Οι Ramones «ζωντάνεψαν» στο Κύτταρο

Πρόκειται ίσως για ένα από τα πιο αξιόλογα live που έχουν διοργανωθεί ποτέ στην χώρα. Ένα από αυτά που όταν τελειώνουν σου μένει μια αίσθηση ικανοποίησης και νοσταλγίας, ένα από αυτά που ξέρεις ότι θα το θυμάσαι για χρόνια.

Όχι μόνο επειδή η βραδιά ήταν αποκλειστικά αφιερωμένη στους Ramones. Όχι μόνο επειδή συγκεντρώθηκαν στον ιστορικό χώρο του Κυττάρου μερικές από τις καλύτερες μπάντες της ελληνικής ροκ σκηνής, αλλά κυρίως γιατί όλη αυτή η μουσική κινητοποίηση είχε τον στόχο να μαζευτούν χρήματα για συνανθρώπους μας που περνούν δύσκολα, σε μια εποχή όπου η βοήθεια και η αλληλεγγύη πρέπει να είναι βασικό μέλημα στις πράξεις των ανθρώπων.

Η νύχτα στο Κύτταρο είχε προετοιμαστεί στην εντέλεια. Ο ιστορικός χώρος ασφυκτικά γεμάτος από νοσταλγούς των σπουδαίων Ramones, που ανέμεναν καρτερικά αυτό το μεγάλο live. Ήταν μέχρι να ακουστεί το πρώτο «one, two, three, four» και φύγαμε. Σε μια συναυλία αφιερωμένη στους Ramones ξέρεις ότι θα περάσεις καλά, θα κουνήσεις το κεφάλι, θα σπρωχτείς με τον δίπλα, θα θυμηθείς τα τραγούδια τους και θα φέρεις στο μυαλό σου καταστάσεις που ζούσες όταν τους άκουγες τότε, που ακόμα ήσουν πιο μικρός και ανακάλυπτες πως η punk χρωστάει πολλά σε αυτούς τους Αμερικάνους ροκάδες.

 

 

Κάπως έτσι κύλησε η βραδιά. Συγκροτήματα όπως οι Penny Dreadful, Mr. Highway Band, Panx Romana, Bandage, Brain Drain: Ramones Tribute Band, Coogars, Cyclothymics, Dead Dranks, Grindstones, Jumpin' Bones, Little Star Company, Mickey Pantelous, Nicotine Stain, Semen Of The Sun, Snails έκαναν την εμφάνισή τους στην σκηνή του Κυττάρου και με τις εκτελέσεις τους έφεραν στο νου τον Johnny, τον Joey, τον Marky, τον Dee Dee, τον Tommy.

To «Ηey ho let’s go» δονεί την ατμόσφαιρα από κόσμο που βλέπει έστω και για λίγο να ζωντανεύουν τα τραγούδια των σπουδαίων Ramones από μπάντες που με τον τρόπο τους, περνούν τα δικά τους μηνύματα, τα οποία στην τελική σούμα βγάζουν κάτι ιδιαίτερα σημαντικό: Ότι όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε πράγματα, μπορούμε να προσφέρουμε μια χείρα βοηθείας στην ταλαιπωρημένη κοινωνία μας και σε αυτούς που έχουν την ανάγκη μας. Αυτό έδειξε αυτή η εξαίρετη πρωτοβουλία των μουσικών που μαζεύτηκαν χθες το βράδυ στο Κύτταρο και μέσα από την μουσική έφεραν κοντά ανθρώπους και τους έκαναν να ευαισθητοποιηθούν για τον δίπλα που πεινάει.

 

 

Οι Panx Romana τραγουδούν την «Καταστολή στο περιθώριο» και γίνεται πανζουρλισμός. Θέλουν να περάσουν το μήνυμά τους. Τι κι αν έχουν περάσει τα χρόνια, η όρεξη πάνω στην σκηνή δεν λείπει. Από το κοινό κάποιος μας λέει το πόσο σουρεάλ είναι όλο το σκηνικό να βλέπεις ακόμα τους Panx Romana να βγάζουν τόση ένταση επί σκηνής. Κλείνεις τα μάτια και θυμάσαι τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, φέρνεις στο νου κομμάτια τους και καταλαβαίνεις πως είναι να χαίρεσαι ακόμα την καλύτερη ελληνική punk μπάντα.

Βγαίνουν οι Mr. Highway Band και ο κιθαρίστας τους, Γιάννης Αφέντρας, δίνει το σύνθημα. «Είμαστε σήμερα εδώ για τρεις λόγους: για τους Ramones, για τις μπάντες και για τα Αντισώματα», λέει και αρχίζει το «I Wanna Live». Ένα ψιλοχαμός γίνεται να πούμε την αλήθεια. Φαίνεται η όρεξη, το πάθος, η ένταση επί σκηνής. Ακολουθούν οι Grindstones σε ένα πιο ακουστικό live, διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Το «I Wanna Be Your Boyfriend» ακούγεται. Είναι από τις πιο εναλλακτικές εμφανίσεις της βραδιάς.

 

 

Οι Jumpin’ Bones με τον χαρακτηριστικό rhythm n’ blues ήχο και την φυσαρμόνικα σε προκαλούν να χορέψεις στους ρυθμούς του «Spiderman», που όπως είπε και ο τραγουδιστής, «μπορεί να μην είναι τραγούδι των Ramones, αλλά το έχουν τραγουδήσει, οπότε…». Η νύχτα φτάνει προς το τέλος της. Το ταμείο αλληλεγγύης της κοινότητας των «Αντισωμάτων» θα αποτελέσει σημαντικό εφαλτήριο για να υπάρξουν ξανά στο μέλλον τέτοιες δράσεις και πρωτοβουλίες.

Συγκροτήματα από την εγχώρια ροκ σκηνή έδωσαν ό, τι είχαν και δεν είχαν για αυτό το live. Ένα live που θα μείνει στην ιστορία. Ένα live που πρέπει να είναι μόνο η αρχή για την κινητοποίησή μας.

One, two, three, four! Φύγαμε!