Η συνέντευξη τύπου στο Θέατρο Εμπρός για τους απεργούς πείνας

“Καταπατείται βάναυσα το δικαίωμα του γιου μου να σπουδάσει, η ζωή του είναι σε μεγάλο κίνδυνο και ο υπουργός ασχολείται με τα βραχιολάκια.” δήλωσε ο Γιώργος Ρωμανός, πατέρας του επί είκοσι τέσσερις μέρες απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού στη συνέντευξη τύπου, που έλαβε χώρα στο αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός χθες 2 Δεκεμβρίου.

Οι απεργοί πείνας κάνουν τον δικό τους αγώνα, χρησιμοποιώντας το κορμί τους και θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους ζητώντας κάτι που μέχρι σήμερα έμοιαζε αυτονόητο: πρόσβαση στην παιδεία, την μόρφωση, την εκπαίδευση. Για έξι ακόμα πολιτικούς κρατούμενους, στους οποίους δεν επιτρέπεται η πρόσβαση και η φοίτηση στο ΙΕΚ της φυλακής έκανε λόγο και η μητέρα του Γιάννη Μιχαηλίδη και πρόσθεσε ότι η εκπαίδευση δεν μπορεί να χρησιμοποιείται τιμωρητικά.

Λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας του Νίκου Ρωμανού και των υπολοίπων απεργών πείνας δεν δόθηκαν από τους παρευρισκόμενους, καθώς όπως τόνισαν δεν ήταν σκοπός ο κανιβαλισμός τους, αλλά όντας ήδη στην 24η μέρα της απεργίας πείνας συγκεκριμένα ο Νίκος Ρωμανός, δεν είναι δύσκολο να συμπεράνει κάποιος ότι η κατάσταση της υγείας του είναι κρίσιμη. Σύμφωνα με τις γενικές πληροφορίες που μας δόθηκαν από την γιατρό των απεργών πείνας και μητέρα του Ανδρέα Δημήτρη Μπουρζούκου, Λίνα Βεργοπούλου, μετά τις 10 μέρες, ο απεργός πείνας έρχεται αντιμέτωπος με αδυναμία, αστάθεια, λιποθυμικές τάσεις, καρδιακές αρρυθμίες, κατάθλιψη, συμπτώματα που παρομοιάζουν με μετατραυματικό σοκ, κίνδυνο εγκεφαλικής και καρδιακής ανεπάρκειας.

Μαρτυρία για τη συμπεριφορά και τη διαγωγή του Νίκου Ρωμανού αποτελούν και τα λόγια του κύριου Δαμιανού, διευθυντή του Γυμνασίου και Λυκείου των φυλακών ανηλίκων Αυλώνας, ο οποίος δήλωσε ότι ο Ρωμανός ξεχώριζε από τους υπόλοιπους μαθητές και ότι «Τον Νίκο τον χρειαζόμαστε. Πιστεύω ότι ο Νίκος θα φοιτήσει τελικά στη σχολή. Εάν το πρόβλημα είναι νομικό θα πρέπει να επέμβουμε για να αλλάξει η νομική διάταξη. Αν δεν είναι, τότε πρέπει να φοιτήσει άμεσα. Δεν θα πρέπει να στοχεύουμε τους κοινωνικούς λειτουργούς, αλλά το ίδιο το πρόβλημα.».

Με τη σειρά της η εγκληματολόγος Νατάσα Τσουκαλά υπήρξε καταπέλτης, αφού ανέλυσε την καθυστερημένη πρόταση του υπουργού παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου για φοίτηση εξ’ αποστάσεως, σαν επίδειξη ισχύος από μέρους της κυβέρνησης προς τους απεργούς πείνας, τους ομοϊδεάτες τους, αλλά και το σύνολο των πολιτών. Θεωρεί ότι βρισκόμαστε σε ένα πεδίο, όπου λαμβάνει χώρα ένα παιχνίδι εξουσίας και η καθυστερημένη «λύση» περίμενε να μετρήσει πρώτα το κύμα συμπάθειας και μετά να πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Συνεχίζοντας η κυρία Τσουκαλά αναρωτήθηκε τι άτομο ετοιμάζει ο υπουργός να βγάλει στην κοινωνία, αφού του στερεί την εκπαίδευση και τον αποκόπτει από το κοινωνικό περιβάλλον, τον εκμηδενίζει και απαξιώνει την ίδια του τη ζωή, αφού εν συνειδήσει διακινδυνεύει την υγεία του. Ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα που έθεσε ήταν αυτό των φυλακών τύπου Γ, οι οποίες με πρόσφατο προεδρικό διάταγμα σύντομα θα δημιουργηθούν, και του γεγονότος ότι μεταφέρεται η νοοτροπία που θα ισχύει εκεί στις φυλακές τύπου Β. Τέλος απάντησε και στους «φόβους» που δημοσιεύονται τον τελευταίο καιρό για τυχόν απόδραση του Ρωμανού, εάν και εφόσον του δοθεί άδεια για να παρακολουθεί τα μαθήματά στο ΤΕΙ, λέγοντας πως όταν ο νομοθέτης νομοθετεί, λαμβάνει υπόψιν του και αυτόν τον παράγοντα και τον αποδέχεται.

Για την υποχρεωτική σίτιση, η οποία επιβλήθηκε από την εισαγγελέα φυλακών Κορυδαλλού Ευαγγελία Μαρσιώνη, μίλησαν οι γιατροί Λίνα Βεργοπούλου και Κοσμοπούλου, οι οποίες επικαλέστηκαν τη συνθήκη του Τόκιο του 1975, στην οποία και αναφέρεται ότι μεταξύ άλλων η υποχρεωτική σίτιση απεργών πείνας αποτελεί βασανιστήριο και ότι ο γιατρός που θα προβεί σε αναγκαστική σίτιση, ή θα παρίσταται απλώς κατά τη διάρκεια μίας ή παρέχει απλώς επιστημονικές συμβουλές που διευκολύνουν το έργο τους είναι αυτομάτως κατακριτέος από όλους τους γιατρούς. Η κυρία Κοσμοπούλου συγκεκριμένα ανέφερε ότι οι γιατροί δεν θα γίνουν τα όργανα καταστολής της κυβέρνησης εναντίον των απεργών πείνας, καθώς δεν θα ασκήσουν ποτέ βία στους ασθενείς τους.

Η συνέχεια είναι πλέον γνωστή. Για άλλη μια φορά απορρίφθηκε το αίτημα του Νίκου Ρωμανού για τη χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών και όπως ο ίδιος αναφέρει στην σημερινή επιστολή του συνεχίζει την απεργία πείνας ως τη νίκη ή ως το θάνατο.