής, απόλυτα σαφής και χωρίς περιττά λόγια.

Από τα πρώτα κιόλας λεπτά, καταλαβαίνουμε πως θα παρακολουθήσουμε μια ταινία με ευχάριστες μουσικές επιλογές και όμορφες μελωδίες (δεν είναι τυχαίο οτι η ταινία κατέχει υποψηφιότητα στο φετινό διαγωνισμό των βραβείων Oscar για την κατηγορία καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού). Εκεί είναι που συνειδητοποιούμε πως η Keira Knightley μπορεί να τραγουδήσει και μάλιστα αρκετά καλά! Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την όμορφη ερμηνεία της ως Gretta, καθώς και τις εξαιρετικές παρουσίες των Mark Ruffalo και Adam Levine, υποδεικνύουν μια πολύ ευχάριστη ιστορία, η οποία δεν επικεντρώνεται στο τι γίνεται στις ζωές των ανθρώπων αφού η μεγάλη επιτυχία τους χτυπήσει την πόρτα, αλλά σε όλα τα σημαντικά πράγματα που μπορούν να συναντήσουν καθώς οδεύουν προς αυτή.

Αν και ο John Carney επέλεξε πολύ σοφά να επικεντρωθεί σε αυτό το κομμάτι της ιστορίας, έδειξε ίσως λίγη αδυναμία για τον τρόπο που θα το χειριστεί. Οι σκηνές λίγο πολύ επαναλαμβάνονται, ενώ η σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στη νεαρή Gretta και τον Dan οδεύει προς μια μεγάλη φιλία χωρίς να αποφεύγονται κάποια ερωτικά υπονοούμενα στις κινήσεις τους. Πιθανότατα, οι δημιουργοί θεώρησαν πως θα κρατούσε το κοινό σε εγρήγορση να βλέπουν μια ανθρώπινη σχέση που δεν κάνει ξεκάθαρη την ταυτότητά της και θα του έδινε κίνητρο να δει την ταινία με περισσότερο ενδιαφέρον. Κύριε Carney, φυσικά και δε χρειαζόσασταν κάτι τέτοιο για να τελειοποιήσετε το διαμάντι που δημιουργήσατε!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 3.5/5

Σκηνοθεσία: John Carney

Ηθοποιοί: Keira Knightley, Mark Ruffalo, Adam Levine, Catherine Keener, Hailee Steinfeld, James Corden, Mos Def

Για περισσότερες κριτικές μπείτε εδώ