«Με τα δόντια» στο Θέατρο Τέχνης

Στη σκηνή του Υπογείου στο Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» η παράσταση «Με τα Δόντια» μας διηγείται την αιώνια ιστορία του ανθρώπου και το ένστικτό του για επιβίωση. Η τετραμελής οικογένεια του Γεωργίου Ανθρώπου προσπαθεί να κρατηθεί «Με τα Δόντια» από τις αντιξοότητες της ζωής και της ιστορίας. Έτσι, παρακολουθούμε την οικογένεια Ανθρώπου να έρχεται αντιμέτωπη με πολέμους και φυσικές καταστροφές σε απροσδιόριστο χωροχρόνο και να προσπαθεί να δημιουργήσει τη ζωή και την καθημερινότητά της από την αρχή.

Οι καταστροφικές καταστάσεις που ακολουθούν την οικογένεια Ανθρώπου παρουσιάζονται κωμικά μέσα από την καταστροφή του Νώε, την εποχή των παγετώνων και πολλά άλλα με την εμφάνιση δεινοσαύρων και μαμούθ στο πλάι των εξαιρετικά διαφορετικών χαρακτήρων. Τα σκηνικά είναι ιδιαιτέρως λιτά έως και ανύπαρκτα με τους χαρακτήρες να σατιρίζουν το γεγονός σε κάθε ευκαιρία. Πάραυτα, η φαντασία του θεατή αφήνεται ελεύθερη και αυτό ενισχύει τα κωμικά στοιχεία του έργου που ενώ ακολουθούν την πορεία μιας ομαλής διήγησης ξαφνικά αποκλίνουν από αυτή δημιουργώντας ένα ευχάριστο χάος.

Στην παράλογη Κωμωδία του Θόρτον Ουάιλντερ παίζουν η Ιωάννα Παππά, ο Αντίνοος Αλμπάνης, η Ιωάννα Μαυρέα, οΘ ανάσσης Δήμου, ο Άγγελος Μπούρας και η Φωτεινή Αθερίδου. Όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά, δίνει υποκριτικά τον καλύτερο εαυτό του ενσαρκώνοντας χαρακτήρες που ξεχωρίζουν μέσα από τη μοναδικότητά, την ιδιαιτερότητά τους και τις μεταξύ τους συγκρούσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αξίζουν την προσοχή του κοινού, ο καθένας για διαφορετικό λόγο.

Το αμερικάνικης καταγωγής έργο, γράφτηκε λίγο μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ξανανέβηκε φέτος στο θέατρο Τέχνης έπειτα από πολλά χρόνια αφού παίχτηκε στο Θέατρο Τέχνης μόνο το 1954. Καλή διασκέδαση.