Είδαμε την ταινία “Bekas”

Της Μαίρης Πουτιού

O Karzan Kader, σκηνοθέτης κουρδικής καταγωγής που πλέον ζει στη Στοκχόλμη, εμπνεόμενος από τα παιδικά του χρόνια δημιουργεί το 2010 μια ταινία μικρού μήκους που ακούει στο όνομα “Bekas”. Τέσσερα χρόνια αργότερα, και έχοντας κερδίσει μια σειρά από βραβεία, αποφασίζει να επεκτείνει το μήκος της ταινίας, να τη δημιουργήσει εκ νέου βασιζόμενος στην ίδια ιστορία και στα ίδια πρόσωπα. Το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό και δεν απογοητεύει την αρχική προσπάθεια του νεαρού δημιουργού!

H υπόθεση της ταινίας είναι η εξής: “Στο Ιράκ των αρχών της δεκαετίας του ’90 δυο ορφανά αδέλφια 7 και 10 ετών (Zamand Taha & Sarwar Fazil) αποφασίζουν να φύγουν για την Αμερική, τη χώρα του Σούπερμαν.”

Αυτό που πραγματικά κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση, είναι το γεγονός πως δύο νεαρά παιδιά καταφέρνουν πραγματικά να αποδώσουν τον πόνο και την απόγνωση που διακατέχει τους νέους αυτής της ηλικίας, αναγκαζόμενοι να ζουν στο δρόμο και να εργάζονται. Η υποκριτική αυτή αρτιότητα συνδυάζεται με μια όμορφη αισθητική, χωρίς να παραπέμπει στην απόλυτα ρεαλιστική απόδοση του χώρου (αντίθετα με το “The Golden Dream” που παρακολουθήσαμε την περασμένη εβδομάδα, και ενώ παρουσιάζουν τόσο κοινά στοιχεία στο περιεχόμενο, απέχουν ίσως και χιλιόμετρα στην οπτική αισθητική). Το σενάριο επιχειρεί να επεικονίσει μια πτυχή της πραγματικότητας, ωστόσο, γεγόνοτα στην εξέλιξη της πλοκής ξεφεύγουν από τα όρια της απτής ρεαλιστικότητας, αντανακλώντας όμως με αυτόν τον τρόπο τα ουτοπικά όνειρα των δύο κεντρικών ηρώων και μειώνοντας τη σκληρότητα στα σώματα και τις ψυχές τους.

Αν και η ταινία στηρίζεται πάνω σε καλά δομημένους και όμορφους διαλόγους, και αποδίδει την κουλτούρα που παρουσιάζεται σε συνδυασμό με την πίστη στη θρησκεία με αρκετά απλό και ενδιαφέροντα τρόπο, η κλιμάκωση της πλοκής δεν αποφέρει ικανοποιητική και ουσιαστική κάθαρση στο θεατή, ούτε ολοκληρώνει απόλυτα την ιστορία. Αντιθέτως, κλείνει με ένα πόρισμα αρκετά προβλέψιμο, που έχει θέσει τις βάσεις και σχεδόν έχει ολοκληρωθεί αρκετά πριν την τελική σκηνή της ταινίας. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δημιουργεί απογοήτευση, αν αναλογιστεί κάποιος πόσο ψηλά θέτει η ταινία τον πήχη ήδη από την αρχή.

Το “Bekas” είναι μια καλή επιλογή για αυτήν την εβδομάδα, ίσως έξω από το γιορτινό κλίμα που επικρατεί, αλλά πιθανότατα θα σας συγκινήσει και θα σας ευχαριστήσει. Αν έχετε μάλιστα ήδη δει το “The Golden Dream”, θα μπορέσετε να κρατηθείτε στο ίδιο κλίμα, να συγκρίνετε και να σκεφτείτε…

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 3/5

Σκηνοθεσία: Karzan Kader

Ηθοποιοί: Zamand Taha, Sarwar Fazil, Diya Mariwan, Suliman Karim Mohamad, Rahim Hussen, Abdulrahman Mohamad, Shirwan Mohamad

Για περισσότερες κριτικές μπείτε εδώ