Η «Έντα Γκάμπλερ» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Όλοι ξέρουν την Έντα Γκάμπλερ, την πιο μοναχική και αμετακίνητη ηρωίδα του θεατρικού ρεπερτορίου. Την ηρωίδα αυτή, που επιλέγει την αυτοχειρία αντί για μια ζωή γεμάτη περιορισμούς και την αξιοπρέπεια αντί του συμβιβασμού, παρακολουθούμε στην παράσταση της ομάδας Blindspot ειδομένη από μια ματιά τόσο κλασσική όσο και μοντέρνα.
Η ηρωίδα του Ίψεν κλείνετε σε ένα γυάλινο κουτί και μαζί με τους συμπρωταγωνιστές της, μας παρουσιάζουν την ιστορία διατηρώντας το κείμενο αυτούσιο και κάνοντας μόνο ελάχιστες προσθήκες (κυρίως σκηνοθετικές) προκειμένου να συμβαδίζει με το παρόν. Η χρήση βίντεο κατά τη διάρκεια της παράστασης είναι ένα στοιχείο που συμβάλει στον εκσυγχρονισμό της παράστασης υπογραμμίζοντας πως ένα καλό κείμενο μπορεί να είναι αιωνίως επίκαιρο. Πάραυτα, το γεγονός πως ενώ η ιστορία τοποθετείται στην Ελλάδα, τα ονόματα παραμένουν Νορβηγικά όπως στο πρωτότυπο έργο δημιουργεί μια σύγχυση.
Η καταθλιπτική και ασυμβίβαστη Έντα Γκάμπλερ λόγω του φθόνου της για τους υπόλοιπους, αποφασίζει χωρίς ιδιαίτερη σκέψη να τους καταστρέψει προκειμένου να υλοποιήσει τα δικά της σχέδια. Νοιώθοντας δυνατή αλλά και νικημένη ταυτόχρονα κάνει ο,τι περνά από το χέρι της για να προσθέσει λίγο ενδιαφέρον στην πληκτική ζωή της και έτσι χρησιμοποιεί όλα τα όπλα της «γυναικείας» φύσης της: ψέμα, πονηριά, προσποίηση. Όμως το μόνο που πραγματικά αποζητά η ηρωίδα του Ίψεν είναι «μια πράξη» και «ομορφιά» και όταν οι γύρω της την απογοητεύουν, δίνει τέλος στη ζωή της επιλέγοντας τον προσωπικό της επίλογο και όχι αυτόν που η κοινωνία διάλεξε εκ μέρους της.
Η θεατρική ομάδα Blindspot παρουσιάζει ένα θεαματικά απαιτητικό έργο αφού φαίνεται να προσθέτει επιπλέον βαθμούς υποκριτικής δυσκολίας στο έργο του Ε. Ίψεν. Η σκηνή μοιάζει με γυάλινο κουτί και είναι όλη καλυμμένη με άμμο γεγονός που σίγουρα δυσκολεύει τους ηθοποιούς στην κίνηση και όχι μόνο. Πάραυτα, φαίνεται πως οι ηθοποιοί έχουν κάνει τη σκηνή «δική τους» συγχρονίζοντας κάθε κίνηση με το συγκεκριμένο περιβάλλον και το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον.
Η «Έντα Γκάμπλερ» και η ομάδα Blindspot θα βρίσκονται στη μικρή σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών από 20-30 Δεκεμβρίου 2014 και από 1-4 Ιανουαρίου 2015. Ακόμα και αν έχετε παρακολουθήσει ξανά και ξανά το συγκεκριμένο έργο, η παράσταση θα σας προσφέρει αν μη τι άλλο μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση. Καλή διασκέδαση!

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κωνσταντάτος
Απόδοση, δραματουργική επεξεργασία: Γιώτα Αργυροπούλου και Μιχάλης Κωνσταντάτος
Σύλληψη σκηνικής εγκατάστασης: Μιχάλης Κωνσταντάτος
Κίνηση: Ίρις Καραγιάν
Σκηνικά – Κοστούμια: Kenny MacLellan
Βοηθός σκηνογράφου: Χαράλαμπος Ιωάννου
Σχεδιασμός ήχου: Γιώργης Σακελλαρίου
Φωτισμοί: Γιάννης Φώτου
Υπεύθυνος Ηλεκτρολόγος: Κώστας Πατραμάνης
Casting: Athens Casting
Ηχογράφηση διαλόγων: Γιάννης Φωτιάδης
Ειδικά εφέ: Σόλων Γιαννούτσος – SFX TRIEDROS
Κατασκευή σκηνικού: ART REBEL
Διαχείριση blog / Εικονοληψία: Γιώργος Μπισδίκης
Οργάνωση παραγωγής: Βασίλης Παναγιωτακόπουλος
Εκτέλεση παραγωγής: blindspot theatre group
Α’ Bοηθός παραγωγής: Ειρηλένα Τσάμη
Β’ Βοηθός Παραγωγής : Θανάσης Καφετζής
Ηθοποιοί: Γιώτα Αργυροπούλου, Βάσω Καβαλιεράτου, Μάξιμος Μουμούρης,Χρήστος Σαπουντζής, Γιώργος Φριντζήλας.